Sport
KUGLANJE

Tri osječke nade
Objavljeno 16. rujna, 2017.

Vikend donosi start prvenstva u Prvoj hrvatskoj kuglačkoj ligi. U 26. izdanju u eliti će igrati tercet klubova iz grada na Dravi. U muškoj su konkurenciji već tradicionalni predstavnici Osijek i Kandit, dok se nakon šest godina izbivanja među najbolje vraćaju i kuglačice Osijeka '97.

Nositelj kuglanja u gradu, ali i cijeloj regiji Istok kuglači su Osijeka. Prošlu sezonu okončali su na petom mjestu, igrali su finale domaćeg kupa, a u novi ciklus ulaze u gotovo identičnom sastavu. U prijelaznom roku napustio ih je Zvonimir Horžitzky, a povratnik je Marko Tomić. Osim njega, igrač/trener Mario Mušanić u kadru udarne momčadi računat će na Marija Liovića, Ivana Pušića, Darija Radoša, Matiju Tutnjevića, Hrvoja Harkanovca i Josipa Rukavinu.

- Kadar je ostao gotovo isti, a naši su mlađi igrači godinu dana iskusniji, vjerujem i kvalitetniji. Ambicije su uvijek iste, boravak u gornjem domu i borba za nastup u jednom od međunarodnih kupova. Ždrijeb nam nije lagan, prve dvije utakmice igramo u gostima, otvaramo kod Bjelovara gdje nikad nismo uzeli puni plijen, a potom idemo Novskoj. Prvo domaćinstvo bit će nam protiv Zaprešića, i zato je jasno da ćemo morati iskazati dobru formu već na startu, kaže Mušanić.

Da u pravom izdanju budu odmah u prvoj utakmici očekuje se i od “kanditovaca” koji, za razliku od gradskog rivala, dvije uvodne utakmice igraju na svom Pampasu. Na premijeru stiže Novska, tjedan dana poslije i Grmoščica.

- Bilo bi sjajno uzeti četiri boda i iskoristiti raspored na najbolji način. Posljednjih smo sezona status osiguravali tek u posljednjim utakmicama, sada imamo želju odraditi mirniju sezonu. Prvi uvjet za to jesu pobjede na domaćoj stazi - kaže trener Kandita Ivan Kovačević koji također ima na raspolaganju standardni kadar. Klub je napustio Marko Jeličić, vratio se Siniša Salai.

Za nastupe još konkuriraju: Dario Šipalo, Željko Biloš, Nedjeljko Jeličić, Vlado Knežević, Željko Rupčić, Srećko Vuka i Ivica Begović. U 1. kolu kuglača sastaju se: Kandit - Novska, Grmoščica (Zagreb) - Poštar (Split), Rijeka - Velebit (otočac), Mertojak (Split) - Zaprešić i Bjelovar - Osijek.

Nakon 2011. godine, prvoligaški status ponovno imaju kuglačice Osijeka '97. Neće ga biti lako i zadržati, ali kadar s kojim raspolaže Miroslav Liović borit će se do posljednjeg hica da ostane među najboljim klubovima u državi.

- Svjesni smo da će biti teško. Liga je kvalitetno podijeljena na dva dijela, u ovom donjem trebali bismo voditi borbu s Vrbovskom, Endi Tekstilcem, Rijekom i Podravkom. Dvije uvodne runde gostujemo, a realno je da prve bodove tražimo u 5. kolu kada stiže Vrbovsko. Naravno, to ne znači da se predajemo i protiv ekipa koje imaju status favorita, ali morat ćemo biti u najboljim izdanjima protiv direktnih suparnica - naglašava Liović.

Za Osijek '97 će igrati: Anđelka Dobek, Mirjana Gorup, Andrijana Marković Đurin, Marina Matković, Margita Pačarek, Štefica Pofuk, Zorica Todić, Tanja Tokić, Renata Žuža, a njima bi se u drugom dijelu trebale priključiti Ines Tomić i Iva Belani Kizivat.

Parovi 1. kola kod kuglačica su: ENDI Tekstilac (Zagreb) - Podravka (Koprivnica), Admiral (Zagreb) - Vrbovsko, Rijeka - Mlaka (Rijeka), Split - Zagreb i Istra (Poreč) - Osijek.

Kreće i Prva B liga Sjever za kuglače, a na otvaranju igraju: Đurđenovac - Sirela (Bjelovar), Medveščak 1958 (Zagreb) - Šećerana Viro, Fortuna (Đakovo) - Lepoglava, Željezničar (Čakovec) - Željezničar (Osijek), Pakrac - Obrtnik Torbar (Zagreb) i Zabok - Radnik (V, Gorica).

Nino BENČINA
Najčitanije iz rubrike