Magazin
JOHN C. PARKIN I SARAH KNIGHT: SAMOPOMOĆ KOJA IMA SMISLA

Uhvati život za rogove: Reci bobu bob, a popu pop!
Objavljeno 16. rujna, 2017.

Neke su knjige važnije od drugih. Neke knjige mogu poslužiti i kao svojevrsna terapija za um, posebno knjige koje kad počnete čitati odmah shvatite da se, eto, upravo to o čemu dotični autor piše i vama ponekad ili učestalo događa.

Drugim riječima, vjerojatno ste se više puta u životu zapitali: Zašto baš ja? Zašto se baš meni ovo događa? Također ste se i nebrojeno puta jamačno našli suočeni s tuđom bezobraštinom, bezobzirnošću pa, na kraju krajeva, i s nečijom zloćom. Radi se zapravo o dvama tipovima ličnosti, kako nas uče psihoanaliza i teorija narcizma. Oni debelokožni uvijek nagaze one tankokožne ljude. Doduše, nekada svi mi imamo osjećaj da nas je i debelokožni život, svojim nepredvidljivostima i surovostima, nagazio “ni krive ni dužne”. Tada ne znamo kamo kanalizirati svoje nezadovoljstvo, a počesto i bijes. Što učiniti? Kako pljusnuti život? Razdrmati se? Ili, napokon, zašto ne, i pomiriti se sa stanjem ako drukčije ne ide? Pronaći mir...

Ako se odlučite za aktivan i direktan otpor debelokožnu životu i bezobraznim ljudima, onda će vam idealno poslužiti ove dvije knjige koje ovom prigodom predstavljamo i preporučamo kao obvezato štivo u svako doba dana, i noći, ako ste noćni čitač.

Jedna od tih i takvih knjiga svakako je i nova knjiga Sare Knight “Kako vam se život čudesno mijenja kada vam se živo j**e”, ali i nekoliko godina starija knjiga Johna C. Parkina “J..e mi se terapija”, objavljene u zagrebačkoj Nakladi Ljevak. Obje su izvrsni “savjetnici” koji će vas osposobiti da navučete, recimo tako, boksačke rukavice na ruke i uletite u ring sa životom. Iz ovih ćete “savjetnika” (može i bez navodnika!) učiti kako se posvetiti sebi, kako se osloboditi svih utega suvremenosti koje vam nikad brža i nikad stresnija kultura svagdašnjega življenja tovari na vaša umorna pleća (stres, posao i proizvodnja želja koje se ne mogu ispuniti itd.).

SARAH KNIGHT

KAKO VAM SE ŽIVOT ČUDESNO MIJENJA KADA VAM SE ŽIVO J**E: U vrsnom prijevodu Petre Štrok, ova knjiga, inače međunarodni bestseler, izdanje je iz koga ćete moći saznati o tome kako se zabrinjavati manje i dobiti više. Jeste li pod stresom i pretrpani poslom dok od života ne dobivate dovoljno? Je li vam dosta ispunjavanja želja i prohtjeva drugih ljudi prije negoli zadovoljite sebe? Ako je tome tako, tada je pravo vrijeme da vas ne j**e živa sila.

Ova briljantna, urnebesna i praktična parodija bestselera Marie Kondo, The Life-Changing Magic of Tidying Up, objašnjava kako se osloboditi neželjenih obveza, srama i krivnje i kako da svoje dragocjeno vrijeme počnete trošiti na ljude koji vas čine sretnima, čineći ono što želite. Autoričina jednostavna metoda nežaljenja za izbacivanje mentalnog otpada u dva koraka pomoći će vam da vam se počne živo j**ati i za obiteljske drame, “bikini tijelo”, mišljenja suradnika, tračera i stranaca, “lude” zabave i stvari koje vam nisu potrebne i... druga sranja.

Čitanje ove knjige i njezina “j**e mi se” filozofija oslobodit će vas i omogućiti vam da svoje vrijeme, energiju i novac ulažete u ljude i stvari koji su doista važni. Zato, što čekate? Neka vam se živo j**e i već danas počnite živjeti svoj najbolji život. Uz, naravno, pomoć ove poučne knjige, za koju Cosmopolitan piše da je “genijalna”, a Liz Jones, iz Mail on Sundaya, da je “najbolja knjiga koju sam pročitala u zadnje vrijeme... Apsolutno zasljepljujuća. Pročitajte je. Učinite to”. Još je hvalospjeva poput onog britanskog Guardiana, gdje je recenzent zapisao sljedeće: “To je parodija kultne knjige, ali i više od toga. Sarah Knight promišlja složenost modernog svijeta drukčije od mnogih prije nje”, dok oduševljeni kritičar magazina Elle zaključuje kako je knjiga “mješavina mantri u maniri Opre Winfrey i opscenosti u stilu Amy Schumer”. Vjerovali ili ne tim pohvalama, nebitno je. Kad knjigu pročitate, jedino mjerodavno mišljenje bit će vaše.

O AUTORICI: Sarah Knight živi u Brooklynu (kada je u New Yorku toplo) i u Dominikanskoj Republici (kada nije) sa suprugom. Godine 2015. napustila je posao u tvrtki i otisnula se u slobodne vode. I dalje sa zadovoljstvom piše i uređuje knjige. Osim knjige “Kako vam se život čudesno mijenja kada vam se živo j**e” (The Life-Changing Magic of Not Giving a Fu*k, 2015.), objavila je i knjigu Get Your Sh*t Together (2016.). Doznajte više na sarahknightauthor.com.

JOHN C. PARKIN

J..E MI SE TERAPIJA: PROFANI PUT DO DUBOKE SREĆE: Također u prijevodu Petre Štrok, ovo je izdanje iz 2013. godine već “odradilo” svoje (kao i knjiga “Jebe mi se”, iz 2009.), no nije zgorega ponoviti priču o čemu se i kome radi, vezano uz temu kojom se bavi i spomenuta Sarah Knight.

Krenimo onda u pravom smjeru, od svačijih, da tako kažemo, problema. Dakle, počnete li izgovarati j..be mi se kao neku modernu magičnu mantru, promijenit ćete svoj život. Bar tako tvrdi ugledni John C. Parkin. Reći “jebe mi se” (ovaj put bez točkica, dosta više političke i svake druge korektnosti!) oslobađajuće je. Prestajete se batrgati u svom životu i naprosto činite ono što vam se sviđa: ignorirati ono što vam svi govore i krenuti vlastitim putem naprosto je sjajan osjećaj.

U ovoj riječi krije se anarhija, ali, kako John C. Parkin autor knjige napominje, anarhiju treba ovdje shvatiti u izvornom značenju riječi, “bez vladara”, dakle ona znači odbacivanje autoriteta, vođa, ugnjetavača. Prema tome, izgovaranje ove riječi je poput revolucije, ali produktivne i uspješne, jer se njome otvaraju nove mogućnosti koje su dosad bile zapretene stanjem nezadovoljstva. Izgovaranje ove jednostavne riječi čini nam da se osjećamo dobro, te je to stoga pravi duhovni čin.

U ovoj nadahnutoj i duhovitoj knjizi John C. Parkin pokazuje kako je “jebe mi se” savršen zapadnjački izraz za istočnjačke duhovne ideje prepuštanja, odustajanja i pronalaženja istinske slobode u shvaćanju da stvari zapravo nisu toliko bitne (ako su uopće i bitne). Prema Parkinu, ali i mnogima koji su na njegovu tragu, ovo je duhovni način koji ne zahtijeva pjevanje, meditaciju, nošenje sandala ili jedenje mahunarki. Upravo je moć ovog modernog profaniteta savršen način da zapadnjake izbavi od stresa i anksioznosti koji dominiraju našim zagušenim životima.

Kako god bilo, želite li provjeriti je li Parkin u pravu, ne preostaje vam drugo nego knjigu u ruke i, ako to još niste, pročitajte što autor ima reći, odnosno što je napisao o sintagmi “jebe mi se”, koja zasigurno ni vama nije strana. Otkrijte kako reći “jebe mi se” svim vašim problemima i brigama. Recite “jebe mi se” svemu što biste “trebali napraviti” u životu i napokon učinite što zapravo želite, bez obzira na to što drugi o tome mislili.

O AUTORU: John C. Parkin, autor ove knjige, koja ipak više pripada u psihološku negoli sociološku literaturu, bavi se sustavima istočnjačke mudrosti već više od 20 godina. Došavši do spoznaje da reći “jebe mi se” omogućuje ljudima da se opuste te da je to jednako snažno kao i sve istočnjačke duhovne stvari koje je proučavao, osnovao je holistički centar The Hill That Breathes (Brijeg koji diše) u Italiji, gdje danas podučava tečajeve pod nazivom “Jebe mi se”. Istoimena knjiga prodana je u više od 250 000 primjeraka i prevedena na 22 jezika. S partnericom Gaiom Pollini, Parkin nude zainteresiranima svoju osebujnu terapeutsku “jebe mi se” filozofiju u različitim formama, od knjige preko meditacijskih seminara, do glazbe, on-line tečajeva pa čak i “jebe mi se” čokolade. Doznajte više na www.thefuckitlife.com.

Priredio: Darko JERKOVIĆ

Doživljaj govorenja “jebe mi se” jednak je onome kada biste pokazali srednji prst svemu što predstavlja konvenciju, autoritet, sustav, uniformnost, red...

Metoda Sarah Knight za izbacivanje mentalnog otpada u dva koraka pomoći će vam da se nosite s mišljenjima suradnika, tračera i stranaca...

Možda ste propustili...

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim

THE ZONE OF INTEREST: ŠTO NAM POKAZUJE FILM JONATHANA GLAZERA?

Put u središte zla

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim