Magazin
ANDREJ VIŠTICA: NAJBOLJI HRVATSKI TRIATLONAC

Samo hrabri preživljavaju: Ako si mentalno jak, sve izdržiš!
Objavljeno 16. rujna, 2017.

Da i Hrvatska ima svoje “ljude od željeza”, dokaz je i naš Ironman, Andrej Vištica, triatlonac koji nastupa diljem svijeta i redovito postiže zadivljujuće razultate u toj sportskoj disciplini koja nije za svakoga i u kojoj se ogledaju samo najhrabriji i najsnažniji.

Vištica je prije nekoliko dana nastupio na glasovitoj triatlonskoj utrci Ironman Wales, koju zbog težine mnogi vrhunski triatlonci nastoje zaobići, ali ne i Vištica, koji joj se uvijek vraća. Ironman Wales doživjeo je svoje sedmo izdanje u pitoresknom Tenbyju, u velškoj regiji Pembrokeshire. Riječ je vjerojatno o najtežoj utrci u Ironman seriji koja uz 3,8 kilometra plivanja u 17 stupnjeva hladnom i često valovitom moru uključuje i 180 kilometara vožnje biciklom uz ukupni uspon od 2400 metara te 42,2 kilometra trčanja uz ukupni uspon od gotovo 500 metara.

Dakle, naš najbolji triatlonac, Andrej Vištica, nakon drugog mjesta 2015., posljednju Ironman Wales utrku završio je na izvanrednom 4. mjestu. Korak do medalje, ali nebito, kad se sve uzme u obzir, uključujući i onu klasičnu sintagmu - važno je sudjelovati, pa makar i ne pobijediti.

Andrej je utrku završio s ukupnim vremenom od 9 sati, 17 minuta i 41 sekundu, i time je za 10 minuta i 37 sekundi zaostao za pobjednikom, Australcem Cameronom Wurfom, te drugim, Britancem Philipom Gravesom, i trećim, Nijemcem Christianom Kramerom.

NAJBOLJI U TRČANJU

Unatoč konstantnom jakom zapadnjaku posljednjih dana u južnom Walesu, jutro u Tenbyju ni na koji način nije pokazivalo kakav nas dan očekuje, kaže Vištica. Lagana kišica i mirno more dočekali su triatlonce na North Beach plaži i startu plivanja. PRO kategorija kreće pet minuta prije AGE kategorije i na plivanju nakon dva kruga Vištica zaostaje nešto više od pet minuta za vodećim Harryjem Wiltshireom te ulazi u prvu traniziciju kao 12. u poretku. Zaostatak koji njemu, kao vrsnom biciklistu nije trebao predstavljati problem. I nije, ali... Naime, na bicklu vrijeme pokazuje svu svoju snagu i jaki zapadnjak uz obilnu kišu prati bicikliste veći dio staze. Osobito teško bilo je oko Pembrokea i Anglea, gdje su prsni udari vjetra prelazili i 70 km na sat. Kako je staza jako valovita i uglavnom vožena po uskim seoskim cestama, uz pothlađivanje i otežanu kontrolu bicikla zbog vjetra pojavljuju se i problemi s proklizavanjem bicikala, pa su čak određene dijelove staze biciklisti bili prisiljeni prohodati kako ne bi nastradali dok voze.

Cameron Wurf, izvorno biciklist i sudionik Gira de Italia, Tour de Francea i španjolske Vuelte, u ovakvim uvjetima izvlačio je maksimum i povećavao prednost te Vištica u drugu tranziciju, bicikla na trčanje, ulazi na 11. mjestu, s velikih 30 minuta zaostatka. No tada nastupa Andrejeva najjača disciplina - trčanje.

Vištica kreće žestokim tempom između 3:30 i 3:50 minuta po kilometru i gotovo fanatičnim ritmom redom ruši Groenebeka, Buyla, Torradesa, Wiltshirea, Bairda, Costesa, Leemana..., dok Guillaume Romain odustaje zbog iscrpljenosti i pothlađenosti. Andrej se nakon 21 kilometra približio na 17 minuta vodećem Wurfu i gotovo upola smanjio zaostatak. Graves na kraju pojačava i uspijeva završiti drugi ispred Kramera, dok je Andreju nedostajalo desetak kilometara staze za ozbiljan napad na prvo mjesto.

- Nakon odličnih priprema i drugog mjesta na Embrunmanu ova utrka trebala je biti test tjelesne spremnosti. Na kraju pokazala se pravim testom karaktera. Loše sam krenuo i samo povećavao razliku do vodećih, no pokazao sam upornost i mentalnu snagu i na posljednjem dijelu staze povukao maksimalno. Nedostajalo je samo malo, ali sam jako zadovoljan učinjenim - izjavio je Andrej nakon utrke.

Nakon premijernog nastupa na Ironman svjetskom prvenstvu, Kona Havaji, SAD 2016., primarni cilj sezone je prikupiti što više bodova u Ironman ukupnom poretku kako bi se ostvarilo pravo nastupa na svjetskom Ironman prvenstvu 2018. godine, koje će se također održati na Havajima. Andrej odnedavna surađuje s Brettom Suttonom, vodećim svjetskim triatlonskim trenerom, koji će se od sada brinuti o Andrejevim pripremama za sljedeće izazove. Informacije o Andreju i njegovim uspjesima možete pratiti na Instagramu ili na web-stranici https://andrejvistica.com/ ili “lajkati” na Facebooku.

KONSTANTNI USPJESI

Sve u svemu, Andrej Vištica je i na Ironman Wales utrci pokazao svoju snagu i mentalitet pravog sportaša. I zato je trenutno najbolje rangirani hrvatski triatlonac te vrhunski sportaš u svjetskim okvirima. Triatlonom se bavi još od studentskih dana, a posljednje četiri godine potpuno profesionalno. Višestruki je prvak Hrvatske u srednje dugom triatlonu. Od važnijih rezultata valja istaknuti ITU titulu svjetskog prvaka u dugom triatlonu (Ironman distanca) u Vichyju 2013. godine, 2. i 4. mjesto na Ironman triatlonu (226 km) u Walesu 2015. i 2017., 3 mjesto na Ironman UK i 5. mjesto na Ironman Francuska 2016. godine. Posebno mjesto u Andrejevoj biografiji drže po jedno prvo (2015.) i dva druga (2016. i 2017.) mjesta na Embrunmanu, Francuska, prema mnogima najtežem triatlonu na svijetu, uz ovaj u Walesu. Na svjetskom Ironman prvenstvu održanom u Koni, Havaji, SAD 2016. godine, Andrej je zauzeo visoko 36. mjesto u konkurenciji 2316 natjecatelja, dok je na nedavnom Ironman prvenstvu Afrike u Port Elizabethu, JAR, zauzeo visoko 9. mjesto.

Andrej je rođen 31. svibnja 1983. godine i završio je Fakultet Elektrotehnike i Računarstva u Zagrebu. Kako sada stvari stoje, pred njim je duga i uspješna karijera. Andrej Vištica primjer je bolje Hrvatske, u sportskom i svakom drugom značenju.

Priredio: Darko JERKOVIĆ

Nakon odličnih priprema i drugog mjesta na Embrunmanu, ova utrka trebala je biti test moje tjelesne spremnosti. Mislim da sam ga položio...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana