Osijek
KLINIKA ZA UNUTARNJE BOLESTI KBC-a

Naručivanje za pregled i pretragu
od sada svakim radnim danom!
Objavljeno 15. rujna, 2017.
Pacijent će moći izabrati kod kojeg će kardiologa na kontrolni pregled

Pacijenti se na Klinici za unutarnje bolesti Kliničkog bolničkog centra Osijek napokon mogu naručiti za pregled i pretragu svakim radnim danom umjesto samo jednom mjesečno! Takva se praksa naručivanja trebala već odavno ustaliti, jer reakcije su pacijenata na odluku da se naručivanje provodi samo jednom mjesečno bile vrlo burne, pa je i Glas Slavonije više puta pisao o apelima nezadovoljnih pacijenata.

Kako se naručiti?

- Do sada se čekalo satima i naručivalo jedan dan u mjesecu, no sada smo pokrenuli postupak naručivanja svaki dan od 13 do 15 sati. To će značajno smanjiti gužve. Također, na Zavodu za bolesti srca i krvnih žila pacijenti će moći izabrati, kako su to i tražili, kontrolni pregled kod određenog specijalista, i to zahvaljujući planu rasporeda za liječnike za tri mjeseca unaprijed. Pacijenti će tako moći konkretizirati kod kojeg liječnika žele doći na kontrolni pregled, a dogodi li se prevelika gužva, djelatnici će napraviti presliku uputnice i izvijestiti pacijenta da ne mora čekati, kao što je to ranije bio slučaj. Nije se događalo da se čeka izvan razdoblja od tri mjeseca, no dogodi li se ipak takva situacija, napravit ćemo listu čekanja za tog određenog liječnika kod kojeg je gužva, odnosno kod kojeg se ne može doći na pregled unutar tri mjeseca. Dakako, pacijenti će uvijek moći odabrati i drugog liječnika, no inzistiraju li na određenom, a on je u gužvi, bit će sastavljena lista čekanja - pojasnio je dr. Vlatko Kopić, zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek, dodajući kako su na ovaj način bolesnicima omogućena njihova zajamčena prava iz sustava osnovnog zdravstvenog osiguranja.

Novi sustav naručivanja ne dopušta naručivanje telefonom, nego se naručivanje na pregled, odnosno pretragu može obaviti osobno i e-poštom uz skeniranu uputnicu i povijest bolesti, telefaksom uz faksiranu uputnicu, povijest bolesti i kontakt-podatke te e-naručivanjem od strane liječnika obiteljske medicine.

Ovakav način naručivanja pozdravlja i dr. sc. Zorin Makarović, voditelj Zavoda za bolesti srca i krvnih žila, dodajući kako će se na ovaj način izići ususret svim pacijentima koji su opravdano željeli pregled kod određenog specijalista. Zbog dosadašnje organizacije posla, kaže, bolnica nije bila u mogućnosti obećati da će pacijent doći kod liječnika prema vlastitom izboru, no tromjesečni raspored koji će biti javno objavljen na web stranici KBC-a (www.kbco.hr/klinika/narucivanje-pacijenata/) pokazat će u koje dane radi koji liječnik. Prvi će put pacijenti imati potpuni uvid u rad liječnika, što će, smatra dr. Makarović, dati dobre rezultate.

Kardiologija

- Naš je Zavod žila kucavica cijele Interne, i imamo prevelik dotok bolesnika. Zbrinjavamo urgentna stanja i imamo prevelik opseg poslova, a primamo bolesnike iz pet županija. Doduše, velik broj bolesnika nakon liječenja preuzimaju liječnici iz drugih nadležnih bolnica, no mnogo ih je iz Osijeka i Osječko-baranjske županije te su vezani uz određene liječnike. Jasna je želja bolesnika za “svojim” liječnikom, no isto tako treba znati da svi radimo prema smjernicama Europskog kardiološkog društva i da je liječenje standardizirano - pojašnjava dr. Makarović. Dodaje da je Zavod dio mreže primarnog zbrinjavanja bolesnika s akutnim infarktom miokarda i povezani su s nizom bolnica koje izvode interventnu kardiologiju. U slučaju posebnih vrsta akutnih infarkta miokarda, organizirana je služba sedam dana u tjednu 24 sata dnevno. Velik je i priljev bolesnika kojima je prijeko potrebna koronarografija, a dr. Makarović otkriva da je vrlo vjerojatno opemanje nove sale za tu namjenu.

