Učionica
STUDENTSKI ZBOR SASTAO SE S NOVOM MINISTRICOM ZNANOSTI I OBRAZOVANJA

I stipendirani studenti trebaju ostati porezna olakšica roditeljima
Objavljeno 15. rujna, 2017.

Dana 23. kolovoza 2017. održan je sastanak predstavnika Hrvatskog studentskog zbora s ministricom znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Blaženkom Divjak, a nazočio mu je i Stjepan Ćurčić, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Glavne teme sastanka bile su zakonodavne promjene koje se tiču studenata, a razgovaralo se i o pravilnicima koji reguliraju subvencionirani smještaj i prehranu te o studentskom standardu. Hrvatski studentski zbor i Ministarstvo složili su se oko aktualnih pitanja vezanih uz porezne olakšice te zaključili kako je potrebno sve stipendije izuzeti iz porezne olakšice za roditelje, odnosno iz granice od 15 tisuća kuna koliko student smije zaraditi, a da svejedno ostane porezna olakšica roditeljima. S tim u svezi najavljene su hitne izmjene predmetnog pravilnika. Uz to, pomoćnik ministrice doc. dr. sc. Tomislav Sokol najavio je puštanje u javnu raspravu prijedloga Zakona o obavljanju studentskih poslova kako bi se definirao i regulirao studentski rad.

Nadalje, razgovaralo se i o donošenju izmjena i dopuna Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju, o donošenju novog Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovoanju, potrebi za sklapanjem novih programskih ugovora sa sveučilištima te Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Predstavnici studenata i ministrica Divjak zaključili su kako sve buduće promjene, vezane uz studente, moraju biti cjelovite i da se ne smije gubiti vrijeme parcijalnim rješavanjem problema.

(Jelena Kralj)

Možda ste propustili...

NASTAVAK KAPITALNOGA PROJEKTA „IZGRADNJA ZGRADE STUDENTSKOGA PAVILJONA U SVEUČILIŠNOM KAMPUSU U OSIJEKU”

Potpisan sporazum s novim izvođačima radova vrijednima 150 milijuna kuna