Učionica
U RUJNU I LISTOPADU OVE GODINE PROVODI SE VELIKI DRUŠTVENI PROJEKT "SPREMNI NA KLIMATSKE PROMJENE"

Studenti FOOZOS-a upozoravaju na onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu
Objavljeno 15. rujna, 2017.

Projekt "Spremni na klimatske promjene" nastao je u suradnji Udruge studenata odgojnih i obrazovnih znanosti Futuri Magistri, Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti (FOOZOS) u Osijeku, Općine Brodski Stupnik te Udruge Zlatnik iz Staroga Slatinika.

Ovaj mikroprojekt dio je većega europskoga projekta LADDER u kojemu sudjeluje 26 partnera i 20 suradnika iz 18 zemalja članica Europske unije te 17 zemalja koje nisu članice EU-a. Projekt LADDER usmjeren je na obrazovanje za održivi razvoj, podizanje svijesti o aktualnim problemima te osnaživanje suradnje između lokalnih vlasti i organizacija civilnoga društva. Temelji se na DEAR pristupu (Development Education and Awareness Raising), odnosno obrazovanju za razvoj i podizanje svijesti. Unutar ponuđenih sedamnaest milenijskih ciljeva u sklopu LADDER projekta mogli su se prijaviti mikroprojekti kojima bi se podigla svijest o određenom problemu. Studenti FOOZOS-a prepoznali su problem u svojoj lokalnoj zajednici, a to je onečišćenje zraka u Slavonskome Brodu te su kroz projektni prijedlog pokušali biti dio promjene za zdraviji i kvalitetniji život u lokalnoj zajednici. Na poziv Hrvatske zajednice županije Udruga Futuri Magistri prijavila je projekt "Spremni na klimatske promjene" (Prepared for Climate Change) koji je zadovoljio sve projektne kriterije i dobio zeleno svjetlo za provedbu. Provedba projekta predviđena je tijekom rujna i listopada 2017., a cilj je projekta obrazovati učenike mlađe školske dobi i njihove roditelje te širu javnost o klimatskim promjenama i njihovim posljedicama za društvo.

(Emina Berbić Kolar)

Projektne aktivnosti

Projekt uključuje nekoliko projektnih aktivnosti. U prvom redu, izlet u Znanstveno-edukacijski centar Višnjan gdje će ciljani korisnici sudjelovati u Znanstvenome danu koji uključuje radionice o klimatskim promjenama i posjet Zvjezdarnici. Nadalje, projekt uključuje dvije radionice (jednu znanstvenog i edukativnog, a drugu kreativnog karaktera), u školama na području Općine Brodski Stupnik, a koje će provoditi studenti FOOZOS-a, dislociranoga studija u Slavonskom Brodu, pod mentorstvom svojih nastavnika i asistenata. Zadnja je projektna aktivnost izložba dječjih radova te svečani završni program u Starome Slatiniku gdje će biti predstavljeni rezultati projekta. Projekt se može pratiti na službenim stranicama projektnih partnera.

Možda ste propustili...