Osijek
TRŽNICA MAMI PONUDOM VOĆA I POVRĆA

Musaka od patlidžana idealna uz domaću kiselu papriku
Objavljeno 15. rujna, 2017.

Čini se da nema kraja pripremanju zimnice ako se sudi prema ponudi povrća i voća na osječkoj glavnoj tržnici. Kupcima su na izbor ponuđene razne vrste paprike kojima je cijena od četiri kune za kilogram babura i “paradajz-paprika” te osam kuna za papriku za ajvar. Tu su i krastavci po sedam kuna za kilogram, a sve je veća ponuda čepinskog kupusa, i to po šest kuna.

Sugrađanka Mirjana, koju smo sreli na tržnici, kaže kako je već ukiselila papriku uz koju, kako predlaže, izvrsno ide musaka od patlidžana, koji se sad prodaju po pet do šest kuna za kilogram.

- Ispržim dvije glavice luka i, kad postane staklast, odvojim polovicu, a u drugu dodam dodam rižu. U posudu za pečenje poslažem dio luka bez riže i na to stavim posoljeni krumpir izrezan na ploške. Na krumpir stavim prethodno isprženo mljeveno meso, a na to poslažem posoljene ploške patlidžana. Na patlidžan stavim rižu, katkad i kuhana jaja, a na kraju dodam ponovo krumpir na ploške koji posipam slatkom mljevenom paprikom - savjetuje Mirjana. Dodaje da potom do polovice posude nalije vodu, a u ostatak posude mlijeko. Ovako pripremljeno jelo peče oko sat i pol u pećnici i priprema uz obaveznu salatu od kisele paprike.

Od voća na tržnici još uvijek je najzastupljenije grožđe, a može ga se naći već po sedam pa sve do 15 kuna za kilogram. Sve ovisi, kažu prodavači, o vrsti, pa čak i boji grožđa. Kruške stoje deset, breskve sedam, limun se još uvijek prodaje po 20 kuna za kilogram. Ljubitelji kuhanog kukuruza još uvijek ga mogu kupiti za dvije kune po klipu. M. Mihelić

ZELENI ČETVRTAK: LJEKOVITIM BILJEM PROTIV DEPRESIJE I LJUTNJE

Da je prirodna kozmetika sve traženija dokaz je i ovotjedna manifestacija Zeleni četvrtak, gdje se sa svojim ljekovitim biljem iz vlastitog OPG-a predstavila Katarina Johum iz Tenje. Razne kapi, masti i vrlo zanimljive sapune pravi već tri godine i kaže kako se nada da će se građani osvijestiti i više okrenuti prirodi.

- Prirodna kozmetika, primjerice, zdravija je nego većina one industrijske, koja je puna štetnih sastojaka. Tu je i brojno ljekovito bilje koje utječe na raspoloženje, ali i ukupno stanje čovjeka. Lovor je dobar za pamćenje, kadulja za suzbijanje depresije, a od ljutnje se najbolje riješiti uz miris kamilice ili ruže - ispričala je Johum.

Možda ste propustili...

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike