Svijet
DODJELA JE 26. LISTOPADA

Nagrada Saharov: objavljene nominacije
Objavljeno 16. rujna, 2017.

Asia Bibi, Aura Lolita Chavez Ixcaquic, Selahattin Demirtas i Figen Yuksekdag, Demokratska oporba u Venezueli, Dawit Isaak i Pierre Mbonimpa nominirani su za Nagradu Saharov 2017.

Nagradu Saharov za slobodu misli svake godine dodjeljuje Europski parlament kako bi istaknuo iznimne pojedince i organizacije koji se bore protiv netolerancije i opresije. Nagrada je osnovana 1988., a prošlogodišnje dobitnice su Nadia Murad i Lamija Aji Bašar. Dobitnik za ovu godinu bit će objavljen 26. listopada. Asia Bibi (Aasiya Noreen), kršćanka iz Pakistana osuđena 2010. zbog blasfemije, čeka izvršenje smrtne kazne gotovo sedam godina. Njezina žalba Vrhovnom sudu odgođena je do daljnjeg. Nominirana je od kluba zastupnika ECR-a.

Aura Lolita Chavez Ixcaquic bori se za ljudska prava u Gvatemali. Članica je Vijeća Ki’che naroda, organizacije koja se bori za zaštitu prirodnih resursa i ljudska prava od širenja rudarenja, sječe šuma, gradnje hidroelekrana i poljoprivredne industrije. Nominirana je od Zelenih/EFA.

Selahattin Demirtas i Figen Yuksekdag, predsjednici kurdske Narodne demokratske stranke (HDP) u Turskoj uhićeni su u studeno 2016. pod optužbama o terorizmu nakon što im je ukinut parlamentarni imunitet.

Demokratska oporba u Venezueli: nacionalna skupština (Julio Borges) i politički zatvorenici prema popisu koji je načinio Foro Penal Venezolano i kojih predstavljaju Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos i Andrea González. Stanje u Venezueli sve je gore u pogledu demokracije, ljudskih prava, socioekonomskog stanja i sve veće političke nestabilnosti.

Dawit Isaak, švedsko-eritrejski dramaturg, pisac i novinar uhićen je 2001. tijekom političkog obračuna od strane eritrejskih vlasti. Od tada je u zatvoru bez suđenja, posljednji put viđen 2005.

Pierre Claver Mbonimpa aktivist je iz Burundija i osnivač udruge za zaštitu ljudskih prava i pritvorenih osoba. Bio je u pritvoru 2014., preživio pokušaj ubojstva 2015., a danas živi u Belgiji. E.S.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike