Sport
VAŽNI ČOVJEK IZ SJENE

Povratak u Osijek bila je moja najbolja odluka u karijeri
Objavljeno 14. rujna, 2017.
Šorša grabi prema 200. nastupu u dresu Osijeka

U današnjim vremenima, kada se prelako postaje nekakva legenda, jedan je čovjek u dresu Osijeka ostao u sjeni takvih priča. Tomislav Šorša često je bio u drugom planu samo zbog svoje skromnosti i nenametljivosti. Čovjek grabi prema 200. nastupu u HNL-u u dresu bijelo-plavih, a već ove sezone, ako bude zdravlja, ući će u top 3 Osijekova igrača po broju nastupa. Josip Balatinac bježi mu za samo deset utakmica.

Ovog se ljeta tiho vratio u Gradski vrt nakon jednogodišnjeg izleta u inozemstvo. Bio je u rumunjskom Cluju. Pokušao, vidio i vratio se kući. Danas je u zrelim igračkim godinama, a u njima mu je trener Zoran Zekić povjerio ulogu desnog braniča. Znao je Šorša tu poziciju igrati i prije, ali tada je to uglavnom bilo samo kada nije bilo drugog rješenja ili izbora, jer kao mlađi je najčeće imao napadačke uloge. Međutim, već u to vrijeme bilo je vizionara, poput Roberta Špehara ili Igora Pamića, koji su govorili kako bi Tomo zapravo mogao biti vrhunski bek.

- Još kada sam bio na posudbi u Karlovcu, 2008., trener Igor Pamić uvjeravao me je kako bih mogao biti vrhunski desni bek. Nisam tada baš bio oduševljen time, ali ispada kako je bio posve u pravu. Iako je sada kasno za vrhunsku razinu. Ipak, osjećam se dobro na toj poziciji, a imam i odlične suigrače. Kad je momčad jaka, kao naša, onda je svima lakše igrati, pa i meni - skromno će Šorša.

Katarza i povratak

Nogometni život baš ga nije mazio. Ovo mu je čak 11. sezona u kojoj nosi dres NK-a Osijek, ali i prva u kojoj se može posvetiti isključivo nogometu.

- Teške su to bile godine za NK Osijek. Ali, eto, izgurali smo. Sada stvarno uživam, jer se mogu posvetiti isključivo nogometu i igri, što prije nije bio slučaj. Kad se samo sjetim svih onih borbi s poreznicima, obrtima, dugovima. Nikad nismo imali mira. Danas je ovo prava, normalna priča. Atmosfera u klubu i oko njega je poticajna i zato je odluka da se vratim u Osijek najbolja u mom sportskom životu - priča Šorša.

Sezona 2011./12. bila mu je najljepša i najgora. Te je godine igrao najbolji nogomet u karijeri, bio je kapetan bijelo-plavih i sve je mirisalo na inozemni transfer, što bi bio logičan nastavak uspješne karijere. Međutim, dogodio se sumrak. Dogodili su mu se komplicirani i posve neuobičajeni problemi s preponskim mišićima, koji su se nekim čudom zavukli pod zdjelicu. Bio je to čisti hod po mukama. Obilazio je liječnike, isprobavao sve i svašta, ali rješenje se nije naziralo. Srećom, na kraju je ipak pronađeno, izliječio se, ali je izgubio gotovo cijelu godinu. U sljedećoj sezoni, 2012./13., odigrao je tek jednu utakmicu, i to u samoj završnici sezone. Morao je ispočetka.

- Uh, ne volim se ni sjetiti tog vremena. Međutim, to je sada iza mene, a najvažnije je što nakon oporavka više nisam imao nikakvih problema ni dužih pauza. U kontinuitetu sam odigrao posljednje četiri sezone.

No problema sa zdravljem ima danas. Trener Zoran Zekić javno ga je pohvalio za predanost i hrabrost, jer u posljednje vrijeme stalno igra nakljukan tabletama protiv bolova ili pod injekcijama. Problem mu zadaju upaljenje tetive.

