Magazin
DAVOR ŠKRLEC:

Brzi internet treba uvesti
za cijelu Hrvatsku, i na sve
otoke i u sve ruralne krajeve
Objavljeno 16. rujna, 2017.
ZASTUPNIK U EUROPSKOM PARLAMENTU O OBRAZOVANJU NA DALJINU

Zastupnici u Europskom parlamentu proteklog su tjedna raspravljali o potrebi digitaliziranja obrazovnog sustava kako bi se olakšao pristup cjeloživotnom učenju u udaljenim područjima.

- Za deset godina gotovo polovina radnih mjesta u Europskoj uniji zahtijevat će nove vještine, a više od polovine tih radnih mjesta bit će dostupna samo visokokvalificiranim radnicima - poruka je zastupnika u Europskom parlamentu s ovotjedne plenarne sjednice u Strasbourgu, kojoj se pridružio i Davor Škrlec (Zeleni/ESS), hrvatski europarlamentarac.

Škrlec je u svom govoru istaknuo važnost jačanja europske strategije cjeloživotnog učenja i obveze donošenja nacionalnih strategija u državama članicama, pa tako i u Hrvatskoj.

- Globalna konkurentnost Europske unije neće se mjeriti samo po tome koliko ćemo uspješno digitalizirati našu industriju, promet i energetiku nego i koliko će uspješno biti digitaliziran naš obrazovni sustav. U našim planinskim krajevima i na otocima ljudi često nemaju prilike sudjelovati u cjeloživotnom obrazovanju, koje je jako važno za njihovu prekvalifikaciju i nalaženje pozicije na tržištu rada. Primjerice, osobe iz udaljenih regija teško si mogu priuštiti studij na željenom sveučilištu, a osobama s posebnim potrebama također je često teško sudjelovati u tradicionalnom načinu studiranja. Zato je obrazovanje na daljinu važno za omogućavanje lakšeg pristupa za sve, kao i za smanjenje troška studija. Internetskim učenjem, odnosno obrazovanjem na daljinu, može se pružiti prikladniji i pristupačniji oblik obrazovanja, jer se izbjegavaju uobičajeni operativni troškovi obrazovnih ustanova - naglasio je Škrlec.

Zastupnik Škrlec smatra kako je internetska povezivost u lokalnim zajednicama preduvjet realizaciji obrazovanja na daljinu, ističući važnost inicijativa koje je Europska komisija pokrenula za razvoj otoka (Smart Islands) i ruralnih područja (Smart Villages).

- Podržavam inicijativu Komisije da se oslobode financijska sredstva kako bi se omogućio besplatan, siguran, brz i ravnomjeran internetski pristup u udaljenim područjima svih država članica u sklopu inicijative WiFi4EU. Lokalne javne vlasti koje žele ponuditi Wi-Fi na područjima gdje slična javna ili privatna ponuda još ne postoji moći će se prijaviti za financiranje jednostavnim prijavnim obrascem. Tako ambiciozan plan uvođenja brzog interneta približit će Europsku uniju svim njezinim građanima i omogućiti im bolju informiranost i participaciju u vlasti na lokalnoj razini. Rezultati referenduma u Ujedinjenoj Kraljevini pokazuju kako su upravo ruralna područja bila za izlazak iz Europske unije, stoga je potrebno raditi na izjednačavanju životnih uvjeta svih građana EU-a - zaključio je Škrlec.(D.J.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UPRAVLJANJE DRŽAVOM (II)

Mirjam Jukić: Pravi državnik
je i politički poduzetnik

2

PROF. DR. SC. TOMISLAV PLETENAC, KULTURNI ANTROPOLOG S FILOZOFSKOG FAKULTETA U ZAGREBU

Današnji svijet trebamo promatrati mrežno, a ne više hijerarhijski

3

TJEDNI OSVRT

Bože sačuvaj! I Petrov i Penava bi sastavljali vladu