Osijek
SJEĆANJE NA PAD BARANJE 1991. GODINE

Srpski MiG-ovi pucali po
njima dok su spašavali
meso iz skladišta Belja
Objavljeno 15. rujna, 2017.

Pad Baranje prije 26 godina ostat će u posebnom sjećanju djelatnicima PIK-a Belje i prijevozničke tvrtke Panonija koji su 22. kolovoza 1991. sudjelovali u dramatičnom spašavanju gotovih proizvoda beljske Mesne industrije iz skladišta u Dardi.

Jučer su se te zanimljive epizode s početka Domovinskog rata sjetili aktivisti Ogranka Slavonija Udruge branitelja Hrvatske na čelu sa svojim predsjednikom Stjepanom Galovićem te sudionici tog događaja, nekadašnji radnici Belja i Panonije.

Galović je u to vrijeme bio član Kriznog štaba za istočnu Hrvatsku zadužen za civilne poslove. Operacija izvlačenja prehrambenih proizvoda iz beljskih skladišta kako ne bi pali u ruke neprijatelju, kako nam je objasnio Galović, bila je izvedena u suradnji sa Zborom narodne garde, Kriznim štabom Mjesne zajednice Bilje te zaposlenicima PIK-a Belje u Dardi i vozačima Panonije.

- Na darđanskoj pruzi bili su neprijatelji, okupatori, a stotinu metara dalje nalazila se upravna zgrada Belja i skladišta. Trebalo je brzo djelovati i iskoristiti trenutnu pat-poziciju između neprijateljske vojske, koja je nadirala iz dubine Baranje, i hrvatskih branitelja, koji su postavili mine na mostu kod Čingi-lingi čarde. U trosatnoj operaciji sudjelovalo je pedesetak radnika Belja koje je okupio tadašnji tehnički direktor Belja Ivo Tadijanović. Panonija je dala četiri frigo-hladnjače, radnici Belja uspjeli su upaliti još pedesetak manjih kamiona (ključeve tih vozila zaplijenili su oni čelnici Belja koji su svoju budućnost planirali u SAO Krajini) te obili zaključana vrata skladišta. Spašeno je samo 15 posto uskladištene robe - rekao je Galović.

Jedan od Panonijinih vozača, Milovan Anđelić, prisjeća se brojnih rafala i kruženja neprijateljskih zrakoplova, koji su naposljetku i zapucali. Srećom, sve četiri Panonijine hladnjače sretno su stigle do Osijeka, ali ne i kamioni koji su išli za njima, jer su pogođeni iz zrakoplova. D. Celing

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike