Regija
IZLOŽBA “HRVATSKI (KATOLIČKI) ORAO”

Izložena građa o pokretu osnovanom u Đakovu 1921.
Objavljeno 18. rujna, 2017.

ĐAKOVO

“Hrvatski (katolički) orao” u Đakovu – tema je izložbe autora Borislava Bijelića koja je proteklog vikeda otvorena u Muzeju Đakovštine, a na kojoj je uz njega o ovom pokretu govorio nadbiskup đakovačko-osječki u miru mons. dr. Marin Srakić i zamjenik gradonačelnika Đakova Robert Francem, koji je izložbu i otvorio. Ravnatelj Muzeja Borislav Bijelić pojasnio je kako je riječ o udruženju koje je nastalo krajem 19. stoljeća u Češkoj, potom je prešlo u Sloveniju, a mi ga, kako je rekao, kopiramo od Slovenaca i kod nas aktivnosti počinju u okviru katoličkog pokreta 1921. godine.

- Potkraj 1921. godine u Đakovu je osnovan “Katolički orao”. Da bi se osnovao, morale su se ispuniti nekakve pretpostavke. Jedna je bila ta da se u Ljubljani osnovao “Jugoslavenski orlovski zbor”. To je dalo legitimitet da se on podijeli na podsavez - ljubljanski i zagrebački, i da u Hrvatskoj gimnastičarska društva jednostavno promjene naziv u - orlovska. Početkom 1922. godine u Đakovu djeluju u velikom intenzitetu, radi se na svim poljima, sve u konkurenciji s “Hrvatskim sokolom”, jer se radilo o tome da je “Katolički orao” promovirao jednu imanentno kršćansku ideologiju, a članovi “Hrvatskog sokola” bili su na pozicijama liberalne doktrine onoga vremena - pojasnio je Bijelić. Dodao je da su imali akademije, javne skupove, gimnastičarske vježbe, recitacije, a postojale su i dramske skupine.

- Tu se zapravo istaknula nekolicina ljudi koji su bili nositelji tih aktivnosti. To je prije svega bio Franjo Bohm, đakovački trgovac Antun Matasović, u to vrijeme direktor Zadružne banke u Đakovu, posebno bračni par Belić, Paula i Matija, ona je osnovala “Hrvatske orlice”. U Đakovu smo 1924. godine imali prvu Skupštinu “Hrvatskog orlovskog saveza”. Zanimljivo je što je na njoj bio Alojzije Stepinac, koji se nakon toga zaredio, jer je bio oduševljen snagom katoličkog pokreta koji je vidio na sceni - dodao je Bijelić.

Kako bi Đakovčani mogli vidjeti bar dio fotografija i dokumenata tog pokreta, rekao je Bijelić, uložen je velik trud, jer postoji jako malo materijala.

- Obišao sam Hrvatski povijesni muzej, Muzej Slavonije u Osijeku, Nadbiskupijski arhiv, no materijala je jako malo. Najviše smo fotografija našli u Muzeju, to su fotografije koje smo uvećali, časne sestre su nam u Đakovu poklonile dio odore. Izložili smo knjige vezane uz orlovsku misao - istaknuo je Bijelić.

Uz izložbu je tiskan i vrijedan katalog koji na 50 stranica donosi cijelu genezu od nastanka i do kraja orlova, koji prestaju djelovati nakon Šetosiječanjske diktature 1929. godine i transformiraju se u ono što će se zvati “Križarstvo”.

Na otvaranju izložbe nastupile su dvije učenice Glazbene škole.

Maja MUŠKIĆ
STEPINAC U ĐAKOVU: IDEM U SJEMENIŠTE

Nadbiskup Marin Srakić govorio je o nastanku i djelovanju orlovskog pokreta, posebice o odnosu Crkve prema orlovskim društvima, a kao zanimljivost izdvojio je i vezu đakovačkih orlova i tada mladog Stepinca sa sleta održanog u Đakovu, u kolovozu 1924. godine. “U Đakovačkoj biskupiji organizirao se euharistijski kongres u Osijeku. Nekoliko dana održavao se slet, skup orlova, đakovački su u goste pozvali ostale, među kojima je bio i mladi kadet, jer tada nije bio student, Stepinac. Na Veliku Gospu, kada su imali skup pred katedralom, Stepinac je rekao svojim prijateljima: 'Ja idem u sjemenište'. Bilo je to prvi put da je to izjavio javno, to su mi posvjedočili oni koji su bili s njim”, kazao je nadbiskup u miru Marin Srakić, spominjući imena svjedoka.

“Katolički orao” promovirao je kršćansku ideologiju, za razliku od liberalizma “Hrvatskog sokola”

Možda ste propustili...

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

Najčitanije iz rubrike