Kultura
IX. BUGOJANSKO LUTKARSKO BIJENALE

Osječkoj “Devetoj ovčici” još četiri nove nagrade!
Objavljeno 18. rujna, 2017.
Predstava, koju je prema priči Silvije Šesto režirala Ljudmila Fedorova, premijerno je izvedena prije tri i pol godine

Deveta ovčica - predstava Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića osvojila je još četiri nagrade na netom završenom IX. bugojanskom lutkarskom bijenalu.

Stručni žiri u sastavu Tamara Kučinović, članica, Nerimana-Narda Nikšić, članica, i Željko Hubač, predsjednik, jednoglasno je odabrao ovogodišnje laureate: Ljudmila Fedorova dobila je nagradu za najbolju režiju za predstavu “Deveta ovčica”, a u obrazloženju navode:

“Vodeći računa o svim bitnim elementima kazališne lutkarske predstave namijenjene djeci, Ljudmila Fedorova je uspjela jednostavnim redateljskim rješenjima dovesti u sklad glumačku igru i liniju radnje tvoreći kompaktnu predstavu snažnoga umjetničkoga izraza.”

Nagrade su dodijeljene i Ivici Lučiću i Ingi Šarić za animaciju lutke Ovčice u istoimenoj predstavi Silvije Šesto:

“Ispunivši prostor između tehničkog vođenja lutke i kreacije lika na umjetnički relevantan način, glumci/lutkari su postigli da lutkarstvo zaživi kao vrhunska kazališna umjetnost.”

Dječji žiri u sastavu Letizia Pličanić, Hana Jusić, Merjem Jusufbašić, Hena Zukić, Imran Nuspahić i Aida Sušić proglasio je priču o Devetoj ovčici najboljom predstavom.

- Nagrade koje smo osvojili na festivalu u Bugojnu pokazuju da je 'Deveta ovčica' još uvijek 'u sedlu', tj. da njezino vrijeme još nije prošlo. Posebice me veseli što je kroz nagradu za animaciju odano priznanje i kolegici Ingi jer, iako je Ivica nositelj uloge Devete ovčice, bez velike pomoći, dobre koordinacije i vještine u animaciji kolegice Inge sve to ne bi izgledalo tako dobro. Lutkari prepoznaju takve 'pomoćne' animacije, a ovdje je to doista velika pomoć - s oduševljenjem je istaknuo još jednom nagrađeni glumac i ravnatelj kazališta, Ivica Lučić.

I glumica Inga Šarić nije krila svoje oduševljenje:

- Nagradom za animaciju 'Devete ovčice' na lutkarskom festivalu u Bugojnu dokazali smo da lutkarstvo u Hrvatskoj ide u pravom smjeru i ima svoju visoku razinu. Vrlo sam sretna i ponosna na ovu predstavu i moje kolege, te nam želim još puno ovakvih predstava.

Predstava “Deveta ovčica” osvojila je ukupno 25 nagrada u zemlji i inozemstvu i postala najnagrađivanija predstava Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića do sada. Već 30. rujna osječki kazalištarci putuju u Kijev na međunarodni festival u povodu 90. obljetnice Kijevskog akademskog lutkarskog kazališta, gdje se predstavljaju upravo ovom uspješnicom.

Narcisa VEKIĆ

rekorder

PO BROJU NAGRADA OVA JE PREDSTAVA

25

NAGRADA DONIJELA JE OVA SJAJNA PREDSTAVA SVOM MATIČNOM KAZALIŠTU

Ivica Lučić

ravnatelj i glumac

Nagrade koje smo osvojili na festivalu u Bugojnu pokazuju da je 'Deveta ovčica' još uvijek 'u sedlu', tj. da njezino vrijeme još nije prošlo.

Najčitanije iz rubrike