Osijek
POŽALILE ŠTO SU SE DOSELILE U OPATIJSKU:

Ne možemo se riješiti izmeta i
perja jer susjeda hrani golubove
Objavljeno 16. rujna, 2017.

Da su tri stanarke iz Opatijske 28 i 30 znale što ih čeka kad su odlučile ondje kupiti stan, kažu, odustale bi istoga trena. Naime, život im zagorčava susjeda M. G. (podatci poznati redakciji), koja redovito hrani golubove ispred zgrade. Kako su neki stanovi na katovima prazni, golubovi su ondje pronašli svoju oazu – svili su gnijezda na ogradama tzv. francuskih prozora, pa se stanari ne mogu riješiti njihova izmeta i perja. Također, uza zgradu se ne može hodati a da se ne stane u golublji izmet, što stanari smatraju i potencijalnim izvorom zaraze. Osim toga, hrana koju ostavlja golubovima privlači miševe i štakore.

- Ptice ulaze i u ventilacijske otvore na kojima nema zaštitne mreže. Sav taj izmet, perje i prašina padaju na moj francuski balkon i niz moje prozore, što je odvratno! Ovamo sam se tek nedavno doselila i kad sam zamolila gospođu da prestane hraniti golubove, samo mi je okrenula leđa. Kažu mi drugi susjedi da je prije dosta godina dobila spor nakon što su je zbog iste stvari tužili neki njezini susjedi, no u to je vrijeme, navodno, hranjenje golubova bilo dopušteno. Kako god, ne mogu prihvatiti da sam prisiljena živjeti u ovakvim nehigijenskim uvjetima i razmišljam da prodam ovaj i kupim drugi stan u blizini - ispričala nam je J. Š. (podatci poznati redakciji).

Njezina susjeda M. Š. iz ulaza pokraj (čijim podatcima također raspolažemo) kaže da ne može objesiti rublje na francuski prozor, što stanari u drugim zgradama mogu, te da joj, ako ostavi prozore samo koju minutu otvorene, golublja nečistoća ulazi u dnevnu sobu.

- Uselila sam se ovamo prošle godine i - pokajala se! Najgore je kad se izlegu mladi golubovi, jer ne mogu ni jedan prozor otvoriti od njihova paperja. Susjeda ostavlja hranu golubovima ispod naših prozora pa nije čudno što se stalno ovdje skupljaju. Svijaju gnijezda na francuskim prozorima praznih stanova, jer ih ondje nitko ne ometa, a mi ovdje u prizemlju trpimo prljavštinu - očajna je M. Š.

Sve navedeno dobro je poznato predstavnici suvlasnika Aniti Soldić, koja kaže kako je u nekoliko navrata opominjala susjedu da ne hrani golubove, no ona se, kaže, brani sudskom presudom koju je dobila prije nekoliko godina.

- Kad joj se obratim, samo kaže da je slobodno tužimo, jer će ionako dobiti spor. Nisam ni slutila što će me dočekati kad sam kupovala stan, ovo što ona radi nije u redu - kaže Soldić.

Prozvana je susjeda na naš telefonski poziv rekla samo da ne zna o čemu pričamo, da nas “ne čuje od laveža psa” i spustila slušalicu.

Prvi korak u ovoj situaciji učinit će Zavod za stanovanje, inače upravitelj na kućnom broju 30, gdje se nalaze dva prazna stana. Direktor Bojan Bodražić poslat će dopis vlasnicima i zatražiti da očiste gnijezda i izmet s prozora. No, ako susjeda nastavi hraniti golubove, ubrzo će sve biti po starom.

Marija MIHELIĆ
HRANJENJE GOLUBOVA ZABRANJENO, KOMUNALNI REDAR ODMAH REAGIRAO

Promptno je u ovoj situaciji reagirao i Ivica Šiškić, voditelj Službe komunalnih redara, koji je rekao da će istoga trenutka M. G. poslati komunalnog redara i upozoriti ju da pokupi svu hranu koju je ondje ostavila za golubove.

- Ne učini li to, tad ćemo izdati obvezni prekršajni nalog. Inače, na javnoj je površini zabranjeno hraniti životinje i ostavljati im hranu. No problem je u tome što se prekršajni nalog ne može izdati ako nema neposrednog opažanja službene osobe, nakon čega se napravi zabilježba ili zapisnik. Također, ako je netko od susjeda vidio da hrani golubove, mora biti svjedok i reći da je u određenom danu i razdoblju načinila prekršaj. U tom slučaju moraju ići na suočenje na sud ako budu pozvani - objasnio je Šiškić.

Ljiljana Perić

predstojnica Klinike za infektologiju osječkog KBC-a

Teorijski, može doći do zaraze od golubljeg izmeta, no to je potrebno dokazati. Mi na Klinici nismo imali takvih slučajeva, ali sve ptice i njihov izmet mogu biti izvor zaraze.

Najčitanije iz rubrike