Crna kronika
POLICIJA KREĆE U POJAČANE KONTROLE

Dvostruko više mrtvih zbog prebrze vožnje
Objavljeno 15. rujna, 2017.
U Vukovarsko-srijemskoj županiji već je stradalo osoba kao u cijeloj 2016.

Policija Vukovarsko-srijemske županije poziva vozače na oprez zbog povećanja broja smrtno stradalih u prometnim nesrećama. Tijekom prvih osam mjeseci na tom je području u devet prometnih nesreća život izgubilo 12 osoba, dok je cijele prošle godine poginulo 13 osoba u 12 prometnih nesreća. Najviše ljudi gine zbog prebrze i neprilagođene brzine uvjetima na cesti.

Neprilagođena brzina na skliskom kolniku bila je uzrok i tragične prometne nesreće u kojoj su smrtno stradale čak tri osobe, a koja se dogodila 5. ožujka ove godine u večernjim satima na cesti na izlazu iz Bršadina prema Vinkovcima. U automobilu koji je podletio pod kamion smrtno su stradali 19-godišnjak i 22-godišnjak iz Bršadina te 44-godišnjak iz Nuštra.

Početkom svibnja dvije žene izgubile su život u tragičnoj prometnoj nesreći koja se dogodila na državnoj cesti D2 Vukovar – Ilok, kod skretanja za Ovčaru. Nesretne žene smrtno su stradale kada je njihov automobil udario kamion s prikolicom makedonskih registracija, koji je nepropisno pretjecao na prilično nepreglednom dijelu ceste. Obje su radile kao spremačice u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana. Kobne su se večeri vraćale kući s posla.

U prvih osam mjeseci ove godine u šest je nesreća uzrok bila nedopuštena i neprilagođena brzina, u po dvije nepoštovanje prednosti prolaska i nepropisno pretjecanje, dok je u po jednoj prometnoj nesreći uzrok stradavanja osoba bilo nepropisno kretanje vozila/prelazak na lijevu stranu, te neoprezan prelazak pješaka preko ceste.

- Nepropisna ili neprilagođena brzina najučestaliji je izravni uzrok prometnih nesreća na području PU vukovarsko-srijemske, odnosno, prometne nesreće u kojima je kao prethodna okolnost utvrđena brzina. Gledajući odnos prvih osam mjeseci 2017. i 2016. godine, vidljivo je da je zabilježen veći broj smrtno stradalih osoba u odnosu na prošlu godinu kada su zbog brzine smrtno stradale tri osobe, a ove godine šest - doznajemo iz PU vukovarsko-srijemske.

Zbog prebrze vožnje ove godine dogodilo se više od 30 posto prometnih nesreća sa stradalima.

Oduzimanje prednosti prolaska drugom vozilu na drugom je mjestu kao uzrok događanja prometnih nesreća, dok je alkohol odmah potom. Naime, tijekom prvih osam mjeseci ove godine sudionici prometnih nesreća s prisutnošću alkohola u organizmu krivi su za više od 19 posto ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama.

Sandra LACIĆ
SANKCIONIRANJE PREKRŠITELJA

Da bi se spriječile prometne nesreće s najtežim posljedicama, policajci PU vukovarsko-srijemske najavljuju da će pojačati nadzor i sankcioniranje sudionika u prometu na cestama.

- Najveća pozornost usmjerit će se na prekršaje kao što su prisutnost alkohola u organizmu, nepoštovanje dopuštene brzine kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa i dječjih sjedalica te upotreba mobitela i drugih uređaja koji ometaju vozača - najavili su iz PU vukovarsko-srijemske.

nadzor

POLICIJA ĆE ČEŠĆE NADZIRATI PROMET

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike