Crna kronika
TRI GODINE JE BILO MALO

Zbog smrti suvozača kazna mu povećana na četiri i pol godine
Objavljeno 18. rujna, 2017.

OSIJEK

Toni Škorjanec (22) iz Antunovca pravomoćno je osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u Adi u kojoj je 12. kolovoza prošle godine smrtno stradao Osječanin Adam Zajkić (51), a teško je ozlijeđena Sara Blažek (19). Kazna mu je time povećana za godinu i pol dana. Nakon isteka kazne, Škorjanec pet godina neće smjeti voziti motorna vozila bilo koje kategorije.

Škorjanec je spomenute večeri na ulazu u Adu kod Laslova, pod utjecajem 2,17 promila alkohola u krvi, vozeći brzinom od 107 km na sat (dopušteno 50), uletio u zavoj, izgubio nadzor nad upravljačem i bočnim dijelom Zajkićevog Mercedesa udario u zaštitnu ogradu, a potom i u ugao mosta. Djevojka je teško ozlijeđena, a Zajkić je preminuo na mjestu nesreće. Na Općinskom sudu u Osijeku Škorjanec je u studenome prošle godine nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora, uz sigurnosnu mjeru zabrane vožnje još pet godina nakon što iziđe iz zatvora.

Škorjanec se žalio na presudu osječkog suda i tražio smanjenje kazne, kao i da mu se zabrana upravljanja motornim vozilima ograniči na pojedine kategorije. Međutim, drugostupanjski sud, Županijski sud u Puli, smatrao je da je kazna koju je dobio preblaga, a zabrana koja se odnosi na vožnju nakon što iz zatvora iziđe, treba ostati kakva jest.

- Pravilno je prvostupanjski sud, s obzirom na upornost i bezobzirnost okrivljenika u kršenju prometnih propisa, utvrdio da je potrebno izreći i sigurnosnu mjeru upravljanja motornim vozilom u maksimalnom trajanju predviđenom zakonom. Na taj će se način otkloniti opasnost da okrivljenik ponovi počinjenje ovakvih teških kaznenih djela protiv sigurnosti prometa – navodi se u obrazloženju pravomoćne presude Županijskog suda u Puli. Navedeno je i kako Škorjanca u tri navrata izrečene zabrane upravljanjem motornim vozilom nisu odvratile od ponovnog kršenja propisa. U vrijeme tragične nesreće koju je izazvao pijan, Škorjancu je zbog ranijeg prekršaja vozačka dozvola već bila oduzeta.

Sandra LACIĆ
I PRIJE VOZIO PIJAN

Prije izricanja nepravomoćne presude na Općinskom sudu u Osijeku, Toni Škorjanec je rekao da mu je želja otići na grob poginulog i zapaliti mu svijeću. Svoju je obranu iznio na granici suza, ispričavajući se Sari Blažek i obitelji smrtno stradalog Zajkića. Priznao je da je imao zabranu upravljanja vozilima B kategorije, jer je i ranije u prometu uhvaćen pijan. Tvrdio je da ga je pokojni Zajkić primorao da vozi njegovog Mercedesa iz Bilja prema Antunovcu, nakon što su zajedno popili oko litru rakije. Podsjetimo, kada ga je sutkinja pitala zašto je i ranije vozio u alkoholiziranom stanju, rekao je da to nije nikada planirao. “Otišao bih u kafić na kavu, a ondje bi netko slavio rođendan ili slično pa bih popio alkoholno piće. Poslije bi me nagovorili da ih odvezem kućama i tako bi me policija uhvatila u prometu”, kazao je na to Škorjanec.

recidivist

I PRIJE JE VOZIO PIJAN

Najčitanije iz rubrike