Osijek
KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA NEUROZNANOST

Hit su istraživanja o tome kako čovjek donosi odluke
Objavljeno 18. rujna, 2017.

Osijek je proteklog vikenda prvi put bio domaćin Kongresa Hrvatskog društva za neuroznanost, u povodu čega su se u najvećem gradu istočne Hrvatske okupila neka od najvećih svjetskih imena neuroznanosti. Uz Hrvatsko društvo za neuroznanost, organizatori šestog kongresa bili su HAZU i Medicinski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

- Svake godine organiziramo kongres, a svake druge regionalni sastanak Europskog društva neuroznanosti, koji se ove godine održava u Pečuhu, pa iz Osijeka nastavljamo u Mađarsku. Upravo je ovdje u Osijeku vrlo entuzijastična mala zajednica neuroznanstvenika koji istražuju mozak i njima ovim kongresom dajemo podršku - naglasio je akademik, prof. dr. sc. Ivica Kostović, koji je i predsjednik Hrvatskog društva za neuroznanost i Hrvatskog vijeća za mozak.

Zanimljivo je da su na ovom kongresu o nekima od svojih najnovijih istraživanja govorili i prof. Ronald Schnaar iz bolnice John Hopkins u SAD-u, te Dirk Montag i uspješni hrvatski znanstvenici koji žive i rade u inozemstvu Roko Rašin i Paško Rakić.

- Kada biste me pitali koja je hit-tema u neuroznanosti, onda je to svakako proces odlučivanja. Znači, na koji način donosimo odluke u ekonomiji, životu ili kako u kojem životnom razdoblju. Želimo otkriti koji su to biološki mehanizmi, poput nagrade i kazne, koji nas na nešto navode i što je uopće biološka podloga nagrade te od čega se sastoji kazna. Svakako najveći “evergreen” u neuroznanosti je interakcija genetike, mozga i živaca te neuroživčanih stanica, kojih ima 100 milijardi puta 100 milijardi. I cijela interakcija te mreže s okolinom od obitelji, preko škole, društva i ostaloga - približio je za Glas Slavonije akademik Kostović.

Neuroznanstvenici napominju kako je sve veći interes i za primjenu bazičnih istraživanja u liječenju ljudi.

- Prije su pretežito bila bazična istraživanja, a danas se trudimo odmah to znanje primijeniti u praksi. Tako moj projekt, uz bazično istraživanje, gleda i kako odmah pomoći djeci s oštećenjima na mozgu, u suradnji s kliničarima. No, zapravo mozak je uistinu još vrlo neistražen. Istraženi su detalji, ali kako sve funkcionira i zašto imate svijest, zašto si u sekundi možete predočiti cijeli svoj život, što vodi vaše ponašanje, e to su neistražene stvari, posebno pitanje duhovnosti. Stoga će biti posla za neuroznanstvenika još nekoliko stotina godina - zaključuje uz osmijeh akademik Kostović. N. Z. Eberhard

Ivica Kostović

predsjednik Hrvatskog društva za neuroznanost

Upravo je ovdje u Osijeku vrlo entuzijastična mala zajednica neuroznanstvenika koji istražuju mozak i njima ovim kongresom dajemo podršku.

Najčitanije iz rubrike