Regija
ŠTO ĆE BITI S BELOMANASTIRSKIM BAZENIMA

Kredit kod HBOR-a ili mađarski ulagač?
Objavljeno 18. rujna, 2017.

BELI MANASTIR

Sezona kupanja u otvorenim bazenima diljem Hrvatske je gotova, a u Belom Manastiru - nije ni počela. Odlučili su tako još početkom srpnja belomanastirski gradski čelnici, obrazloživši odluku vrlo lošim stanjem cijelog kompleksa i vitalnih dijelova bazena.

- Nikoga ne želimo izlagati riziku i blagosloviti nešto što je, blago rečeno, u ovom trenutku gotovo nemoguće, izlažući na taj način riziku zdravlje djece i ostalih kupača - rekao je na konferenciji za novinare početkom srpnja gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, naglasivši kako je situacija s filtar-stanicom, jednim od najvitalnijih dijelova bazena, katastrofalna te kako radovi izvedeni na sanaciji korita velikog bazena najvjerojatnije ne bi spriječili svakodnevne gubitke vode koji su prošle godine iznosili i do 60-ak prostornih metara dnevno. Dodao je još kako je, sada već bivšem koncesionaru, negativno odgovorio na upit o eventualnom produženju koncesije. Belomanastirce i njihove goste zanima hoće li, nakon ovogodišnje, propasti i kupališna sezona iduće godine. Točan odgovor u ovom trenutku ne zna ni gradonačelnik Rob.

Nitko ne zna

- Ne mogu decidirano, sa stopostotnom sigurnošću reći hoće li bazeni biti spremni za iduću kupališnu sezonu, ali ćemo učiniti sve što je u našoj moći da se Belomanastirci nagodinu ipak kupaju na vlastitim bazenima - kaže Rob, dodajući kako je novi direktor tvrtke Stanouprava Marijan Peran već dobio zadatak da stavi u funkciju ugostiteljski dio kako bi on donio bar nekakav novčani iznos.

Obavljeni su i razgovori s dva projektanta. Pitanje obnove bazena ili budućeg koncesionara moglo bi biti riješeno nakon razgovora s predstavnicima potencijalnog mađarskog investitora, ali za sada nitko ništa ne želi prejudicirati pa se računa da će ih Grad obnavljati o vlastitom trošku.

- Za obnovu bazena potrebno je približno 4,5 milijuna kuna. Zauzimam se da ih obnovimo po principu obnove bazena u Kneževim Vinogradima, a za to nam je potrebno kreditno zaduženje kod HBOR-a, što je također jedna od mogućnosti - kaže Rob, ponavljajući kako i uz najbolju volju ne može sa sigurnošću tvrditi da će bazeni biti sanirani do iduće kupališne sezone…

Iz ruke u ruku

Inače, priča oko belomanastirskih gradskih bazena počela je krajem osamdesetih godina prošloga stoljeća kada su ih zajedničkim snagama otvorili tadašnja Općina Beli Manastir i Belje. Nakon mirne reintegracije i povratka u Baranju, bazeni su bili otvoreni, ali se na njima kupalo samo jedno ljeto. Nakon jedne mrtve sezone, 2000. godine, potpisan je 15-godišnji ugovor o koncesiji s tvrtkom Ranogajec koja je, pak, unatoč činjenici što su bazeni za njihovog mandata “procvjetali”, pet godina poslije bazene dala u potkoncesiju osječkom Automaksu, koji je nešto kasnije postao članom Esseker grupe. Odlukom bivšeg gradonačelnika Ivana Doboša, nakon što je “essekerima” 2015. godine istekla koncesija, bazenima je počela upravljati gradska tvrtka Stanouprava. Ona ih je pak prošle godine opet predala u ruke Esseker grupi koja je odradila sezonu 2016. godine. Prvog dana ove godine taj je sporazum prestao vrijediti pa je Doboš pripremio novi sporazum sa Stanoupravom, ali on nikada nije bio potpisan što je, nakon višegodišnjeg guranja problema pod tepih, rezultiralo - zatvorenim bazenima.

Ivica GETTO
Svi u Kneževe Vinograde

Belomanastirci su se ove kupališne sezone kupali na bazenima u Kneževim Vinogradima pa su i oni zaslužni što je oboren rekord posjećenosti, i to bez obzira na činjenicu što su suljoški bazeni malo kasnili s početkom sezone. Grad Beli Manastir osnovnoškolcima je s područja grada i prigradskih naselja financirao nabavu sezonske ulaznice za RC Bazeni Kneževi Vinogradi. Na njima je bila organizirana i škola plivanja Zajednice sportskih udruga Grada Belog Manastira, a tamo su preseljeni i neki sadržaji koji su godinama bili na bazenima u Belom Manastiru, poput Igara na vodi belomanastirskog Društva Naša djeca.

prihod

U FUNKCIJI TREBA BITI UGOSTITELJSKI DIO

4,5

milijuna kuna potrebno je za obnovu belomanastirskih bazena

Tomislav Rob

gradonačelnik

Učinit ćemo sve da se Belomanastirci iduće sezone kupaju na gradskim bazenima

Najčitanije iz rubrike