- Do sada smo imali dvije sale za koronarografiju, no jedna je potpuno izvan uporabe, zbog čega radimo u dvije smjene i subotom. Dok su aktivno radile dvije sale, lista čekanja za koronarografiju bila je sedam dana, a sada je od četiri do pet mjeseci, no hitne slučajeve primamo odmah. Vjerujem da će se, ako se ispune obećanja Ministarstva zdravstva, lista čekanja vratiti na staro, a krajnji nam je cilj da liste nema - zaključio je dr. Makarović.

Marija MIHELIĆ
ZABRINJAVAJUĆE! S AKUTNIM INFARKTOM MIOKARDA VEĆ I 30-GODIŠNJACI

Dobna je granica čimbenik rizika za razvoj kardiovaskularne bolesti. Neliječen krvni tlak i šećerna bolest, pušenje, prekomjerne masnoće u krvi i nepravilna prehrana uz malo tjelesne aktivnosti, čimbenici su rizika koji dovode do bolesti.

- Nažalost, bilježimo pomak prema mlađim osobama i nije rijetkost da pacijent 30-godišnjak završi sa slikom akutnog infarkta miokarda i postavljanjem jednog ili više stentova. I stres pridonosi kardiološkim smetnjama, no velik je mozaik čimbenika koji do toga dovode. Ako bismo izabrali samo jedan, onda je to svakako pušenje, pa i pasivno pušenje, upozorava naš sugovornik.

LANI 2287 KORONAROGRAFIJA I 880 INTERVENCIJA S UGRADNJOM STENTA

Na Zavodu za bolesti srca i krvnih žila godišnje se liječi oko 5000 bolesnika prosječne dobi od 50 godina, a samo od početka ove godine do 14. rujna na intenzivnoj ih je njezi bilo 1383. Dnevno se na pregled javlja oko 75 pacijenata, a za dijegnostiku njih više od 50. Prošle je godine učinjeno 2287 koronarografija, te 880 intervencija s ugradnjom stenta.

ZAVOD ZA BOLESTI SRCA I KRVNIH ŽILA

l prvi i kontrolni pregled kardiologa * UZV srca * ergometrijsko testiranje * Holter EKG

Fax: 031/512 209; e-mail: jakobovic.hrvoje@kbo.hr, sonenfeld.emil@kbco.hr

ZAVOD ZA ENDOKRINOLOGIJU

l prvi i kontrolni pregled endokrinologa * prvi i kontrolni pregled dijabetologa * poslijepodnevna dijabetološka ambulanta * ambulanta za osteoporozu – prvi i kontrolni pregled * denzitometrija

Fax: 031/512 209; e-mail: jakobovic.hrvoje@kbo.hr, sonenfeld.emil@kbco.hr

ZAVOD ZA NEFROLOGIJU

l prvi i kontrolni pregled nefrologa; ambulanta za hipertenziju * ambulanta za kronično bubrežno zatajenje * ambulanta za transplantirane bolesnike

Fax: 031/512 209; e-mail: jakobovic.hrvoje@kbo.hr, sonenfeld.emil@kbco.hr

ZAVOD ZA GASTROENTEROLOGIJU I HEPATOLOGIJU

l prvi i kontrolni pregled gastroenterologa

Fax: 031/512 209; e-mail: sulc.mira@kbco.hr, sonenfeld.aleksandra@kbco.hr

Endoskopije - Za endoskopske pretrage bolesnici se naručuju isključivo nakon pregleda u specijalističkim ambulantama Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju, ili nakon uvida u medicinsku dokumentaciju koja opravdava indikaciju za pojedinu endoskopsku pretragu, te za gastroskopiju putem e-naručivanja od strane liječnika opće medicine.

Fax: 031/512 189; informacije na telefon 031/511 752, od 13 do 15 sati; e-mail: gotic.ivana@kbco.hr

ZAVOD ZA PULMOLOGIJU

l prvi i kontrolni pregled pulmologa * pulmološko– imunološko alergološka dijagostika * ostala pulmološka dijagnostika * bronhoskopija

Fax: 031/512 209; e-mail: sulc.mira@kbo.hr, sonenfeld.aleksandra@kbo.hr

ODJEL ZA HEMATOLOGIJU

l prvi i kontrolni pregled hematologa

Fax: 031/512 209; e-mail: sulc.mira@kbo.hr, sonenfeld.aleksandra@kbo.hr

ZAVOD ZA REUMATOLOGIJU, KLINIČKU IMUNOLOGIJU I ALERGOLOGIJU

l prvi i kontrolni pregled reumatologa * prvi i kontrolni pregled imunologa i alergologa

Fax: 031/512 209; e-mail: sulc.mira@kbo.hr, sonenfeld.aleksandra@kbo.hr

Alergološko prick testiranje i kapilaroskopije

Fax: 031/512 209; e-mail: kneif.edita@kbo.hr; informacije na telefon 031/511 749, od 13 do 15 sati

Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike