Osijek
EUROPSKI PROJEKT ZZJZ-A TEŽAK 400.000 EURA

Osijek i Sombor zajedno uborbu protiv urbanih komaraca
Objavljeno 15. rujna, 2017.

Čak 400.000 eura za borbu protiv urbanih komaraca dobit će Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u sklopu europskog projekta prekogranične suradnje pod nazivom “Mosquito control in Cross-border Area”. Ova je informacija potvrđena u petak na predstavljanju projekta ukupne vrijednosti milijun eura, a u koji osječki Zavod ulazi zajedno sa Zavodom za javno zdravlje u Somboru. Cilj je ovog projekta ponajprije smanjiti brojnost urbanih komaraca, i to zbog toga što su upravo oni prijenosnici najvećeg broja bolesti.

- Istina je da urbani komarci nisu toliko brojni kao poplavni, koji na ovo područje dolaze s prostora Kopačkog rita, ali su urbani komarci puno opasniji za zdravlje ljudi. Znači, poplavni komarci uzimaju samo jedan obrok krvi i vraćaju se u svoje poplavno područje, dok urbani komarci uzimaju više obroka, pa tako prenose bolesti sa životinje na ljude ili s čovjeka na čovjeka - objašnjava Magdalena Sikora, voditeljica MOS-Cross projekta pri Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Inače, u sklopu projekta bit će izrađena web-platforma, preko koje će se s obje starne granice signalizirati ako se pojave bolesti koje prenose komarci.

- Također ćemo prikazati sva potencijalna legla na području Županije, a s podatcima upoznati i sve jedinice lokalne samouprave, koje su odgovorne za borbu protiv komaraca. Svakako će se provesti edukacija pučanstva, posebice djece i osoba starije životne dobi, te će biti izrađeni priručnici kako bi se djelatnici koji rade u zdravstvu upoznali s potencijalnim bolestima koje šire komarci, a cijeli će projekt trajati 27 mjeseci. N. Z. Eberhard

UKUPNO 50 PROJEKATA SA SRBIJOM

Prema riječima Stjepana Ribića iz RRA Slavonije i Baranje, subjekti s područja naše županije u ovom trenutku surađuju na točno 50 projekata sa subjektima s područja Republike Srbije.

- Ukupna je vrijednost tih projekata 32 milijuna eura, a ako pogledamo rezultate zadnjeg natječaja na koje se s hrvatske strane moglo prijaviti četiri županije, treba reći kako je od 24 odobrena projekta čak njih 17 iz naše županije, za što smo dobili 13,7 milijuna eura. Tako da Osječko-baranjska županija nastavlja biti broj jedan u broju odobrenih projekata - naglasio je Stjepan Ribić iz RRA.

Srđan Merei

direktor Zavoda za javno zdravlje Srbije

Rađene su studije koje pokazuju da komarci mogu migrirati i više od 100 km, tako je nedavno dokazano da su u Suboticu došli komarci s Tise.

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

Najčitanije iz rubrike