Ekonomija
ORAHOVAČKO VINOGORJE - BERBA U PUNOM JEKU

Najviše vina proda se preko hotela, restorana, kafića ...
Objavljeno 16. rujna, 2017.

U vinogradima Poljoprivrednog poduzeća Orahovica berba grožđa je u punom jeku. U svim vinogradima se radi na veliko, traktori odvoze prepune prikolice, a predradnici marljivo zbrajaju rezultate i broj “ubranih” kanti.

- Do sada smo pobrali sve ranije sorte. Krenuli smo sa sauvignonom, chardonayem i pinotom sivim, skinuli smo i nešto graševine, nešto za pjenušac i nešto što moramo ranije skidati, a evo sada je krenula nama najvažnija berba, berba zelenog silvanca s najboljeg lokaliteta, čemu dajemo posebno značenje. Ono što je jako važno je da se sve bere ručno, dakle prema grožđu se od početka do kraja ponašamo na najbolji mogući način i evo, sada ga čekamo u podrumu, gdje očekujemo najbolje rezultate. Ako analiziramo godinu, mogu reći da je bila dosta sušna, ali evo do sada su rezultati izvrsni i dočekali smo da imamo lijepe, hladne noći, tako da imamo i kontrolu nad kiselinama, znači sada više nema padova kiselina, o čemu se jako puno pričalo jer sušne godine znaju jako podići vrijednosti šećera, nakon čega dolazi i do pada kiselina. No, za sada je sve jako dobro i bilježimo odlične rezultate - kaže enologinja PP Orahovice Ivana Nemet te najavljuje nastavak berbe i naglašava da je još prerano za početak berbe u novim nasadima.

- U novim nasadima je sve još premlado te ima još vremena. Poslije berbe silvanca idemo na graševinu, a nakon graševine izmjenjivat će se bijele sorte, potom slijedi rajnski rizling u kombinaciji s frankovkom i tako po našem uobičajenom redu. Presretna sam što nam grožđe stiže u odličnom stanju, što znači da za sada nema tragova nikakvih bolesti. Ove kiše koje dolaze, prođu za jedan dan i poslije toga ide lijepo vrijeme, ima vjetra, i to grožđu sjajno pogoduje - zaključila je enologinja Nemet.

Voditelj Radne jedinice voćarstvo i vinogradarstvo Josip Tokić navodi da se ove godine očekuju vrlo dobri prinosi.

- Grožđe je iznimno visoke kvalitete, a plan je ubrati oko 1000 tona grožđa. Godišnja proizvodnja PP-a Orahovica je od 700 do 800 tisuća litara vina, čemu se nadamo i ove godine - kaže Tokić i dodaje da što se tiče sezonskih radnika, ove godine problema nemaju, odnosno imaju ih dovoljno kako bi pravovremeno uspjeli obaviti berbu.

Sezonci, kako doznajemo, rade osam sati dnevno, a plaćeni su prema učinku, dakle koliko uberu, a u jednom danu mogu zaraditi od 150 do 250 kuna.

- I ove godine očekujemo dobar izvozni rezultat, a kao i svake godine bilježimo znatan rast prodaje na inozemnim tržištima, uglavnom izvan EU-a, i mogu reći da veliki udio prodaje očekujemo u HORECA kanalu u Hrvatskoj, što znači da udarnu prodaju očekujemo preko hotela, restorana i kafića. Izvoz vina nastavljamo u svojim redovnim izvoznim točkama - Kini, Japanu, Meksiku i po Europi. Godišnji izvoz je oko 100 000 litara vina - rekao je Tokić.

Vladimir GRGURIĆ

Sudeći prema prvim ubranim grozdovima, očekuje se iznimno dobra godina

Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

DRVOPRERAĐIVAČIMA PRIHODI PALI U RASPONU OD 5 DO 55 POSTO

Zbog zaliha zatražili pomoć za održanje likvidnosti, ali i zadržavanje radnih mjesta

Najčitanije iz rubrike