Novosti
HRVATSKA TRAŽI PRAVU STRATEGIJU:

Nikakvo popuštanje ne
dolazi u obzir, idemo u
dijalog sa Slovenijom
Objavljeno 14. rujna, 2017.
Vlada RH vjerojatno će pokušati dogovoriti poseban režim za hrvatske ribare

Hrvatska želi na temelju bilateralnih razgovora doći do rješenja s kojim će utvrditi kopnenu i morsku granicu sa Slovenijom, a sve hrvatske parlamentarne stranke stoje iza odluke o izlasku iz kompromitiranog arbitražnog procesa o hrvatsko-slovenskoj granici.

Zaključak je to koji je iznio premijer Andrej Plenković nakon sastanka s čelnicima parlamentarnih stranaka na kojem je od njih tražio podršku za bilateralno rješavanje graničnog prijepora sa Slovenijom.

Plenković novinarima nije htio otkriti kakav će prijedlog predstaviti Slovencima, ali pojavila se neslužbena informacija kako se planira definiranje neutralne zajedničke zone ribarenja po sredini akvatorija Savudrijske vale. To je za Tportal potvrdio predsjednik udruge profesionalnih ribara Mare Croaticum Daniele Kolec, koji je u posjedu mape kompromisnog rješenja koju je dobio iz Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede.

Moguće rješenje

- Rješenje je na vidiku, a to je da imamo zajednički dogovor te da slovenski i hrvatski ribari tu rade zajedno. Nadam se da će to Slovenija prihvatiti i da se već jednom smire tenzije. I sam sam na neki način sudjelovao u izradi ovoga rješenja, a najvažnije je da se nađe kompromis i da stanemo na kraj ovim provokacijama - kazao je Kolec za Tportal.

Plenković je prije susreta sa stranačkim čelnicima rekao kako je sazvao sastanak o rješavanju problema sa Slovenijom kako bi u duhu dobrosusjedstva pronašli rješenja koja će biti na tragu “mudre, stabilne, pouzdane politike vođene proteklih mjeseci”.

- Zadovoljan sam da postoji visoki stupanj razumijevanja među političkim strankama u Hrvatskoj o pristupu i načinu rješavanja otvorenih pitanja sa Slovenijom - rekao je Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Dodao je kako sve parlamentarne stranke stoje iza odluke Hrvatskog sabora o izlasku iz kompromitiranog arbitražnog procesa. Druga važna stvar je ta da je postignuto razumijevanje kako je nužno nastaviti bilateralne razgovore i dijalog sa slovenskom stranom o granici na kopnu i moru, ali i drugim otvorenim pitanjima, rekao je Plenković. Najavio je da će se ovakva vrsta dijaloga s parlamentarnim strankama voditi periodično, jer je potrebno da u tomu sudjeluju i stranke u oporbi.

Premijer je u više navrata ponovio da je Slovenija Hrvatskoj prijateljska susjedna zemlja s kojom dijeli članstvo u nizu organizacija. U tom duhu u svim razgovorima sa slovenskim kolegama “nastojimo kreirati konstruktivnu atmosferu gde ćemo izbjeći bilo kakvo povisivanje tonova ili u našoj ili slovenskoj atmosferi”, rekao je.

Ponovio je da sastanak sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom očekuje nakon što se vrati iz New Yorka s godišnjeg zasjedanja Opće skupštine UN-a.

Uvjeren u uspjeh

Premijer je na novinarska pitanja višekratno odgovarao da je uvjeren u uspjeh bilateralnih pregovora, bez obzira na to što slovenska strana inzistira na provedbi arbitražnog sporazuma.

Dok je u Zagrebu trajao Plenkovićev razgovor sa stranačkim prvacima, u Ljubljani je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio da bilateralni dogovor nije potreban, jer postoji arbitražna presuda. Za Erjavca je i neprihvatljiv eventualni prijedlog o posebnom režimu za hrvatske ribare. Sastanak hrvatskog premijera s političkim čelnicima na temu graničnog pitanja sa Slovenijom Erjavec je nazvao “prvim znakom popuštanja”. Takve Erjavčeve tvrdnje Plenković je odbacio, rekavši: “Nikakvo popuštanje ne dolazi u obzir”.

Plenković nije iznio nikakve pojedinosti o opcijama koje je ponudio stranačkim čelnicima na sastanku, nego je rekao da će se o njima razgovarati kada dođu na red.

Dijana PAVLOVIĆ/H
OPORBA: PREGOVORI NE SMIJU BITI MASKA ZA PRIHVAĆANJE ARBITRAŽE

"Premijer Plenković na sastanku je pohvalio Cerara kao razumnog čovjeka s kojim se dogovor može postići prije nego s drugim slovenskim političarima. Je li to tako, zasad još ne znamo", rekao je nakon sastanka predsjednik SDP-a Davor Bernardić. "Dijalog je potreban, ali bilo koji bilateralni pregovori sa susjedima ne smiju biti maska za prihvaćanje arbitraže. Ovo je prije svega odgovornost HDZ-a, ne samo jer vode državu danas, nego su oni i započeli ovaj proces", kazao je čelnik Mosta Božo Petrov. Predsjednica stranke Neovisni za Hrvatsku, Bruna Esih, kazala je da se mora uspostaviti dijalog sa Slovenijom i nastojati stvari rješavati mirnim putem.

Davor Gjenero

politički analitičar

SLOVENIJA BI TREBALA PRISTATI NA KOMPROMIS

Politički analitičar Davor Gjenero komentirao je za Televiziju N1 kako se u prijedlogu koji se pojavio u medijima o rješenju za Savudrijsku valu “prepoznaje onaj dobar stil rješavanja problema koji je postojao u MVEP-u, a na neki način nalikuje onome kako je riješen, odnosno odložen, problem razgraničenja RH s Crnom Gorom na moru kod Prevlake”. “Hrvatska ne može priznati arbitražnu odluku, a na to je obvezuje konsenzus Sabora, ali je ta odluka za nju povoljnija nego za Sloveniju. Hrvatska je u tom procesu ostvarila sve svoje interese, osim u onom aspektu gdje je proces bio najviše kontaminiran, a to je pitanje razgraničenja u Piranskom zaljevu. (...) Ovo što je danas na stolu, to je razgraničenje ribolovnih zona i Slovenija bi morala imati razloga pristati na takav kompromis, jer će joj trebati na drugim dijelovima granice”, rekao je Gjenero.

poruka

ERJAVEC: BILATERALNI DOGOVOR NIJE POTREBAN