Gastro
RECEPT

Musaka s kiselim kupusom
Objavljeno 14. rujna, 2017.

Sastojci :

2 kg oguljenog crvenog krumpira

veća glavica kiselog kupusa

1,5 kg miješanog mljevenog mesa

3 velike glavice crvenog luka

4 kisela vrhnja

malo mlijeka

4 jaja

3-4 lovorova lista

himalajska sol i mljeveni crni papar

Postupak:

Kiseli kupus operite pod mlazom vode ako je to potrebno te pripazite da ne bude preslan. Malo više od pola glavice sitno nasjeckajte na rezance te stavite pirjati na plitku masnoću sve dok ne prestane puštati vodu. Prema potrebi kasnije podlijte s malo vode, obvezno isprobajte okus te dodajte 3-4 lovorova lista i nastavite pirjati sve dok se kupus ne počne lagano karamelizirati. Odložite sa strane. U drugoj posudi na plitku masnoću dodajte mljeveno meso te ga pirjajte dok ne prestane puštati vodu. Dodajte luk nasjeckan na kockice te nastavite pirjati dok potpuno ne uvene. Posolite i popaprite po ukusu te odložite sa strane. Krumpire ogulite, posolite te ostavite malo sa strane. U lim u kojem ćete peći i gratinirati musaku na dno poslažite sloj krumpira. Na to dodajte pirjani kiseli kupus, nadjev od mljevenog mesa te po želji nekoliko cijelih listova kiselog kupusa. Ja sam ga stavljao zbog ljepšeg presjeka, a vi ga slobodno možete izostaviti ako ga ne želite. Na listove kupusa stavite novi sloj krumpira i tako ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke, a završite slojem krumpira. Lim prekrijte aluminijskom folijom te stavite u prethodno zagrijanu pećenicu na 40 - 45 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih ili sve dok se musaka potpuno ne upari. U međuvremenu, dok se musaka kuha pod folijom, pripremite nadjev od vrhnja, jaja, malo mlijeka i začina po želji. U dublju posudu dodajte kiselo vrhnje, jaja, posolite, popaprite i po želji dodajte malo mlijeka. Musaku izvadite iz pećnice te nožem na više mjesta napravite veće izreze kao da ćete je početi rezati. Ja to činim kako bi nadjev od vrhnja mogao prodrijeti kroz krumpire, kupus i meso. Dobro zalijte i slobodno još napravite koji izrez ako je potrebno te vratite u pećnicu. Povećajte temperaturu na 200 stupnjeva 50-ak minuta, ovisno o pećnici ili dok vrhnje ne dobije zlatnosmeđu boju.

Najčitanije iz rubrike