Možemo se potući za vrh

- Rizik? Ne bih rekao da je to rizik. Bolno jest, posebno nakon utakmice, kada popuste sredstva protiv bolova. Dan-dva poslije hodam poput robota, ali izdržat ću. Naši su me liječnici uvjerili kako mi tetive neće puknuti, pa igram. Preživjet ću nekako do zime, a onda će mirovanje valjda pomoći da se riješim tih problema.

Ljeto, koje je polako na izdisaju, donijelo je sjajne priče vezane uz NK Osijek. U Europi se došlo na prag ulaska u skupine Europske lige, što se uoči starta sezone moglo samo sanjati. Osječani su na tom putu dvaput pobijedili i slavni nizozemskih PSV.

- To mi se i danas čini nestvarnim. Bio mi je užitak igrati protiv igrača takve klase. Uhvatili smo ih na krivoj nozi, ali zato su to definitivno bile dvije najveće utakmice u mojoj karijeri. Uh, kad se samo sjetim one atmosfere u Gradskom vrtu uoči uzvrata. Takve stvari ne doživljavaju se baš puno puta u životu. Šteta što nismo uspjeli ući u skupine, ali sjećanja na ovo ljeta ostat će zauvijek.

Europsku bajku sad treba zaboraviti i okrenuti se HNL-u, gdje Osijek malo zaostaje za konkurencijom.

- Europa je uzela svoj danak. Pojavio se zamor, mislim, više psihički nego fizički. Stalno smo bili na putovanjima, a to uzme svježinu. Uostalom, dogodilo nam se samo ono što prije ili poslije pogodi sve momčadi koje rano krenu u sezonu. Izgubili smo neke bodove neplanirano, ali za nas prava sezona u HNL-u tek sad počinje. Mislim da smo već protiv Hajduka pokazali svoju pravu snagu. Odigrali smo odličnu utakmicu, pa nam se zbog toga na kraju nasmiješila i sreća.

Osijek se prošle sezone vratio među “velike dečke” hrvatskog nogometa. Može li ove napraviti novi iskorak prema vrhu?

- Uvjeren sam da možemo. Momčad je odlična, atmosfera još bolja, širinu imamo, pa zašto se ne bismo probali potući za sam vrh. Bit će to uzbudljiva borba s Dinamom, Rijekom i Hajdukom, vjerujem kako će na kraju nijanse odlučivati o tome kako ćemo se nas četiri rasporediti u plasmanu na kraju sezone - zaključio je Tomislav Šorša, jedan od najiskusnijih Osijekovih prvotimaca.

Dalibor KELER
ZANIMLJIVOSTI O ŠORŠI

Debi - 27. lipnja 2006., Šibenik - Osijek 1:2

(17 godina, dva mjeseca, 18 dana)

Prvi pogodak - 27. ožujka 2010, Istra 1961 - Osijek 1:3

Ukupan broj nastupa za Osijek - 223

Broj nastupa u HNL-u - 194

Ukupan broj pogodaka - 14

Broj pogodaka u HNL-u - 11

Broj žutih kartona u HNL-u - 16

Broj provedenih minuta na terenu u HNL-u - 15.670

rekorder

ŠORŠA JE U 11 SEZONA NOSIO BIJELO-PLAVI DRES

TOP 5 PO BROJU NASTUPA U HNL-u

1. Bakir BEŠIREVIĆ - 265

2. Damir VUICA - 251

3. Josip BALATINAC - 204

4. Tomislav ŠORŠA - 194

5. Ivo ERGOVIĆ - 184

ŠANSA PROTIV HAJDUKA

Mogao je Šorša u derbiju protiv Hajduka zabiti svoj ovosezonski prvijenac. Imao je prazna vrata, ali udarac glavom koji je uputio više je izgledao kao pokušaj asistencije, a ne udarca prema napuštenoj mreži.

- Znao sam da ćete me to pitati. Vjerovali ili ne, pucao sam prema vratima, ali lopta je imala jaku rotaciju pa je nisam zahvatio kako sam planirao - objasnio je Šorša. D.Kl.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike