TvObzor
VIASAT HISTORY

Povijesni dokumentarni serijali
Objavljeno 15. rujna, 2017.

Viasat History započinje jesensku programsku shemu odličnim ekskluzivnim premijerama na svojem kanalu. Svakog ponedjeljka u 20 sati gledatelje očekuje dokumentarna emisija “Od svjetskog do hladnog rata” koja priča priču o eskalaciji sukoba i zanemarivanju trajnog mira. Četvrtkom u 21 sat prikazuje se dokumentarni serijal “Špijuniranje kraljevske obitelji” u kojoj se tumače FBI-eve metode prisluškivanja britanske kraljevske obitelji, s naglaskom na Eduardu VIII. Subotom u 13 sati “Oblikovanje povijesti” donosi priče o faktorima koji su pridonijeli napretku mnogih civilizacija: od fizike i kemije do vremenskih (ne)prilika i osobnih odluka. Naposljetku, nedjeljom u 15 sati prikazujemo “Uspon civilizacije”, novu sezonu emisije koja objašnjava kako su neki narodi postali toliko napredni da su zavladali s pola kontinenta.

OD SVJETSKOG DO HLADNOG RATA

Na početku Jaltske konferencije, 4. veljače 1945., ''Trojica velikih'' bila su optimistična: pobjeda je bila neupitna, a činilo se da će postignuti sporazum sačuvati vrijednosti za koje su se borili. No, u samo nekoliko mjeseci od sporazuma neće ostati ništa, tek nepomirljive razlike. Ujedinjeni u ratu, Saveznici su se podijelili i postali suparnici u miru. Kako objasniti tako brzi neuspjeh nečega oko čega su se doista trudili? Kako smo od Jaltske konferencije 1945., na kojoj se tražilo trajno rješenje za mir, došli do niza događaja koji će na kraju dovesti do hladnog rata? Kombinirajući arhivske snimke, pisma i jedinstvena svjedočanstva, u dvije ćemo epizode ponovno razmotriti to ključno povijesno razdoblje. Do kraja ćemo uroniti u poratne godine i početak novog svjetskog poretka.

ŠPIJUNIRANJE KRALJEVSKE OBITELJI

Ova dokumentarna serija donosi priču o najvećoj kraljevskoj romansi 20. stoljeća kroz jedinstvenu i novu perspektivu: tajne dosjee ljudi koji su špijunirali Wallis Simpson i Eduarda VIII., britanskog kralja koji se odrekao prijestolja zbog ljubavi prema razvedenoj Amerikanki. U seriji ćemo doznati kako je FBI ozvučio, prisluškivao i pratio britanski kraljevski par po naređenju samog predsjednika. Kad je šef FBI-a tu naredbu doveo u pitanje, Washington mu je jasno stavio do znanja od koga potječe i da se ne može opozvati. Tajni dosjei prvi put otkrivaju kako su britanske i američke obavještajne službe počele bivšeg kralja smatrati najvećom sigurnosnom prijetnjom, pogotovo zbog njegovih veza s nacistima. Strah od odanosti Hitleru bio je toliko velik da je predsjednik SAD-a osobno naredio operaciju potpunog nadzora nad Wallis i vojvodom od Windsora.

OBLIKOVANJE POVIJESTI

Rušimo zidove između znanosti i povijesti da otkrijemo kako su priče o čovječanstvu često potaknute događajima iz davne prošlosti. Zvijezde koje su nekad davno eksplodirale, sudar kontinenata, formiranje molekula, sve je to tajno oblikovalo povijest za koju smo mislili da nam je poznata. Naša civilizacija i inovacije, naša putovanja i sukobi, nisu nastali samo zbog odluka koje donosimo, već i zbog fizike, geologije, biologije, kemije - sila koje mogu biti premalene da bi se vidjele... ili su djelovale toliko davno da jedini način na koji možemo razumjeti njihov utjecaj jest početi razmišljati na potpuno nov način.

USPON CIVILIZACIJE

Vodimo vas na putovanje do korijena modernog svijeta. U novim epizodama predstavit ćemo drevne narode koji su utemeljili put modernom društvu svojim kulturnim i znanstvenim dostignućima, baštini koja je zauvijek promijenila svijet: od eklektičkih germanskih plemena koja su se suprotstavljala moćnim Rimljanima, preko Kartažana, pomoraca koji su uspostavili prvu globalnu trgovačku mrežu, do arapskih inovatora i njihovih dostignuća u modernoj znanosti. Upoznajte pretke koji su nam oblikovali život.

Pripremio: Nikola KUČAR
Najčitanije iz rubrike