Regija
DOLAZI I KUD “VESELA ŠOKADIJA”

Korićani na Jeseni stižu u svečanoj rubini, rukom rađenoj
Objavljeno 15. rujna, 2017.
Pokazat će sve tipove kompletne svečane nošnje kako su se prije spremali u Koritni

KORITNA - Kad prođe Mala Gospa i u zraku zamiriše jesen, mještani Koritne, sela smještenog na istoku Đakovštine, taj vrijedni narod što uz tri najvažnije ljubavi - prema Bogu, obitelji i domovini, izrazito njeguje i onu prema tradiciji, spremaju se poći na Vinkovačke jeseni. Nemaju tu čast svake godine, a kad dođe red i vrijeme, ništa se ne shvaća olako. Članovi Kulturno-umjetničkog društva “Vesela Šokadija” ove će godine nastupiti na, kako kažu, Jesenima. Pripreme traju, da što ljepši, gizdaviji i ponositiji pokažu domaćinima i gostima ljepotu i bogatstvo narodnog ruha Koritne, Đakovštine.

U trojkama i dvojkama

Kada se prije nekoliko godina u Koritni otvorio Etnomuzej, na svečanom otvorenju rečeno je kako je cijelo to selo zapravo jedan veliki muzej. Teško bi se našla šokačka kuća u kojoj nema bar jedan dio narodnog ruha. Njeguje se ondje i stari korićanski ikavski govor. Pa kako se onda ne bi njegovali običaji?!

Što će ove godine Korićani pokazati u Vinkovcima, doznali smo od predsjednika KUD-a Mate Gradištanca.

- Idemo s pjesmama i plesovima Koritne. Nismo ovaj put uzimali nikakav običaj. Za moga mandata dva puta smo nastupali na Vinkovačkim jesenima. Jedne godine smo bili u zlatu, a jedne također u nekakvoj svečanoj robi, znam da smo se dva puta presvlačili. Ove godine smo odlučili pokazati svečane rubine sela Koritne, al' da nije zlato! Ni'ko od nas ove godine ne ide u zlatu. Ide se u rubinama i maramama svilom, šarenom svilom po bilom, šarenom svilom po crnom. Htjeli bi pokazati kompletne nošnje kako su se nekad spremali u Koritni, sve tipove svečane nošnje - pojašnjava Gradištanac.

Ništa kupovno

- Sve što će nositi na sebi su strogo svečane nošnje, nitko neće biti u poluradnom, ili radnom, polusvečanom. Ići ćemo u trojkama i dvojkama, ovisno kako muški stoje. Recimo, tri rubine će biti vunicom, marama i opreg, pa tri šarenom svilom, također s rubinom, maramom i opregom po bilom, onda tri šarenom svilom, pa po crnom. Bit će ih i u rubinama đendarom, po bilom, a druge po crnom i marama i opreg. Starije članice će biti u rubinama ubjeranim zlatom. To nije zlato koje smo već prikazivali. Ovaj put htjeli bismo pokazati sve tipove svečane nošnje, ali koje su ručno rađene. To nije ništa kupovno, industrijsko ni gotovo, nego ono što je od davnina bilo u kompletima i kako se nekad spremalo - rekao nam je Mato Gradištanac.

Inače, društvo je nastupalo diljem Lijepe Naše, ali i izvan granica domovine, stalni su gosti Đakovačkih vezova, a osobito se raduju odlasku na Vinkovačke jeseni.

Maja MUŠKIĆ
Svi posjeduju svoje nošnje

Koritna je izvor bogate kulturne baštine, veliki broj običaja još uvijek živi u Koritni, neizrecivo bogatstvo narodnoga ruha – svi članovi posjeduju svoje vlastite narodne nošnje naslijeđene od predaka. Društvo broji pedesetak članova koji su podijeljeni u tri skupine (folklorna, tamburaška i pjevačka), dobna struktura folklorne skupine je od 20 do 30 godina. KUD “Vesela Šokadija” organizator je folklornih večeri “Poklade su, milo janje moje”, koje se održavaju na pokladnu nedjelju kada im dolaze KUD-ovi iz cijele Hrvatske.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana