Zdravlje
ISTRAŽIVANJE

Sonda traži stanice raka
Objavljeno 18. rujna, 2017.
Sonda MasSpec Pen veličine olovke u 10 sekundi otkriva kancerogene stanice

Znanstvenici su razvili malenu sondu, veličine olovke, koja je sposobna u deset sekundi otkriti kancerogene stanice u tkivu i tako omogućiti kirurzima da u realnom vremenu utvrde jesu li uklonili cijeli tumor.

Ostatci kancerogenog tkiva koji zaostaju nakon kirurške intervencije nose opasnost od ponovnog izbijanja bolesti. Za sada je većini laboratorija potrebno nekoliko dana da utvrde ima li zaostalih kancerogenih stanica u uzorcima uzetim tijekom operacije, objašnjavaju znanstvenici koji su predstavili novu sondu i nazvali je MasSpec Pen.

Instrument opisan u američkom časopisu Science Translational Medicine omogućuje blago izvlačenje molekula vode iz tkiva tako što se ispumpa sićušna količina, 10 mikrolitara, što je petina jedne kapljice. Te se molekule kroz mekanu cijev usmjeravaju prema spektrometru koji izračunava različite molekularne mase u uzorku te utvrđuje postojanje kancerogenih stanica, navode znanstvenici sa Sveučilišta Teksas u Austinu.

Nakon analize 253 uzorka zdravog i kancerogenog ljudskog tkiva uzetog iz pluća, jajnika, štitnjače i dojke znanstvenici su uspjeli utvrditi "molekularni profil" koji omogućuje identifikaciju raka s točnošću većom od 96 posto.

Testirana na živim miševima, sonda je uspjela bez pogreške otkriti kancerogene stanice a da pritom nije oštećeno tkivo s kojeg je uzet uzorak, ističu izumitelji. Navode da bi instrument mogao postati precizniji analizirajući veći broj uzoraka. To bi omogućilo da se koristi za dijagnosticiranje mnogo većeg broja tumora u različitim tipovima tkiva. Sadašnja tehnika analize kojom se utvrđuje je li neko tkivo zdravo ili kancerogeno spora je i ponekad netočna, ističu znanstvenici. Osim toga, za neke tipove raka interpretacija uzoraka tkiva može biti otežana te stopa pogreške u rezultatima iznosi od 10 do 20 posto.

"Nova nam tehnologija omogućuje da budemo mnogo precizniji tako što točno znamo koje tkivo ukloniti ili ostaviti", kaže dr. James Suliburk, voditelj odjela endokrine kirurgije na Medicinskom fakultetu Baylour u Medicinskom centru Houston u Teksasu. Iako je maksimalno uklanjanje malignog tumora bitno kako bi se povećali izgledi preživljavanja pacijenta, uklanjanje previše zdravog tkiva može imati zlokobne posljedice, kaže Suliburk. Izumitelji se nadaju da će u 2018. testirati sondu tijekom operacija uklanjanja tumora. Hina

Možda ste propustili...

NISTE ZNALI...

PMS i znojenje

HIDRIRANJE ORGANIZMA JE NUŽNO

Kako treba piti vodu?

STUDIJA PROVEDENA NA STOGODIŠNJACIMA

Naš životni vijek nije na vrhuncu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NE UZIMA SE SVAKI LIJEK NA ISTI NAČIN:

Evo kad se tableta pije na stojećki, a kad uz mnogo vode

2

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

I liječnici mogu pogriješiti zbog sindroma izgaranja na poslu

3

STUDIJA PROVEDENA NA STOGODIŠNJACIMA

Naš životni vijek nije na vrhuncu