Najviše vina proda se preko hotela, restorana, kafića ...
Objavljeno 16. rujna, 2017.
U vinogradima Poljoprivrednog poduzeća Orahovica berba grožđa je u punom jeku. U svim vinogradima se radi na veliko, traktori odvoze prepune prikolice, a predradnici marljivo zbrajaju rezultate i broj “ubranih” kanti.
- Do sada smo pobrali sve ranije sorte. Krenuli smo sa sauvignonom, chardonayem i pinotom sivim, skinuli smo i nešto graševine, nešto za pjenušac i nešto što moramo ranije skidati, a evo sada je krenula nama najvažnija berba, berba zelenog silvanca s najboljeg lokaliteta, čemu dajemo posebno značenje. Ono što je jako važno je da se sve bere ručno, dakle prema grožđu se od početka do kraja ponašamo na najbolji mogući način i evo, sada ga čekamo u podrumu, gdje očekujemo najbolje rezultate. Ako analiziramo godinu, mogu reći da je bila dosta sušna, ali evo do sada su rezultati izvrsni i dočekali smo da imamo lijepe, hladne noći, tako da imamo i kontrolu nad kiselinama, znači sada više nema padova kiselina, o čemu se jako puno pričalo jer sušne godine znaju jako podići vrijednosti šećera, nakon čega dolazi i do pada kiselina. No, za sada je sve jako dobro i bilježimo odlične rezultate - kaže enologinja PP Orahovice Ivana Nemet te najavljuje nastavak berbe i naglašava da je još prerano za početak berbe u novim nasadima.
- U novim nasadima je sve još premlado te ima još vremena. Poslije berbe silvanca idemo na graševinu, a nakon graševine izmjenjivat će se bijele sorte, potom slijedi rajnski rizling u kombinaciji s frankovkom i tako po našem uobičajenom redu. Presretna sam što nam grožđe stiže u odličnom stanju, što znači da za sada nema tragova nikakvih bolesti. Ove kiše koje dolaze, prođu za jedan dan i poslije toga ide lijepo vrijeme, ima vjetra, i to grožđu sjajno pogoduje - zaključila je enologinja Nemet.
Voditelj Radne jedinice voćarstvo i vinogradarstvo Josip Tokić navodi da se ove godine očekuju vrlo dobri prinosi.
- Grožđe je iznimno visoke kvalitete, a plan je ubrati oko 1000 tona grožđa. Godišnja proizvodnja PP-a Orahovica je od 700 do 800 tisuća litara vina, čemu se nadamo i ove godine - kaže Tokić i dodaje da što se tiče sezonskih radnika, ove godine problema nemaju, odnosno imaju ih dovoljno kako bi pravovremeno uspjeli obaviti berbu.
Sezonci, kako doznajemo, rade osam sati dnevno, a plaćeni su prema učinku, dakle koliko uberu, a u jednom danu mogu zaraditi od 150 do 250 kuna.
- I ove godine očekujemo dobar izvozni rezultat, a kao i svake godine bilježimo znatan rast prodaje na inozemnim tržištima, uglavnom izvan EU-a, i mogu reći da veliki udio prodaje očekujemo u HORECA kanalu u Hrvatskoj, što znači da udarnu prodaju očekujemo preko hotela, restorana i kafića. Izvoz vina nastavljamo u svojim redovnim izvoznim točkama - Kini, Japanu, Meksiku i po Europi. Godišnji izvoz je oko 100 000 litara vina - rekao je Tokić.
Vladimir GRGURIĆ
Sudeći prema prvim ubranim grozdovima, očekuje se iznimno dobra godina