Objavljeno 14. rujna, 2017.
Sastojci: (16 komada)
133 g brašna, 41 g kakaa, 2 g praška za pecivo,
4 g sode bikarbone, 2 g cimeta, 2 g klinčića,
85 g maslaca, sobne temperature, 145 g smeđeg šećera,
1 jaje + 1 žumanjak, sobne temperature, 2 g soli,
177 ml crvenog vina, mahuna vanilije, 50 g bijelog šećera
Priprema:
Jaja i maslac izvadite ranije na sobnu temperaturu. Zagrijte pećnicu na 160 °C. Pripremite papirnate košarice u kalup za muffine. U veliku posudu prosijte brašno, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, klinčić, cimet i sol. Promiješajte da bude jednoliko. Sklonite sa strane. U drugu posudu dodajte omekšani maslac i šećer te miksajte dvije minute dok ne bude pjenasto. Dodajte jaje i žumanjak, dobro izradite i zatim dodajte vino i vaniliju (Mahunu vanilije prerežite i tupom stranom sastružite njezin sadržaj). Polagano dodajite suhe sastojke koje ste prvotno pripremili. Miješajte dok se dobro ne sjedini. Punite košarice žlicom za sladoled do 2/3 visine košarica. Pecite 20 minuta. Izvadite iz pećnice, ostavite da se hlade 5 minuta u kalupu te ih potom izvadite iz kalupa na rešetku da se potpuno ohlade.Dvobojni ganache: 300 g bijele čokolade, 300 g čokolade za kuhanje, 400 ml vrhnja za šlag, žlica meda. Ove količine bile su mi dovoljne za ukrašavanje 32 cupcakea. Obje čokolade nasjeckajte sitno kako bi se kasnije lakše otopile. Vrhnje za šlag i med zajedno stavite u posudu i zagrijte do točke vrenja. Pazite da ne zakipi. (Ako radite s dvije vrste čokolade, možda je lakše prvo jednu, pa onda drugu čokoladu, zbog različitih mjera vrhnja za šlag. Ili u dvije odvojene posude. Moji omjeri za ganache su sljedeći: čokolada za kuhanje 1:1, a bijela čokolada 1:3. Tako sam za čokoladu za kuhanje uzela 300 ml vrhnja za šlag i 300 g čokolade, a za bijelu čokoladu 100 ml vrhnja za šlag i 300 g čokolade). Zagrijano vrhnje za kuhanje prelijte preko čokolade i ostavite kratko da se poveže. Promiješajte smjesu kako biste razbili čokoladu i dobili glatku smjesu. Ostaviti u hladnjaku pet-šest sati. Izvadite iz hladnjaka i ostavite 10 - 15 minuta na sobnoj temperaturi. Miksajte nekoliko minuta, tek toliko da smjesa bude homogena. Nemojte pretjerati jer ćete u suprotnom dobiti gustu smjesu koju će vam biti teško istiskivati kroz slastičarsku vrećicu. Vjerujte mi. Koristite visoku, a stabilnu posudu ili čašu. Uzmite običnu vrećicu za zamrzivač, stavite je u visoku šalicu i zavrnite rubove vrećice. Spatulom vadite smjesu i punite vrećicu. Tako učinite s obje smjese. Pripremite si slastičarsku vrećicu ili vrećicu za zamrzivač dovoljno veliku da stanu u nju dvije vrećice. Stavite u nju odabrani nastavak za ukrašavanje. Kod mene je riječ o Wilton 1M nastavku. Stavite kuhinjsku gumicu na obje vrećice te odrežite vrh. Zatim stavite oprezno obje vrećice u veću vrećicu s nastavkom. Zavrnite kraj kako biste lakše rukovali i istiskivali. Ako nemate slastičarske vrećice, možete uzeti običnu vrećicu za zamrzivač kojoj ćete odrezati vrh te umetnuti odabrani nastavak za ukrašavanje.