Objavljeno 15. rujna, 2017.
Na inicijativu Damira Jakšića, u Vinkovcima je održana prva Vinkovačka kazanijada na Krnjašu. Kako bi natjecateljima bilo lakše, rakija se pekla uz zvuke tamburice, ali i bučne komentare okupljenih.
- Došli smo na ideju kazanijade u cilju očuvanja kulturne tradicije. Svi znamo da je kod nas tradicija pečenje rakije te smo željeli to sačuvati od zaborava i okupiti ljude koji žele i imaju mogućnosti da pokrenemo Vinkovačku kazanijadu. Nismo imali nikakva sredstva, sve je to plod entuzijazma, ali za sljedeću godinu smo dobili odgovor od Grada Vinkovaca i Vinkovačkih jeseni da osnujemo udrugu, gdje bismo sljedeće godine ušli u program Vinkovačkih jeseni. U godinama koje dolaze to bismo podigli na jedan viši nivo uz još više sudionika. Vinkovci bi tako trebali dobiti još jednu manifestaciju koja će zasigurno obogatiti turističku ponudu grada na Bosutu - rekao je Damir Jakšić.
Ove godine na kazanijadi su sudjelovali Milan Kanazir, Tomislav Bičanić, Tomislav Huber i Damir Jakšić uz svoje pomoćnike, a za dobru zabavu pobrinuo se Tamburaški sastav “Kućerak u Srijemu”. Pobjednik prve Vinkovačke kazanijade je Tomislav Huber.
Jakšić je pečenje rakije izučio od oca. “Navažnije je imati dobar kom i dobru šljivu, da nema trulih i zelenih šljiva, peteljki i lišća. Najbolje ga je malo izgnječiti i staviti u bure te pustiti da dobro proradi 15 - 20 dana, ovisno o temperaturi i vremenu. Važno je da proradi te ocijeniti kad je gotovo. Malo se 'posluša' bure, ako se ništa ne čuje da nešto radi i kada ga lupimo, gotovo je i može se peći. Skine se pokorica, jer to su octene kiseline, i malo se promiješa da padnu koštice. Što se sporije loži, to bolje curi i rakija je kvalitetnija, nije dobro da naglo iscuri. Važno je i odvojiti metilni alkohol, to su ona prva dva do tri decilitra po kazanu metila, koji ima najmanju točku vrenja. To je otrovni alkohol koji se obavezno odvaja”, rekao je Jakšić.
Mario KOKAJ