Sport
NOVI KOŠARKAŠKI IZBORNIK

Skelin kreće u smjenu generacije
Objavljeno 17. rujna, 2017.

Do oproštajnog nastupa hrvatskih košarkaša na posljednjem Eurobasketu, gdje smo u osmini finala izgubili od Rusije, deset je izbornika sjedilo na našoj klupi. No, bilo je sasvim izvjesno da ćemo dobiti 11. ime jer nakon sporazumnog raskida suradnje s Aleksandrom Petrovićem (odradio treći mandat) hitno se morao imenovati njegov nasljednik, s obzirom na to da Hrvatsku uskoro čekaju kvalifikacije za SP. Hrvatski košarkaški savez nije dugo lutao i tražio, a izbor je pao na čovjeka iz sustava. Povjerenje je zaslužio Ivica Skelin, koji je bio pomoćnik Petrovića, a u konačnici je dobio prednost nad glavnim protukandidatom Antom Nazorom.

Skelin, inače aktualni trener Splita, možda nije poznat široj javnosti, ali riječ je o stručnjaku koji je svoju karijeru započeo 2001. godine u Belgiji, gdje je tri godine bio asistent Nikši Bavčeviću u Pepinsteriju. U rodni grad i matični klub se vraća 2004. godine, kada je bio zadužen za omladinsku školu KK Split, gdje je 2005. preuzeo i seniorsku momčad. Zanimljivo, u to vrijeme predsjednik nekada slavnog kluba iz Splita bio je Dino Rađa, danas predsjednik stručnog savjeta HKS-a, koji je sigurno upoznat s kvalitetama novog izbornika. Nakon jedne sezone ponovo odlazi u Pepinster, gdje dvije godine radi kao glavni trener, a isto razdoblje potom je bio trener Luevena. Nakon još jedne avanture u Pepinsteru, u sezoni 2011./12. je pomoćni trener u Spirou Charleroi, da bi od 2012. do 2015. promijenio državu, te je radio u Nizozemskoj, gdje je s Gasterra Flames bio dvostruki prvak, osvajač Kupa, te proglašen trenerom godine. U Split se vratio 2015., a kruna karijera mu je vođenje naše najbolje izabrane vrste. U njoj Skelin nije prolaznik, od 2011. je u stožeru, bio je pomoćnik Josipu Vrankoviću, Jasminu Repeši i Petroviću. No, sada će on biti taj koji odlučuje.

Prve poteze povući će ubrzo jer treba odrediti 24 kandidata za kvalifikacijski ciklus. Pred njime nije laka zadaća, jer SP u Kini 2019. godine treba izboriti bez igrača koji su najavili oproštaj (Ukić, Tomas, Popović, Žorić, Simon), a za utakmice protiv Italije, Rumunjske i Nizozemske neće moći računati na igrače iz NBA i Eurolige.

Ivica Skelin

novi izbornik košarkaša

NIJE FER DA JA PRIČAM O ACI

Shvaćam koja je težina uloge hrvatskog izbornika i jasno mi je da je još jedna veća obaveza ispred mene. Posljednjih 12 godina radim sa seniorskim ekipama, od toga sam jedanaest sezona glavni trener. Bio sam pomoćnik Aleksandru Petroviću i smatram da smo dobro surađivali. Mislim da nije fer da ja sada pričam što nije bilo u redu jer sam bio Acin suradnik. Što se tiče sljedećeg razdoblja, smatram da je nužna smjena generacija. Riječ je o skupini igrača koja je manje igrala ili nije igrala, oni će sada biti na vratima reprezentacije.

Možda ste propustili...

FRANCUSKA POČELA ODBROJAVANJE DO POČETKA OLIMPIJSKIH IGARA

U Grčkoj sve spremno za paljenje olimpijske baklje, koja će na put do Pariza

MŽNL OSIJEK - VINKOVCI

Vardarac u stotoj do sva tri boda

Najčitanije iz rubrike