Gastro
RECEPT

Slatki kruh s jabukama i lješnjacima
Objavljeno 14. rujna, 2017.

Sastojci:

340 g brašna

prašak za pecivo

žličica cimeta

žličica đumbira u prahu

prstohvat soli

3 jaja

180 g šećera

240 ml ulja

3 jabuke, naribane

sok limuna

50 g orašastih plodova, krupno narezanih

100 g šećera u prahu

3 žlice mlijeka

ušećerena korica naranče

Priprema:

Pećnicu zagrijati na 180 °C. Pekač namastiti i pobrašniti. Jabuke oguliti i naribati. Preliti limunovim sokom. Lješnjake tostirati te krupno narezati. Izmiješati brašno, prašak za pecivo, cimet, đumbir i sol. Ostaviti sa strane. U drugoj posudi izmiješati jaja i šećer dok ne postanu pjenasta i svjetlija. Potom dodati ulje. Zatim dodati naribane jabuke te ih lagano izmiješati sa smjesom. Prosijati suhe sastojke u tu smjesu i dodati orašaste plodove i sve dobro sjediniti. Za ovaj recept sam odabrala tostirane lješnjake jer sam ih imala pripremljene. Vi možete koristiti i bademe ili orahe. Smjesu uliti u prethodno pripljemljen kalup i peći 50-60 minuta. Napraviti test čačkalicom. Ohladiti 10 minuta u kalupu pa istresti na žicu i posve ohladiti. Posuti šećerom u prahu ili preliti glazurom. Šećer u prahu i mlijeko izmiješati te preliti preko ohlađenog kolača. Dok se glazura još ne osuši, posuti ušećerenom korom naranče. Savršeno ide uz kavu ili čaj. Nije suh, a prožet je mirisima i okusima.