Sport
EUROPSKI GRAD SPORTA

U Belišću smo se prisjetili Barcelone
Objavljeno 14. rujna, 2017.

Belišće je ove godine proglašeno Europskim gradom sporta za mjesta i gradove ispod 25 tisuća stanovnika. Jučer slobodno možemo reći kako je bio središte osječko-baranjskog sporta. U Gradskoj vijećnici Grada Belišća prvo je održan sastanak Izvršnog odbora Športske zajednice Osječko-baranjske županije, a nazočne je pozdravio zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić. Svečaniji dio održan je nakon radnog sastanka.

Matija više nije s nama

U Belišću su se naime, u povodu Hrvatskog olimpijskog dana još jednom prisjetili prvog sudjelovanja Republike Hrvatske na Olimpijskim igrama u Barceloni. Dan nakon što je središnje obilježavanje održano u Zagrebu, u Belišću smo imali prigodu vidjeti sve sudionike Olimpijskih igara u Barceloni koji dolaze s područja današnje Osječko-baranjske županije, a koja je ustrojena nekoliko godina nakon Olimpijskih igara u Barceloni. Malo se tko može sjetiti, ali područje Osječko-baranjske županije tada je imalo sedam svojih predstavnika, četiri sportaša i tri trenera ili službene osobe. Na žalost, među živima više nije legendarni Matija Ljubek, za kojeg je zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić ustvrdio “da nije bilo njega vjerojatno se ne bi ni Belišće podičilo titulom Europskog grada sporta”, 17 godina nakon njegove tragične pogibije. Iz Belišća su to ljeto 1992. put Barcelone krenuli kanuist Vlado Poslek, kajakaš Zvonimir Krznarić te trener reprezentacije Stjepan Krznarić. Najveći slavonski grad, kasnije i središte Osječko-baranjske županije u Barceloni su predstavljali streljačica Mirela-Skoko (udana Ćelić nap.a), njezin trener Zvonko Kovačević i veslač Ninoslav Saraga, tada član Iktusa, koji danas živi u Zagrebu i jedini se ispričao što nije mogao doći na okupljanje olimpijaca u Belišću. Lijepih dana u Barceloni, naših prvih medalja u vremenu kada je Hrvatska krvarila, prisjetio se i dožupan Osječko-baranjske županije Goran Ivanović-Lac te Siniša Krajač koji je kao pomoćnik glavnog tajnika HOO-a zadužen za lokalni sport bio predstavnik u Belišću toga krovnog tijela hrvatskog sporta. Tom prigodom uručio je Gradu Belišću, odnosno zamjeniku gradonačelnika Varžiću prigodnu zahvalu za promociju i razvoj sporta, posebno među mlađim uzrastima. U ime prvih hrvatskih i osječko-baranjskih olimpijaca zahvalio je na prijmu Zvonimir Krznarić. Potom je u ime Grada Belišća prigodne darove svim sportašima i trenerima koji su pronosili ime hrvatskog sporta na našim prvim Olimpijskim igrama uručio zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić.

Godišnjak i Vodič

Svi okupljeni u belišćanskoj Gradskoj vijećnici potom su nazočili predstavljanju Osječko-baranjskog sportskog godišnjaka za 2016. godinu i Sportski vodič Osječko-baranjske županije kojeg Glas Slavonije u suradnji sa Športskom zajednicom Osječko-baranjske županije izdaje već treću godinu, a prvi put je u Belišću i javno promoviran. Cilj priloga bio je upoznati sve zainteresirane sa sportovima i klubovima koji djeluju na području Osječko-baranjske županije, a njegov termin izlaska povezuje se s obilježavanjem Hrvatskog olimpijskog dana i prvim danima nove školske godine kada se obično djeca, odnosno njihovi roditelji, odlučuju usmjeriti svoje najmlađe prema određenoj sportskoj aktivnosti, a upravo bi im sportski vodič trebao u tome pomoći. Nešto dužu tradiciju izlazaka ima Sportski godišnjak koji je doživio svoje 11. izdanje, odnosno sedmo u zajedničkoj nakladi Zajednice športskih udruga grada Osijeka i Športske zajednice Osječko-baranjske županije, a čiji je autor Alan Kerže. U prve četiri godine izlazaka u godišnjaku su prikazani najrelevantniji sportski rezultati s područja Grada Osijeka, a u sedam izdanja objavljena su sportska dostignuća potkrijepljena s brojnim statističkim podacima i evidencijama klubova s područja Osječko-baranjske županije.

Krešimir LACKOVIĆ
KOMBI ZA BELIŠĆANSKE SPORTAŠE

Posljednji događaj koji se jučer zbio u Belišću dogodilo se ispred Gradske vijećnice u Belišću. Naime, Hrvatski olimpijski odbor uručio je kombi Zajednici športskih udruga grada Belišća. U ime HOO-a ključeve vozila uručio je Siniša Krajač, pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora, a primio ih je Milan Zamaklar, predsjednik Zajednice športskih udruga Belišća. Projekt nabave ovoga vozila realiziran je putem natječaja Hrvatskog olimpijskog odbora i potpore Športske zajednice Osječko-baranjske županije, a moći će ga koristiti sve sportske udruge s područja grada Belišća.

Najčitanije iz rubrike