Novosti
SSSH:

Eurostat je dokazao loše stanje u RH
Objavljeno 15. rujna, 2017.

Vezani članci

PROSVJED INICIJATIVE “VRIJEDIM VIŠE”

Treba ukinuti SOR i vratiti pripravništvo

Savez samostalnih sindikata Hrvatske upozorio je u četvrtak kako je, prema podacima Eurostata, Hrvatska na prvom mjestu u EU-u prema istovremenom padu nezaposlenosti i zaposlenosti, što je posljedica loših javnih politika, a taj trend sve vlade ignoriraju fokusirajući se na "šminkanje" statistike. SSSH u priopćenju zahvaljuje Eurostatu na vjerodostojnim podacima o (ne)zaposlenosti u Hrvatskoj te izražava žaljenje što zahvalnost ne može iskazati i hrvatskim javnim institucijama i političkom vodstvu, što se odnosi i na lijeve i na desne, odnosno na vlade Milanovića, Oreškovića i Plenkovića.

Sindikat podsjeća da je proteklih dana predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović rekla kako “brojke o nezaposlenosti nisu točne”, na što su predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada Marko Pavić odgovorili kako u Hrvatskoj “raste zaposlenost, jer imamo 55.000 osiguranika HZMO-a više nego prije dvije godine”, no ni jedna od tih izjava nije točna.

Iako su brojke o registriranoj nezaposlenosti točne, razlog tome su iseljavanje (izazvano niskim plaćama i uvjetima rada), brisanje nezaposlenih iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i nekoliko desetaka tisuća mladih uključenih u stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa.

Izjave Plenkovića i Pavića o rastu zaposlenosti zbog porasta osiguranika HZMO-a nisu točne, jer broj osiguranika u mirovinskom sustavu i broj zaposlenih nisu isto. Broj osiguranika uvijek je veći, jer se kao osiguranici evidentiraju svi kojima se prema bilo kojem ugovoru uplaćuje mirovinski doprinos, te zbog SOR-ovaca kojima se uplaćuje doprinos, ali se ne evidentiraju u zaposlenosti.H

Neodrživ socijalni sustav

SSSH tvrdi da je “upumpavanje” golemih sredstava u za poslodavce besplatnu radnu snagu proizvelo višestruke negativne posljedice na relativno malo tržište rada kakvo je hrvatsko. Masovna primjena SOR-a izazvala je pad zaposlenosti i plaća, što za posljedicu ima nemogućnost života od rada u Hrvatskoj i iseljavanje. Ključne mjere demografske obnove mogu se provesti samo na tržištu rada, a ne osnivanjem posebnih ministarstava, smatra SSSH. Dodatna je posljedica, koja će tek s vremenom izići na površinu, neodrživost sustava socijalne sigurnosti pa će Vlada, a i one iduće, pribjeći snižavanju socijalnih prava "jer se moraju rezati troškovi iz proračuna".