TvObzor
HRT: BRITANSKA SERIJA "NOĆNI UPRAVITELJ"

Ekranizacija romana majstora špijunskih trilera Johna le Carréa
Objavljeno 15. rujna, 2017.

Izvrsna nova britanska serija "Noćni upravitelj" snimljena je prema istoimenom romanu majstora špijunskih trilera Johna Le Carréa. U Britaniji i SAD-u prikazana je početkom prošle godine, a do sada je osvojila čak 17 uglednih televizijskih nagrada, uz 44 nominacije. Serija je 2016. dobila dva Primetime Emmyja (Susanne Bier za režiju i Victor Reyes za glazbu, uz još deset nominacija), ove godine osvojila je i tri Zlatna globusa (Tom Hiddleston za najbolju glavnu ulogu, Hugh Laurie i Olivia Colman za najbolje sporedne uloge) te tri BAFTA-e (Tom Hollander za sporednu mušku ulogu te za najbolju montažu i zvuk u igranom programu, uz još četiri nominacije). Roman "Noćni upravitelj" Le Carré objavio je 1993., a scenarist David Farr prenio je zbivanja u nedavnu prošlost. Serija je otkupljena za prikazivanje u više od 180 zemalja diljem svijeta.

Protagonist serije noćni je upravitelj hotela kojeg vladina agentica unovači da se ubaci u najuži krug okrutna krijumčara oružja.

U Kairu na vrhuncu arapskoga proljeća noćnog upravitelja hotela Jonathana Pinea za pomoć zamoli prelijepa Sophie Alekan. Kao ljubavnica moćna ali opasna vlasnika hotela, Sophie ima dokaze o prodaji oružja koji bi mogli skršiti ustanak naroda. Misleći da mora postupiti ispravno, Pine se javlja prijatelju u britanskom veleposlanstvu. Ali njegovi ga postupci slučajno uvuku u zastrašujući svijet okrutna krijumčara oružja Richarda Ropera. Kada Sophiene informacije dođu do Angele Burr, vladine antikorupcijske agentice koja želi uništiti Roperovo carstvo, krtica iz njezine mreže pokrene niz događaja koji završe tragično.

Tri godine poslije, kad se opet sretnu u Švicarskoj, Pine vidi priliku da se osveti. Javi se Angeli Burr i zajedno smišljaju plan da Roperovu organizaciju sruše iznutra. Pine zasluži Roperovu zahvalnost kada mu spasi sina od pomno koreografirane "otmice", gdje umalo da ne izgubi život. Pine stječe povjerenje Roperova najužeg kruga i zamjenjuje njegova savjetnika Corkorana postavši Roperov vjerni pomoćnik.

Kada Pine dozna za veliku prodaju oružja, vrijeme je da britanska obavještajna službe djeluje. Ali tako se pokazuje Ahilova peta cijele operacije. Roperovi pipci sežu duboko u tajnu službu i Pineov je identitet ugrožen. Kad izgubi vezu sa svojim saveznicima, Pine mora vlastitom snalažljivošću preživjeti borbu sa svojim zakletim neprijateljem, a njegova voditeljica Burr mora odvagnuti vrijednost jednoga života u usporedbi s rušenjem zločinca čije su ruke jako krvave. (N.K.)

 
PRVA EPIZODA

U Kairu na vrhuncu arapskoga proljeća noćnog upravitelja hotela Jonathana Pinea za pomoć zamoli elegantna i utjecajna gošća. Njegovi postupci uvuku ga u zastrašujući svijet Richarda Ropera, biznismena, krijumčara oružja i najgoreg čovjeka na svijetu.

PRODUKCIJA SERIJE

Glavne uloge u serijalu tumače Tom Hiddleston, Hugh Lawrie, Olivia Colman, Tom Ollander, Elizabeth Debicki, David Harewood, Douglas Hodge, Tobias Menzies i Antonio De La Torre. Scenarist je David Farr (prema romanu "Noćni upravitelj" Johna Le Carréa), producent Rob Bullock, a redateljica Susanne Bier.

Možda ste propustili...

MISTERIOZNI TRILER "SVI ZNAJU SVE" DVOSTRUKOG OSKAROVCA ASGHARA FARHADIJA

Penelope Cruz i Javier Bardem ponovno zajedno na filmu

MUSICOLOGY BARCAFFÉ SESSIONS DOLAZI U ZAGREB

Mario Biondi i Keziah Jones u Tvornici kulture