Učionica
PRVI INFRASTRUKTURNI PROJEKT SUFINANCIRAN EUROPSKIM SREDSTVIMA

Svečano otvoren potpuno obnovljeni studentski dom IGK
Objavljeno 15. rujna, 2017.
ZA REKONSTRUKCIJU ZGRADE DOMA IZDVOJENO 16,9 MILIJUNA KUNA, OD ČEGA JE ČAK 13,51 MILIJUN KUNA NEPOVRATNIH SREDSTAVA EUROPSKE UNIJE

Točno petnaest mjeseci od početka projekta rekonstrukcije tzv. starog studentskog doma na adresi Ivana Gorana Kovačića 4 u Osijeku 14. srpnja 2017. godine organizirano je svečano otvorenje zgrade.

Zgradu studentskog doma IGK službeno su otvorili rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, prof. dr. sc. Željko Turkalj, i ministrica znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Blaženka Divjak, u nazočnosti dekana, pročelnika, studenata i drugih predstavnika Sveučilišta u Osijeku te dužnosnika Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Početak projekta

Što se tiče samoga početka ovoga projekta, krajem 2014. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta raspisalo je ograničeni poziv za dodjelu tehničke pomoći visokim učilištima za projekte studentskog smještaja koji su proglašeni strateškim projektima Republike Hrvatske i na taj način ušli u Operativni program "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.", sukladno kojemu se raspisuju natječaji za dodjelu nepovratnih sredstava Europske unije. Sveučilište u Osijeku odmah se prijavilo na taj poziv te dobilo tehničku pomoć u iznosu od 350 tisuća kuna za pripremu projektne dokumentacije za rekonstrukciju tzv. starog studentskog doma. Istovremeno, provedena je i anketa u studentskom domu te su uvaženi brojni prijedlozi studenata, od budućih sadržaja zgrade doma do definiranja potrebne opreme.

Ubrzo nakon dobivanja sredstava tehničke pomoći Sveučilište je formiralo osmeročlani projektni tim pod vodstvom prof. dr. sc. Damira Markulaka, prorektora Sveučilišta u Osijeku za strategiju razvoja i prostorno planiranje. Angažirani su projektanti i konzultanti te su u rekordnom roku od samo stotinjak dana uspješno ishođene sve potrebne dozvole za gradnju. U ranu jesen 2015. godine objavljen je javni poziv za dodjelu nepovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj za projekte studentskog smještaja. Budući da je taj poziv tipski definiran za dodjelu sredstava po prvenstvu prijave, Sveučilište u Osijeku uspjelo je, kao prvo u Republici Hrvatskoj, prijaviti projekt te je Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava Europske unije 8. ožujka 2016. godine osigurano ukupno 13.510.000 kuna za njegovu realizaciju. Preostali dio od 3.389.400,26 kuna Sveučilište je financiralo iz svojih sredstava. Projekt je započeo 1. travnja 2016. godine te je izabran izvođač radova, tvrtka Monte-Mont d.o.o. iz Osijeka. Stručni nadzor bila je tvrtka Respect-Ing d.o.o. iz Osijeka, a projektanti, zajednica ponuditelja MHM-inženjering d.o.o.; INEL d.o.o., Eligo d.o.o. i BP Consulting d.o.o., osim samog projektiranja rekonstrukcije, obavljali su i projektantski nadzor.

Obuhvat radova

Cilj rekonstrukcije objekta bio je podizanje standarda stanovanja u studentskom domu, koji je bio neprimjeren današnjem standardu, pri čemu je u projektu vođena briga i o studentima s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, kao i o znatnom poboljšanju energetske učinkovitosti same zgrade.

Ukupna brutopovršina svih etaža postojeće zgrade studentskog doma iznosi 3031,50 četvornih metara, a sastoji se od prizemlja i četiri etaže čija je tlocrtna dispozicija približno jednaka, a krov zgrade izveden je kao ravni s odvodnjom oborinskih voda prema središnjem dijelu u unutrašnjost zgrade. Ukupan postojeći kapacitet doma bio je 258 ležaja raspoređenih u 127 dvokrevetnih soba te četiri jednokrevetne sobe. Na svakoj etaži nalazilo se 27 dvokrevetnih soba te po jedna jednokrevetna, dok je u prizemlju smješteno 19 dvokrevetnih soba. Rekonstrukcijskim zahvatima ukupan broj ležajeva smanjen je s 258 na 193 (80 dvokrevetnih soba, 23 jednokrevetne, dvije trokrevetne sobe te četiri jednokrevetne sobe za osobe s invaliditetom), tako što su, umjesto zajedničkih sanitarnih čvorova po etažama, sada između svake dvije sobe ugrađene kupaonice. Time je omogućena veća kvaliteta stanovanja u studentskom domu.

Rekonstrukcija zgrade obuhvatila je i zamjene prozorskih klupčica, brtvljenja prozora i toplinskih mostova te zamjenu fasadne obloge koja je svojom debljinom izolacijski bila nedovoljno učinkovita. Postavljanjem dodatne toplinske izolacije na vanjskim ovojnicama zgrade ostvarena je znatna ušteda energije uz korištenje obnovljivih izvora energije postavljanjem sunčane elektrane 58-60 kW fotonaponskog sustava za proizvodnju električne energije na krov te zračne dizalice topline za proizvodnju električne energije i potrošnju tople vode. Ugrađen je i podzemni rezervoar za skupljanje kišnice koji će se koristiti za ispiranje toaletnih školjki u kupaonicama. U zgradi je osigurana mogućnost razvrstavanja otpada u svrhu poticanja osviještenosti korisnika doma o recikliranju i zaštiti okoliša. Uklonjeni su postojeći slojevi ravnog krova te postavljeni novi slojevi sada jednostrešnog krova koji omogućava odvodnju oborinskih voda izvan objekta. Pristup krovu omogućen je preko novosagrađenog protupožarnog vanjskog stubišta, dok je pristup samoj zgradi rampom sada omogućen za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću. Na krovu građevine predviđeno je postavljanje fotonaponskih panela u okviru sustava fotonaponske elektrane ukupne snage 71,5 kW. Zamijenjene su sve električne instalacije u zgradi te postavljene instalacije vatrodojave i videonadzora. Sve sobe opremljene su regulacijskim sklopom za upravljanje režimom rada elektrotehničkih instalacija, ovisno o tome je li student prisutan u sobi ili ne, što također pridonosi uštedi energije, a grijanje i hlađenje studentskih soba obavlja se preko ventilokonvektora. Sanitarni čvor u sklopu soba predviđenih za korištenje osoba s invaliditetom opremljen je sustavom za SOS poziv. Radovi na rekonstrukciji završeni su u zadanom roku te je tehnički pregled prošao bez zamjerki.

Nadamo se da će ovaj projekt pridonijeti smanjenju troškova studiranja i povećanju pristupa visokom obrazovanju za redovite studente, osobito za studente u nepovoljnom položaju, slabijeg socijalnog statusa te osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću. Projekt je već sada donio benefite jer su troškovi održavanja zgrade već sada znatno smanjeni. U obnovljeni dom studenti, koji su ostvarili pravo na smještaj u njemu preko redovitog natječaja, uselit će se već tijekom ovoga mjeseca, rujna 2017. godine. Detaljnije informacije o samom projektu mogu se pronaći na internetskoj stranici Sveučilišta i u projektnoj brošuri pod poveznicom http://www.unios.hr/studentski-dom-igk/.

(Damir Markulak, Sanja Scitovski)

Rektor: "Stvoreni odlični uvjeti za stanovanje u domu"

Prigodom otvorenja rektor Sveučilišta u Osijeku, prof. dr. sc. Željko Turkalj, izjavio je: "Studentski dom u Ulici Ivana Gorana Kovačića sagrađen je 1968. godine i do sada nije bilo većih ulaganja u njegovu obnovu. Ovom rekonstrukcijom zgrade povećana je površina soba, ali je zato smanjen njihov broj. Studentski dom sada ima 193 ležaja, uglavnom u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama (samo su dvije trokrevetne sobe), a četiri su sobe za studente invalide. Visoki standardni obnove omogućili su stvaranje odličnih uvjeta za stanovanje u domu."

Ministrica: "Privlačenje studenata iz drugih država EU-a"

Ministrica znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Blaženka Divjak, izjavila je: "Nadam se da će rezultati ovoga projekta privući studente iz ostalih krajeva RH, okolnih država te drugih država Europske unije na studij ovdje i da će mnogi od njih ostati. Ne samo domicilni studenti nego i studenti iz ostalih krajeva i na taj način pridonijeti razvoju gospodarstva." Ministrica Divjak dodala je kako Ministarstvo udvostručuje broj stipendija koje daje godišnje i bit će ih ukupno oko 14.500. Znatno je povećan broj stipendija za studente lošijeg imovinskog statusa, pa će ih biti 10.000 (bilo ih je 5400). Uvode se i nove stipendije za studente iz tzv. STEM područja, njih 3000, kako bi povećali interes za te studije.

Novi namještaj i oprema

Studentski dom na adresi I. G. Kovačića 4 u Osijeku sagrađen je i opremljen 1968. godine i veliki dio namještaja nije zamijenjen od tada. Stoga su projektom sufinanciranim iz Europskog fonda za regionalni razvoj nabavljeni novi namještaj i oprema. Sobe su opremljene krevetima, radnim stolovima, ormarima i policama, a uvažena je i posebna molba iz studentske ankete da svaka soba ima svoj hladnjak kako bi studenti mogli čuvati svoje lijekove i hranu. Sobe za osobe s invaliditetom imaju svoje minikuhinje koje su posebno projektirane u tu svrhu. Na svakoj etaži sada postoje minikuhinje u kojima si studenti mogu samostalno pripremati obroke, a na svakoj drugoj etaži uređene su prostorije za tihi rad - učionice koje su također predložili sami studenti. U prizemlju se nalazi praonica i sušionice rublja te nova portirnica i prostori uprave doma.

Možda ste propustili...