Osijek
DUH RIMSKOG CARSTVA U BARANJI

Rimske legije postavile tabore nadomak Murse
Objavljeno 17. rujna, 2017.

Kako su se Kopačevo i Kopački rit u vrijeme Rimskog Carstva nalazili nedaleko od Limesa, odnosno Dunava koji je bio prirodna granica Carstva, upravo je ovo područje, kao i obližnje rimske ceste koje su vodile prema Mursi i rimskoj Sopianaei, današnjem Pečuhu, bilo prostor na kojem su se nalazile baze brojnih rimskih legionara. Ovo je gotovo zaboravljeno i zanemareno kulturno nasljeđe odlučila iz zaborava izvući tvrtka Privilegium iz Kopačeva, pa je proteklog vikenda od Bilja do Kopačkog rita zavladao “Duh Rimskog Carstva”, dvodnevna manifestacija pod nazivom “Spirit of Imperium Romanum”.

- Shvatili smo da povijesno nasljeđe Rimljana na ovom području nije dovoljno iskorišteno i zato smo se odlučili brendirati pojam “Spirit od Imperium Romanum” i proizvode vezane uz to, jer smo željeli pod tim imenom organizirati i ovu manifestaciju, ali i razna buduća događanja. U Kopačevo su nam u pomoć pristigli članovi udruge Savaria iz Szombathelya, iz Mađarske. Ovdje su sagradili vojni tabor, a uz različita događanja kod prijamnog centra Parka prirode Kopački rit prikazali su i vojno naoružanje. Za djecu su tu radionice izrade mačeva i štitova od kartona, za djevojčice priprema rimskog nakita. Frizerke iz Mađarske izrađuju autentične rimske frizure, dok kovač Nemanja iz Darde pokazuje kako su Rimljani kovali oružje - objasnila je organizatorica manifestacije Edita Kalajdžić.

Zanimljivo je da udrugu zaljubljenika u rimsku prošlost, koja je gostovala u Kopačevu, čine brojni povjesničari i ljubitelji antike, koji s u ovaj hobi ušli tako duboko da tijekom tjedna žive kako suvremeni Europljani, ali vikendom postaju legionari.

- Znači, članovi Savarije podižu prave, autentične rimske tabore, za što su napravili autentične replike i tijekom vikenda žive prema pravilima rimske vojske. To znači da rano ustaju, rade, pripremaju oružje, marširaju, jedu u taboru i tu spavaju. Svake godine u kolovozu imaju veliki festival u Szombathelyu, što je prava turistička atrakcija, a inače putuju diljem Europe i šire duh Rimskog Carstva. S njima putuju i njihove supruge, a inače tijekom festivala moguće je kupiti i rimske toge, koje u Mađarskoj stoje samo stotinjak kuna. Svu vojnu opremu, kacige, štitove i oklope, radili su im brojni zanatlije, a dotjerani su do zadnjeg detalja - ispričala nam je Edita Kalajdžić.

Inače, ovo atraktivno dvodnevno događanje u Baranji organizirano je u strateškom partnerstvu s Općinom Bilje i Javnom ustanovom Kopački rit.

Nefreteta Z. EBERHARD
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike