Magazin
TJEDNI OSVRT

Prodavanje magle
Objavljeno 16. rujna, 2017.
Prema svemu sudeći, Andrej Plenković ne mora se zabrinjavati, HNS je i više nego zadovoljan suradnjom

HDZ je prešutio 100 dana Vlade u koaliciji s HNS-om, vjerojatno pritom misleći da se ne radi ni o kakvih 100 dana, nego o kontinuitetu, odnosno da do pada Vlade s Mostom nije niti došlo. A i što bi uostalom premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i imao reći. Zapravo, snašao bi se on i ispraznim rječnikom potvrdio napredak i promjene, a do čega većim dijelom nije niti došlo.

Ta se klimava koalicija bavila uglavnom pitanjem HOS-ove ploče u Jasenovcu te nastavkom obrazovne reforme. A i o tome u nesuglasju i sa šumovima u komunikacijskom kanalu.

Sto dana u HDZ-ovoj vladi HNS je ipak odlučio i službeno obilježiti. Sudeći prema riječima potpredsjednika Vlade Predraga Štromara, Andrej Plenković ne mora se zabrinjavati: HNS je i više nego zadovoljan suradnjom. No s obzirom na količinu fascinacije premijerom i činjenicom da su upravo Plenkovićevoj vladi jamstvo stabilnosti, Štromar je upitan kako to da HDZ nema baš nikakvu potrebu obilježiti sto dana suradnje s HNS-om. "Njima to nije 100 dana, ovo je sto dana našeg ulaska u Vladu i nekih promjena i stabilnosti ove Vlade. HDZ će također sigurno imati pravo i reći što su učinili u ministarstvima otkako su došli u Vladu do danas", kazao je Štromar.

I istina je, nekih, ali samo nekih promjena je bilo, uglavnom kozmetičkih, jer da su ministarstva nešto učinila, već bi se čulo na sva zvona. Baš kao i dva HNS-ova ministra. Naime, koalicija primjerice kasni s imenovanjem vodećeg kadra u državnim tvrtkama, porez na nekretnine odgođen je vjerojatno za godinu dana, do 1. siječnja 2019., a najavljeni otkup dionica Ine od MOL-a više se gotovo i ne spominje. A pomaknuli su se s mjesta tako što je Povjerenstvo za obrazovnu reformu konačno izradilo Akcijski plan, HOS-ova ploča iz Jasenovca premještena je u Novsku, čeka se cjelovit zakon, a u tijeku je i dodjela subvencioniranih stambenih kredita. Ali je li to dovoljno, pa je najzanimljivije ipak što Štromar govori i o gospodarskoj stabilnosti.

Ipak, u HNS-u su svjesni da se u proteklih 100 dana stvari nisu odvijale brzinom kojom su trebale, da se, primjerice, kasni s imenovanjem čelnog kadra u strateškim tvrtkama, zbog čega gospodarstvo trpi pa ima još puno posla u sljedeće tri godine.

Plenković je pak, primjećuju analitičari, u svemu digao ručnu, nije onako samouvjeren kao u početku. Vidi se da je pod pritiscima, da u mnogim ljudima vidi neprijatelje, a najlošije je to što vjeruje uskom krugu ljudi i ne sluša savjete izvan tog kružoka, rekao je izvor iz vodstva HDZ-a.

Piše: Damir GREGOROVIĆ