Zdravlje
AKCIJA ZA BOLJU SKRB O NAJMLAĐIMA

Sve bliže banci mlijeka
Objavljeno 18. rujna, 2017.
Donacijama je prikupljeno 750.000 kuna za osnivanje prve banke humanog mlijeka

Završena je prva humanitarna UNICEF-ova utrka u Hrvatskoj, na kojoj je u dva dana te manifestacije trčalo više od 2000 djece i odraslih. Uz podršku navijača, donositelja odluka, umjetnika i sportaša, tvrtki i građana prikupljeno je 750.000 kuna za osnivanje prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj. Trkačima i donatorima na doprinosu su zahvalili ministar zdravstva, prof. dr. sc. Milan Kujundžić, i predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić, a okupljene navijače i trkače pozdravio je pročelnik Ureda za zdravstvo Grada Zagreba, dr.sc. Vjekoslav Jeleč.

Program UNICEF-ove utrke vodila je Ivi First uz podršku UNICEF-ove ambasadorice dobre volje Bojane Gregorić Vejzović, a trkače je zagrijala Marija Andrijašević. Utrku je službeno otvorila maratonka i olimpijka Matea Matošević.

Na utrci od 5,3 km prva su tri mjesta osvojili:

ŽENSKA UTRKA: Đurđica Orepić (1. mjesto) Renata Pazarac (2. mjesto) Ivana Jonke Valpotić (3. mjesto)

MUŠKA UTRKA: Mislav Perić (1. mjesto) Blaž Car-Pavlić (2. mjesto) Silvio Grđan (3. mjesto)

Na utrci od 10 km prva su tri mjesta osvojili:

ŽENSKA UTRKA: Tea Faber (1. mjesto) Nikolina Ilijanić (2. mjesto) Blanka Janjić (3. mjesto)

MUŠKA UTRKA: Goran Murić (1. mjesto) Ivan Murat (2. mjesto) Mladen Meštrović (3. mjesto)

Ukupan poredak trkača može se naći na stranici www.utrka.com.

“Idemo u realizaciju ovoga projekta, koji prijevremeno rođenoj i bolesnoj djeci nerijetko i život znači. Na Rebru su prostori spremni i očekujemo da će banka mlijeka profunkcionirati u idućih šest do 12 mjeseci”, izjavio je ministar Kujundžić.

Banke humanog mlijeka neprofitne su organizacije za prikupljanje, ispitivanje, obradu, čuvanje i distribuiranje humanog mlijeka. Svojim djelovanjem pomažu prijevremeno rođenoj djeci i novorođenčadi da prežive prvo, neizvjesno, razdoblje života i lakše se oporave s pomoću najhranjivijeg i najzdravijeg mlijeka koje za njih postoji. Većina banaka humanog mlijeka nalazi se u sklopu bolnica, pri bankama krvi i tkiva ili u sklopu dječjih odjela. U Europi ih je trenutačno 213, a Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u regiji koja još uvijek nema banku humanog mlijeka.

“Doprinos brojnih dobrih ljudi doveo nas je na pola puta do osnivanja prve banke humanog mlijeka. Hvala svim zvijezdama ovogodišnje MLIJEČNE STAZE i nadam se da se vidimo sljedeće godine!” poručila je na kraju utrke Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Utrku su podržale i brojne osobe iz javnog života: glumica Ecija Ojdanić, Milica Czerny Urban, triatlonka (ironwoman) Đurđica Orepić, Belma Džomba te Nenad Šimunko, ironman.

Utrka MLIJEČNA STAZA održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Grada Zagreba. Podržali suje Kaufland, Zagrebački Holding, Pampers, HEP, PBZ Card, Bina Istra i Hrvatsko društvo skladatelja. J.Kn.

Uz glasnu podršku navijača više od 2000 sudionika odtrčalo je prvu Mliječnu stazu, humanitarnu utrku za osnivanje banke humanog mlijeka u Hrvatskoj.