Regija
RESPEKTABILAN JUBILEJ

130 godina DVD-a Županja
Objavljeno 17. rujna, 2017.

ŽUPANJA

Središnjom proslavom u Pastoralno-kulturnom središtu bl. Alojzija Stepinca u Župi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja DVD Županja, najstarija udruga u gradu, jučer je obilježio respektabilan jubilej - 130. obljetnicu osnutka. Riječi dobrodošlice uputio je domaćin, predsjednik DVD-a Mladen Mikić. Pozdravio je brojne goste, među kojima su bili dogradonačelnik Županje Kruno Šarić, zamjenik načelnika Hrvatske vatrogasne zajednice i zapovjednik VZ VSŽ Zdenko Jukić, tajnik VZ VSŽ Krešimir Jelić, pročelnik Područnog ureda DUZS Vukovar Zdenko Lovrić, predstavnik Ministarstva gospodarstva – Ravnateljstva za robne zalihe Samir Šahinović, vukovarsko-srijemski dožupan Josip Dabro, predstavnici policije, DVD-ova iz brojnih općina i gradova…

Vladimir Balentović podsjetio je na dugu povijest DVD-a Županja istaknuvši najznačajnije dijelove dugogodišnjeg humanog rada, od 1887. do 2017. godine. Stari zapisi kazuju da je društvo osnovano prije 130 godina nakon što je u tvornici tanina i bačava, koja je bila u vlasništvu Engleza, izbio požar. Početkom 1890. godine kupljena je prva štrcaljka po cijeni od 540 forinti, koja se i dan danas čuva u spremištu DVD-a Županja. Podnoseći izvješće o radu za razdoblje od 2007. do 2017. godine, zapovjednik Zlatko Jemrić kazao je kako je županjski DVD imao ukupno 672 intervencije, u kojima je sudjelovalo 4.300 vatrogasaca, 948 vozila i utrošeno 11.364 sata rada. Sve intervencije su odrađene uspješno i bez ijedne ozljede i nezgode vatrogasaca.

- Posebno naglašavam da DVD Županja po usmenom nalogu županijskog vatrogasnog zapovjednika VSŽ izlazi i na poziv Centra 112 na tehničke intervencije u prometu na dionici autoceste u dužini od približno 50 kilometara od Zelengaja do Bajakova. Izlazimo i na tehničke intervencije na državnim cestama na području bivše općine Županja te na državnu cestu D-55 do granice s vinkovačkim područjem - kazao je Jemrić.

DVD Županja uz svoje redovne djelatnosti obavlja i stručno osposobljavanje i usavršavanje vatrogasnih kadrova. U spomenutom razdoblju osposobljeno je 220 vatrogasaca. DVD Županja ima 37 članova - 24 operativna, 8 pričuvnih, 4 veterana i jednog izvršnog, a prosječna dob operativnih članova je 40 godina. Jemrić je napomenuo da vozni park županjskog DVD-a, koji je osnovno sredstvo za učinkovito djelovanje na intervencijama, a u kojemu su vozila za gašenje požara stara 34 i 37 godina, nije zadovoljavajući s obzirom na područje na kojem djeluju, ni za grad Županju ni za Županiju vukovarsko-srijemsku.

- Živimo u nadi da će se i u tom pogledu nešto promijeniti nabolje u interesu korisnika usluga vatrogasaca, a to su svi stanovnici, obrtnici, pravni subjekti, turisti i gosti na našem području - zaključio je. Zahvalio je tvrtkama i institucijama s kojima usko surađuju na intervencijama te DVD-ima u okruženju, Gradu Županji na potpori u dosadašnjem radu te svim vatrogascima koji su svojim radom, znanjem, trudom i odricanjem odradili brojne intervencije i pridonijeli opstanku društva.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Uručena priznanja i odličja

Na svečanoj sjednici uručena su priznanja i odličja zaslužnim vatrogascima i brojne zahvalnice za uspješnu suradnju. Vatrogasnu spomenicu za 10 godina aktivnosti DVD Županja dodijelio je Dariju Župariću, Darku Benakoviću, Mariju Špoljaru, Zdenku Bučaru i Zdenku Dabiću. Dobitnici brončane vatrogasne medalje su Ivan Cindrić, Vinko Majstorović i Denis Balen. Srebrnu vatrogasnu medalju Vatrogasna zajednica VSŽ uručila je Dariju Župariću, Mariju Špoljaru i Zlatku Jemriću. Spomenicu Vatrogasni veteran Hrvatska vatrogasna zajednica uručila je Petru Župariću, a zlatnu vatrogasnu medalju Franji Frketiću i Mladenu Mikiću. Mikić je primio i Povelju Gjure Stjepana Deželića koju je za izuzetna postignuća u zaštiti od požara i u razvoju vatrogastva HVZ dodijelila DVD-u Županja. U prigodnom glazbeno-scenskom programu sudjelovali su TS Begeš i GAK Županja.

Možda ste propustili...

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike