Sport
DAVIS CUP: KOLUMBIJA - HRVATSKA

Čilić: Favorit sam i to ću pokazati
Objavljeno 14. rujna, 2017.

Meč kvalifikacija za Svjetsku skupinu Davis Cupa između tenisača Kolumbije i Hrvatske u Bogoti otvaraju drugi domaći igrač Alejandro Gonzalez i prvi hrvatski reket Marin Čilić. Početak je u 10 sati prema lokalnom vremenu, 17 sati prema našem, a nakon njih na igralište Plaza de Toros izići će Viktor Galović i Santiago Giraldo.

- Favorit sam i vjerujem da ću pobijediti i donijeti prednost Hrvatskoj, a nadam se da će onda i Viktoru biti lakše ući u meč protiv Giralda u kojem ima mogućnosti napraviti mnogo - poručio je Marin Čilić nakon svečanog ždrijeba u kojem su kuglice odlučile tko će prvi na teren.

Jutarnji početak

Čilić je u Bogotu otišao kao peti tenisač svijeta i naravno da je favorit protiv 484. igrača s ATP ljestvice. No, ono što bi mogao biti problem jest jutarnji termin susreta (10 sati prema lokalnom vremenu), nadmorska visina na koju su se naši tenisači donekle priviknuli, ali ne i navikli. Još uvijek teško dišu, brzo se umaraju i loše spavaju.

- To je drugačije iskustvo nego što sam navikao. Na svim turnirima mečevi počinju kasnije, ja se pokušavam uvijek probuditi četiri, do četiri i pol sata prije meča tako da se tijelo prilagodi i aklimatizira. Ovdje ćemo morati ustati dosta rano, ali vjerujem da ćemo biti maksimalno spremni - dodao je Čilić koji bi s dvije pobjede u Bogoti mogao postati najuspješniji hrvatski Davis Cup reprezentativac prema broju pojedinačnih pobjeda. Sada ih ima 22, jednu manje od Ivana Ljubičića.

Čilić je najjači hrvatski adut, od njega se u Bogoti očekuju dva boda koji bi nam otvorili put prema ukupnoj pobjedi. U odsustvu Borne Ćorića naš drugi igrač u singlu postao je 26-godišnji Viktor Galović iz Nove Gradiške, koji ima premijeru u reprezentativnom dresu.

- Marin je bio siguran, a drugog smo tražili u ovih nekoliko dana i do zadnjeg trenutka čekali smo s odlukom. Viktoru je trebalo možda malo duže za prilagodbu, ali opravdao je na treninzima status drugog igrača, svoj renking i rezultate koje je imao u posljednje vrijeme - objasnio je izbornik Željko Krajan zašto je debitanta u momčadi odmah bacio u vatru. Galović će igrati u drugom meču dana na improviziranom igralištu Plaze de Toros, u kojoj se inače održavaju borbe bikova, i iako je nepoznanica i Hrvatima i Kolumbijcima, njegovi suigrači iz momčadi vjeruju da može iznenaditi.

Ispunjena želja

- Želio sam igrati drugi, da se naviknem na atmosferu, da vidim kakvi su uvjeti... Sigurno mi je od velike pomoći to što ne moram prvi na teren - kaže Galović koji nikada u karijeri nije igrao protiv Santiaga Giralda, trenutačno najboljeg kolumbijskog tenisača. No, današnja tehnologija nudi mnogo mogućnosti za upoznavanje.

- Pogledao sam nekoliko njegovih mečeva na YouTubeu. Odlučit ćemo s izbornikom kako odigrati.

Za igru parova nije bilo iznenađenja, Krajan je za subotu nominirao Nikolu Mektića i Franka Škugora, dok je njegov kolumbijski kolega Pablo Gonzalez postavio Juana Sebastiana Cabala i Alejandra Fallu.

U nedjelju su na rasporedu još dva singla, a hrvatski tenisači uvjereni su kako preko Kolumbije mogu do Svjetske skupine. Domaćini pak vjeruju da će u svom petom pokušaju prvi put ući u elitno momčadsko tenisko društvo.

I. Liović
Petak (17 sati)

Alejandro Gonzalez - Marin Čilić

Santiago Giraldo - Viktor Galović

Subota (17 sati)

Juan Sebastian Cabal / Alejandro Falla - Nikola Mektić / Franko Škugor

Nedjelja (17 sati)

Santiago Giraldo - Marin Čilić

Alejandro Gonzalez - Viktor Galović

Možda ste propustili...

OSMINA FINALA KUPA HRVATSKE U KUGLANJU

Očekivani rasplet za slavonsku petorku, dvojac među osam

SAVATE PRVENSTVO HRVATSKE

HUS-u četiri medalje

Najčitanije iz rubrike