Učionica
NA UMJETNIČKOJ AKADEMIJI ODRŽANA TRADICIONALNA 6. MEĐUNARODNA RADIONICA UMJETNIČKE GRAFIKE

Educirani kvalitetni nasljednici i populariziran kreativni medij grafike
Objavljeno 15. rujna, 2017.

Na Umjetničkoj akademiji u Osijeku od 5. do 15. srpnja 2017. održana je 6. Međunarodna radionica umjetničke grafike. Organizator je bilo Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u Osijeku u suradnji s Umjetničkom akademijom, u čijim se grafičkim ateljeima radionica i održavala.

Ovogodišnji susret bio je posvećen u prvom redu tehnikama umjetničkog dubokog tiska, a voditelj je bio doc. art. Stanislav Marijanović, akademski slikar-grafičar i voditelj Odsjeka za likovnu umjetnost UAOS-a. Šesti je saziv ove radionice pokazatelj sada već ustaljenih napora grafičara Odsjeka usmjerenih k popularizaciji grafičkoga medija, što potvrđuje i dolazak inozemnih gostiju. Sudjelovale su francuske umjetnice Sylvie Abelanet i Catherine Keun, izv. prof. art. Darko Jakić i asistentica Iva Ćurić s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, i doc. art. Stanislav Marijanović. Uz njih, nova djela stvaralo je četvero izabranih studenata: Iva Muškić, Luka Petrak i Mia Štark s UAOS-a, te Bernadett Friesz, gošća s Umjetničke akademije iz Pečuha, koji su odradili iznimno kvalitetan posao, opravdavši pozivnicu za sudjelovanje.

Iako ograničena na tehniku dubokoga tiska (najčešće bakropisa i bakroreza), u kojoj se otiskuju udubljeni dijelovi matrice, osječka radionica pokazuje žilavost tradicionalnoga medija i njegovu mogućnost odupiranja neprestanom reproduciranju već viđenih obrazaca. Po završetku radionice, zainteresiranoj su publici predstavljeni rezultati, s tim da će potpuni prikaz svih grafičkih ostvarenja s radionice biti prezentiran početkom iduće godine na tematskoj izložbi koja će biti postavljena u osječkoj Galeriji Kazamat.

(Igor Loinjak)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana