Novosti
PRIJEDLOG ZAKONA

Rješavanje razvojnih izazova Hrvatske
Objavljeno 15. rujna, 2017.

Vlada je sa sjednice u četvrtak u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske, a ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac kazala je da je upravo nepostojanje takvog zakona razlog mnogih razvojnih izazova s kojima se država suočava.

Zakon propisuje izradu Nacionalne razvojne strategije koja sadrži dugoročnu viziju razvoja Hrvatske te definira razvojne smjerove i strateške ciljeve koji se dalje detaljnije razrađuju u nacionalnim planovima te planovima razvoja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Predviđa se i uspostava informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem, jačanje institucionalnih kapaciteta za provedbu strateškog planiranja i usklađivanje ciljeva akata strateškog planiranja s elementima proračuna te načela na kojima počiva sustav strateškog planiranja i upravljanja razvojem, odnosno načela točnosti i cjelovitosti, učinkovitosti i djelotvornosti, odgovornosti i usmjerenosti na rezultat, održivosti, partnerstva i transparentnosti. Provedbom toga zakona, istaknula je Žalac, očekuje se niz poboljšanja u oblikovanju i provedbi javnih politika s učincima na ukupni održivi razvoj Hrvatske.

Za provođenje tog zakona osigurana su u državnom proračunu sredstava od 44,8 milijuna kuna za ovu, 2018. i 2019. godinu. Procjenjuje se da će primjena toga zakona polučiti i uštede u proračunu u ukupnom iznosu od približno 120 milijuna kuna u sedmogodišnjem razdoblju, ponajviše kao posljedica uštede u dijelu korištenja savjetodavnih usluga prilikom pripreme akata strateškog planiranja. Stoga se netofiskalna posljedica na državni proračun može iskazati kao ušteda od približno 75 milijuna kuna u sedmogodišnjem razdoblju. H

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om