Učionica
U-MULTIRANK - VIŠEDIMENZIONALNA ANALIZA VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA

U 2018. godini ocjenjivat će se područja medicine i psihologije
Objavljeno 15. rujna, 2017.

U-multirank je projekt Europske komisije koji, za razliku od ostalih sustava rangiranja, daje višedimenzionalnu analizu temeljenu na većem broju faktora.

Rangira se znanstveni ugled, kvaliteta podučavanja i učenja, međunarodna orijentiranost, uspjeh u prenošenju znanja (primjerice, suradnja s kompanijama i start-up tvrtkama) te angažiranost u regiji. Također, objavljivanjem rezultata na mrežnim stranicama U-multiranka, budućim studentima pomaže se u odabiru studija, a visoka učilišta potiču na poboljšanje rezultata niza aktivnosti. Uzevši u obzir značenje međunarodnog, posebice regionalnog pozicioniranja, uprava Sveučilišta u Osijeku je u suradnji sa sastavnicama donijela odluku o prijavljivanju sudjelovanja i suradnje u projektu U-multirank. Tako Sveučilište u Osijeku od 2014. godine uspješno surađuje s timom U-multiranka, koji svake godine određuje koja će se područja evaluirati u sljedećem krugu rangiranja. Pitanja u upitniku grupirana su u nekoliko kategorija kao pitanja koja se odnose na studijske programe, podatke o broju studenata koji su diplomirali, akademsko osoblje, prihode i rashode Sveučilišta, istraživanje i transfer znanja, međunarodne aktivnosti i drugo. Osim institucionalnog rangiranja (razina sveučilišta) u 2018. će se ocjenjivati područja medicine i psihologije.

(Lidija Getto)

Zašto je važno rangiranje sveučilišta?

Danas se rangiranje sveučilišta na međunarodnoj razini smatra značajnom odrednicom razvoja svake visokoškolske ustanove. Budući da se svako suvremeno sveučilište nastoji međunarodno pozicionirati, a međunarodne aktivnosti u području znanosti, nastave i transfera znanja i tehnologije postaju važan pokazatelj izvrsnog sveučilišta, možemo reći da rangiranje postaje sve važnija komponenta razvoja visokog obrazovanja. Na globalnoj razini poznate metode rangiranja su Berlin Principle, Shanghai Ranking i Webometrics.

Možda ste propustili...

ZAVRŠENI NATJEČAJI ZA OSTVARIVANJE PRAVA STUDENATA NA SMJEŠTAJ U STUDENTSKIM DOMOVIMA TE SUBVENCIJU PRIVATNOGA SMJEŠTAJA

Ukupno 1219 studenata dobilo smještaj u domovima ili pravo na subvenciju privatnoga smještaja

OBRANJENE PRVE DVIJE UMJETNIČKE DOKTORSKE DISERTACIJE NA DOKTORSKOJ ŠKOLI SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Izv. prof. dr. art. Jasmina Pacek i izv. prof. dr. art. Robert Raponja stekli titule doktora umjetnosti

POČETAK AKADEMSKE GODINE NA FAKULTETU AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI OSIJEK

Uvodno predavanje na najstarijem fakultetu na Sveučilištu s novim nazivom