Učionica
U LISTOPADU DVA VAŽNA TRADICIONALNA DOGAĐANJA U ČIJOJ ORGANIZACIJI SUDJELUJE PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKI FAKULTET OSIJEK

U Opatiji kongres o brašnu i kruhu
Objavljeno 15. rujna, 2017.

P rehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Međunarodna udruga za znanost i tehnologiju žitarica (ICC) i Hrvatska agencija za hranu (HAH) od 25. do 27. listopada 2017. u Opatiji organiziraju 9. međunarodni kongres "Flour-Bread '17" i 11. hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna "Brašno-Kruh '17.".

Ovogodišnje teme ovoga kongresa su: Kvaliteta žitarica i proizvoda na bazi žitarica, Tehnologije prerade žitarica i proizvodnje proizvoda na bazi žitarica; Žitarice i zdravlje; Sigurnost žitarica i proizvoda na bazi žitarica te Gospodarenje otpadom u industriji prerade žitarica. Program uključuje plenarna i pozvana predavanja, usmena priopćenja, priopćenja na posterima, radionicu "Kako izračunati hranjivu vrijednost hrane", prezentaciju industrijske i laboratorijske opreme, proizvoda na bazi žitarica i popratnih publikacija kao i zajednička druženja. Uz navedeno, održat će se i sastanak međunarodne udruge Global Harmonization Initiative (GHI). Fokus ovogodišnjeg kongresa usmjeren je na temu "Sigurnost žitarica i proizvoda na bazi žitarica", u okviru koje će tri međunarodno priznata stručnjaka održati svoja plenarna predavanja, i to: prof. dr. sc. Paola Battilani (Piacenza, Italija), prof. dr. sc. Antonio Moretti (Bari, Italija) i Elisabeth Streit (Biomin, Tulln, Austrija). Pozvani predavači također su priznati znanstvenici i stručnjaci iz područja pojedine teme kongresa: Günter Unbehend (Njemačka), Michaela Pichler (Austrija), Cristina Molina Rosell (Španjolska), Hamit Köksel (Turska), Jasna Mastilović (Srbija), Bojan Šarkanj (Hrvatska), Elizabet Janić Hajnal (Srbija), Marina Tišma (Hrvatska), Zdenko Lončarić (Hrvatska), Dragan Živančev (Srbija), Daniela Čačić Kenjerić (Hrvatska) i Lea Pollak (Hrvatska). Svi sudionici imaju mogućnost objavljivanja svojih radova u zborniku radova, a radovi koje izabere Znanstveni odbor kongresa bit će uzeti u obzir za objavljivanje u časopisima Croatian Journal of Food Science and Technology, Technologica Acta, ili u časopisu Hrana u zdravlju i bolesti.

Pokrovitelji kongresa su Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo poljoprivrede RH, Hrvatska gospodarska komora, Akademija tehničkih znanosti Hrvatske i Hrvatska udruga poslodavaca, a očekuje se potvrda pokroviteljstva od Hrvatske gospodarske komore, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta RH. Potporu kongresu dale su međunarodne udruge ISEKI Food Association i Global Harmonization Initiative.

(Ivica Strelec)

Dvadeseta godišnjica kongresa

Kongres se od 1997. tradicionalno održava svake dvije godine. Ove godine slavi 20. jubilej okupljanja znanstvenika i stručnjaka iz zemlje i svijeta s ciljem predstavljanja najnovijih znanstvenih dostignuća u tehnologijama prerade žitarica, proizvodnje na bazi žitarica, kao i sigurnosti žitarica i proizvoda na bazi žitarica.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike