Novosti
PROGLAŠENA ELEMENTARNA NEPOGODA

Štete zbog suše su
293 milijuna kuna
Objavljeno 16. rujna, 2017.
Đakovo procjenjuje štetu od čak 25,3 milijuna kuna na 4830 ha

Zbog izrazito visokih temperatura i dugotrajne suše tijekom ljeta, na području Osječko-baranjske županije utvrđena su oštećenja na poljoprivrednim, povrtnim i voćarskim proizvodima na području 37 od ukupno 42 jedinice lokalne samouprave. Prema prvim procjenama ukupna šteta iznosi 293,3 milijuna kuna, a nastale poremećaje u proizvodnji jedinice lokalne samouprave ne mogu otkloniti iz vlastitih sredstava. Župan Ivan Anušić stoga je proglasio stanje elementarne nepogode – suše na području Osječko-baranjske županije za obrtna sredstva i dugogodišnje nasade.

Župan je 25. kolovoza zatražio od svih gradova i općina na području Županije da dostave podatke o stanju poljoprivrednih, povrtnih i voćarskih kultura koje su zbog visokih temperatura i dugotrajne suše pretrpjele štetu koja će se odraziti na visinu prinosa, a time prouzročiti daljnje probleme poljoprivrednim proizvođačima. Na temelju pristiglih priopćenja, Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda predložilo je županu donošenje rješenja o proglašenju elementarne nepogode, jer su štete utvrđene na 78.425,63 ha poljoprivrednih površina, 617.450 komada voćnih stabala i 1.465.000 komada trsova vinove loze, a postotak oštećenja se kreće od 25 do 90 posto.

Župan je ujedno obvezao gradska i općinska povjerenstva te Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda da pokrenu konačnu procjenu štete koja će se dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima radi ublažavanje posljedica od nastale štete.

Grad Beli Manastir štetu od suše procijenio je na dva milijuna kuna na površini od 1500 ha, gdje je postotak oštećenja kreće u rasponu od 25 do 40 %. Štete nastale na području Grada Belišća, prema prvom priopćenju, procjenjuju se na četiri milijuna kuna na 3000 ha poljoprivrednih površina gdje se postotak oštećenja kreće u rasponu od 30 do 100 %. Đakovo procjenjuje štetu od čak 25,3 milijuna kuna na 4830 ha, a Našice 3,9 milijuna kuna na 1550 hektara. Štete nastale na području Grada Osijeka, prema prvom priopćenju, procjenjuju se na 3,5 milijuna kuna na 975 hektara poljoprivrednih površina (kukuruz merkantilni, kukuruz za silažu, kukuruz sjemenski, šećerna repa, suncokret, soja, soja sjemenska), s postotkom oštećenja koji se kreće u rasponu od 30 do 50 posto. Šteta na području Grada Valpova iznosi 14,4 milijuna kuna na 2630 hektara. Stanje elementarne nepogode sada nije proglašeno samo za pet jedinica lokalne samouprave, i to općine Antunovac i Donja Motičina, čija su se povjerenstva izjasnila da je na njihovom području šteta nastala u malim razmjerima te Općine Čeminac koja nije poslala svoje očitovanje. Stanje elementarne nepogode za područje Grada Donjeg Miholjca i Općine Podravska Moslavina župan je proglasio ranije, 30. kolovoza 2017. godine. E.S.

OPĆINE KOJE SU NAJVIŠE STRADALE

ovo su općine u kojima je šteta od suše bila veća od pet milijuna kuna:

Općina Bilje - 15 milijuna kuna

Općina Čepin - 16,9 milijuna kuna

Općina Darda - 6,9 milijuna kuna

Općina Draž - 9,4 milijuna kuna

Općina Drenje - 9,8 milijuna kuna

Općina Đurđenovac - 6,4 mil. kuna

Općina Erdut - 21,2 milijuna kuna

Općina Jagodnjak - 6,8 milijuna kuna

Općina Kn. Vinogradi - 27,6 mil. kuna

Općina Lev. Varoš - 5,7 milijuna kuna

Općina Magadenovac - 11, 1 mil. kuna

Općina Marijanci - 5 milijuna kuna

Općina Petlovac - 14,2 milijuna kuna

Općina Petrijevci - 9,7 milijuna kuna

Općina Punitovci - 6,7 milijuna kuna

Općina Sat. Đakovačka - 5,3 mil. kuna

Općina Semeljci - 7,5 milijuna kuna

Općina Šodolovci - 8,2 milijuna kuna

Općina Viškovci - 7,9 milijuna kuna

1,46

milijuna trsova vinove loze pogođeno je ljetos sušom u Osječko-baranjskoj županiji

78,4

tisuće hektara poljoprivrednih površina bilježi smanjeni urod zbog suše