Ekonomija
SAJAM AGROPROIZVODA

Na 7. Agroexpu više od 100 izlagača iz zemlje i inozemstva
Objavljeno 18. rujna, 2017.

U povodu obilježavanja Dana Virovitičko-podravske županije, u središtu Virovitice ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvorio je 7. Agroexpo, sajam agroproizvoda i opreme.

U sklopu ovoga sajma održana je i 14. županijska izložba voća, povrća i poljoprivrednih proizvoda, 12. županijsko ocjenjivanje meda, 9. međunarodno ocjenjivanje meda, 7. izložba ljekovitog bilja, 7. izložba vina te 1. Zlatna košnica. Unatoč kiši koja je padala, Agroexpo je okupio oko 100 izlagača iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Na svečanosti otvorenja, uz ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, saborskih zastupnika Vesne Bedeković i Vladimira Bileka, nazočili su virovitičko-podravski župan Igor Andrović, njegov zamjenik Igor Pavković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Božica Marković, zamjenik virovitičkog gradonačelnika Damir Marenić te predsjednik Obrtničke komore Virovitičko-podravske županije Ivan Kostelac. Obraćajući se nazočnima, Ivan Kostelac, Damir Marenić, te Božica Marković, naglasili su važnost ovakvih sajmova zbog razvoja poljoprivrede, domaće proizvodnje i poticanja kvalitetnih poljoprivrednih proizvođača.

102 uzorka meda

Župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović rekao je da kao županija nastoji što više poticati poljoprivredu proizvodnju, jer to predstavlja budućnost.

- Stvaranjem preduvjeta za razvoj poljoprivrede, nastojimo pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima - rekao je Andrović.

Otvarajući 7. Agroexpo, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, između ostaloga, naglasio je : ”Poručio bih našim poljoprivrednicima, iz bilo koje grane poljoprivrede, da u Ministarstvu poljoprivrede imaju prijatelja, i one koji vode brigu o njima. Vjerujem da vide kako poljoprivreda u Hrvatskoj ima svijetlu budućnost. Dok sam ja na čelu ovog ministarstva, učinit ću sve što mogu, da i naša Slavoniju, a i druge krajeve Hrvatske razvijamo, da naši poljoprivrednici ostaju na svojim ognjištima, da mladi nastavljaju poljoprivrednu proizvodnju kako bi uskoro hrvatski poljoprivrednik imao kvalitetu života, kao i poljoprivrednici u Njemačkoj i Austriji”.

Ukupno 102 uzorka meda bilo je prijavljeno u sklopu 12. županijskog, odnosno 9. međunarodnog ocjenjivanja meda. Uzorci su stigli iz cijele Slavonije, ali i Mađarske te BiH, a podijeljeno je 30 zlatnih, 38 srebrnih i 32 brončana odličja. Dva meda dobila su zahvalnicu. Zlatnu žlicu Agroexpa 2017. osvojio je OPG Jakupec iz Virovitice.

Priznanje i Zlatnu žlicu uručili su mu ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

– Djelujem od 2011. godine, imam oko 700 zajednica i među tri sam uzgajivača matica na području Virovitičko-podravske županije i to je naša primarna proizvodnja. Zlatnu žlicu je dobio med od facelije koju sadim na oko 12 hektara zbog ispaše peludi i bolje kvalitete matica. S obzirom na to da više nema mnogo medonosnog bilja, jer se livade kose, sadnja facelije i heljde nametnula se kao medonosno bilje, jer ne može se pčelama samo uzimati, mora im se nešto i dati - rekao je Dražen Jakupec.

Brojni pokrovitelji

Ocjenjivanje meda održano je u organizaciji Grupacije pčelarstva Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica i Virovitičko-podravske županije, a u suradnji s Pčelarskim udrugama s područja županije. Senzoričko ocjenjivanje je obavilo ocjenjivačko povjerenstvo na čelu sa sveučilišnim profesorom, Draganom Bubalom s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a povjerenstvu su još bili i Lidija Svečnjak i Saša Prđun s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Andrea Poslek iz HGK – Županijske komore Virovitica, Mirjana Špehar i Edita Černi iz Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, te Ljubica Kravarščan iz Savjetodavne službe – Podružnica Virovitičko-podravske županije. Kemijsku analizu meda obavio je Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije. Organizatori i pokrovitelji 7. sajma Agroexpo bili su Virovitičko-podravska županija i Grad Virovitica, HGK – Županijska komora Virovitica, Hrvatska obrtnička komora, Područna obrtnička komora Virovitičko-podravske županije, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, Savjetodavna služba Virovitičko-podravske županije, Viroexpo d.o.o. i Hrvatska banka za obnovu i razvitak.

Vladimir Grgurić
Najčitanije iz rubrike