Mozaik
“ETNO FRIZURE SVIJETA 2017.”

Frizure iz Rusije, Srbije, BiH, Italije, Albanije, Slovenije...
Objavljeno 18. rujna, 2017.

Kulturni centar “Gatalinka” Vinkovci i uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske u povodu 52. Vinkovačkih jeseni u pješačkoj zoni grada Vinkovaca organizirao je manifestaciju “Etno frizure svijeta 2017.”. To je nastavak rada na projektu “Etno frizure Hrvatske” koji Kulturni centar “Gatalinka” organizira od 1995. Od tada je napravljeno istraživanje tradicijskih frizura na prostoru cijele Hrvatske, rekonstrukciju starih frizura, edukaciju za frizere i frizere učenike te državno natjecanje u izradi frizura. Projekt “Etno frizure svijeta” treba pomoći u upoznavanju novih tehnika i oblika tradicijskih frizura izvan Hrvatske.

Na ovogodišnjoj manifestaciji izrađivale su se frizure iz više država, te je tako: Galina Petranović radila frizuru iz Rusije, Cilka Radakov iz Subotice, također je radila frizuru iz Srbije, Mara Bojić iz Kraljeve Sutjeske radila je frizuru iz Bosne i Hercegovine, povjesničarka Alla Strineka radila je frizuru iz Rusije, za talijansku manjinu u Hrvatskoj frizuru je radila Sanela Moscarda, frizuru iz Albanije radila je Dijana Ujkić, frizuru iz Baškortostana i Tatarstana (Ruska Federacija) radila je Alija Bišćan, frizura iz Posočja (Slovenija) radila je Brina Smovnik, frizuru iz Azerbajdžana radila je Elena Blažić.

Kad je riječ o Hrvatskoj, frizuru Gorjana radile su Lucija Kočiš i Kata Šarčević, frizuru iz Brodskog Varoša radila je Manda Pavelić, a frizuru iz Županje Tomislav Keljar.

Frizure nam pomažu da uočimo kretanja i utjecaje pojedinih naroda i njihovih kultura na lokalitete u koje su doselili ili s kojih su odselili. Češljanje i uređivanje kose, izvedba frizure i oprema glave čine bitni sastavni dio svake narodne nošnje, posebice ženske. Oprema glave pokazuje društveni status osobe u okviru zajednice.

Kulturni centar "Gatalinka" Vinkovci bio je sudionik svečanog mimohoda sudionika 52. Vinkovačkih jeseni u kojem su bili frizeri i frizeri učenici, te pobjednici s natjecanja “Etno frizure Hrvatske 2017.", s tradicijskim frizurama. M.Kokaj

Hrvatske frizure radile su Lucija Kočiš, Kata Šarčević, Manda Pavelić i Tomislav Keljar

Najčitanije iz rubrike