Osijek
DRAGO ŽAGAR, DEKAN FERIT-A

Labus sajmom motivirat
ćemo učenike za upis
na tehničke fakultete
Objavljeno 16. rujna, 2017.

Sljedećeg tjedna, 22. i 23. rujna, u zatvorenim i otvorenim prostorima Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) Osijek u sveučilišnom kampusu (Ulica cara Hadrijana 10b) održat će se prvi LABUS sajam. Sajam je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima, ali i djeci vrtićke dobi te ostalim zainteresiranim građanima. Prijave na poveznici http://labus.ferit.hr/labus-sajam otvorene su do 20. rujna. Tim smo povodom razgovarali s prof. dr. sc. Dragom Žagarom, dekanom FERIT-a.

Otkud ideja o organizaciji LABUS sajma?

- Između nastavnih i znanstveno-stručnih aktivnosti koje redovito provodimo, FERIT poduzima brojne inicijative kako bi prilagodio svoje studijske programe tehnološkim trendovima i potrebama tržišta rada, ali i kako bismo povezali nastavu iz STEM područja na razini osnovnih i srednjih škola s visokoškolskom inženjerskom nastavom i tako osnažili eksperimentalni rad učenika u STEM području. I upravo je LABUS sajam još jedan dodatni program FERIT-a kojim se popularizira znanost i znanstveno obrazovanje, a namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola.

Veliko zanimanje

Krajem lipnja 2016. pokrenuli ste inicijativu LABUS - Laboratorij za učenike srednjih i osnovnih škola. Je li to bio zametak ovoga sajma?

- Točno. Upravo tako se i rodila inicijativa za LABUS sajam. LABUS - Laboratorij za učenike srednjih i osnovnih škola pokrenut je krajem lipnja 2016., preko internetskog portala LABUS, a osmišljen je i izrađen za učenike i nastavnike osnovnih i srednjih škola te ostale sudionike u obrazovnom procesu iz tzv. STEM područja. Preko LABUS portala FERIT nudi suradnju i svoje materijalne, prostorne i ljudske resurse za provođenje različitih LABUS aktivnosti koje uključuju eksperimentalni rad u laboratorijima FERIT-a pod stručnim vodstvom. Sve je potpuno besplatno i podređeno ciljnoj skupini korisnika. Od rujna prošle godine do danas kroz LABUS je prošlo više od 700 učenika.

Koji je cilj ovoga LABUS sajma?

- Cilj nam je pobuditi znatiželju i zanimanje učenika i njihovih nastavnika za eksperimentalnim radom na opremi izloženoj na sajmu te ih upoznati i pokazati im inženjerski pristup rješavanju problema. Ne želimo da učenici i posjetitelji budu samo pasivni promatrači, već nam je cilj da tijekom sajma budu aktivno uključeni, kako bi im se na taj način kroz igru i zabavu približila znanost te primjena modernih tehnologija. Na ovaj način želimo pojačati i njihovu motivaciju za upis na tehničke fakultete, a osobito na FERIT Osijek, i time za inženjersko zanimanje kao njihovo buduće zanimanje.

Popularizacija znanosti

Što će sve učenici i ostali posjetitelji moći vidjeti i doživjeti na ovom sajmu?

- Na LABUS sajmu planirana je prezentacija trenutne ponude LABUS aktivnosti/radionica, ali i nekih novih sadržaja koji će ubuduće biti u stalnoj ponudi LABUS-a. Osim toga, bit će prezentirani i eksperimentalni studentski radovi, koji su izrađeni u okviru završnih i diplomskih radova te programa Pro-student, kao što su makete, ali i praktična rješenja iz područja elektrotehnike, energetike, elektronike, automatizacije, robotike, multimedije… Tijekom LABUS sajma održat će se nekoliko specijaliziranih interaktivnih radionica iz različitih primijenjenih područja elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija.

FERIT Osijek poznat je kao fakultet koji puno pozornosti i truda poklanja upravo programima/aktivnostima popularizacije znanosti i znanstvenog obrazovanja.

- Politika FERIT-a usmjerena je na tri važna kolosijeka. S jedne strane na naše studente i podizanje kvalitete nastave i studijskih programa, s druge strane vodimo računa o našem ulazu i podizanju kvalitete i kvantitete upisanih studenata, a treći je važan element veza s poslodavcima. Na ovaj način mi zatvaramo krug tzv. povratne veze, gdje aktivno utječemo na proces obrazovanja. U svakom smo od ovih triju segmenata u posljednjih nekoliko godina napravili značajne pomake u ostvarivanju zacrtanih ciljeva. Ulaznu komponentu jačamo aktivnom promocijom djelatnosti FERIT-a u osnovnim i srednjim školama. Izlaznu komponentu ostvarujemo suradnjom s poslodavcima i aktivnostima u okviru projekta STUP, gdje smo okupili više od 260 tvrtki koje aktivno participiraju u procesu obrazovanja. Treća je komponenta stalna evaluacija i prilagodba naših studijskih programa potrebama tržišta rada. Posljednji je takav primjer uvođenje novog atraktivnog diplomskog studija Automobilsko računarstvo i komunikacije.

Navedite još nekoliko primjera takvih programa/aktivnosti popularizacije znanosti i znanstvenog obrazovanja koje organizira ili u kojima sudjeluje vaš fakultet.

- Posebno potičemo poduzetništvo kod naših studenata te im pomažemo u realizaciji njihovih ideja i proizvoda kroz projekt Pro-Student. U suradnji s tvrtkama i udrugama, kao što je Osijek Software City, organiziramo zajedničke radionice, tečajeve i konferencije. Na ovaj način aktivno promoviramo i obrazovanje u tzv. STEM području, koje je izuzetno važno za razvoj našeg gospodarstva. T. Levak

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike