Regija
PETAR ŽARKOVIC:

Uvijek sam nastojao ostaviti pozitivne tragove
Objavljeno 14. rujna, 2017.

SLATINA

Petar Žarković dobitnik je Zlatne plakete Grada Slatine “za dugogodišnju nesebičnu medijsku promociju značajnu za ugled i promidžbu Grada Slatine te izniman doprinos srednjoškolskom obrazovanju i kulturnom stvaralaštvu”. Prilikom dodjele toga priznanja na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj u povodu Dana grada i 720. obljetnice gradskog spomendana, voditeljica je rekla, baš kao i predsjednica Ogranka Matice hrvatske nekoliko dana prije na književnoj večeri “Pjesnici svome gradu”, da je njegov rad teško predstaviti u nekoliko riječi. I doista, kad netko radi desetljećima, kad stvara osobne tvorevine i kad svojim radom tako dugo i tako uspješno pridonosi ugledu zajednice u kojoj živi, onda je teško sve to svesti u nekoliko riječi.

Petar Žarković umirovljeni je srednjoškolski profesor i ravnatelj, koji je tijekom svoga životnog hoda obavljao razne poslove. Osim rada u osnovnim i srednjim školama, bavio se bankarstvom, računovodstvenim i ravnateljskim poslovima. Još od svojih studentskih dana uz redovne poslove bavi se i novinarskim radom, izvještavajući iz sredina u kojima boravi, a posljednjih više od 20 godina fotografijom i tekstom kroničar je društvenih, kulturnih, vjerskih, gospodarskih i političkih zbivanja na slatinskom području. Ističe pozitivna postignuća pojedinaca i cijele zajednice.

Novine i knjige

U dugom, gotovo polustoljetnom razdoblju njegovi su novinarski tekstovi objavljivani u Glasu Slavonije, a pisao je i za Vjesnik, Večernji list, Virovitički list, Slobodnu Dalmaciju i Jutarnji list. U Slatini bio je dopredsjednik Udruge stvaratelja u kulturi Kult i urednik istoimene biblioteke, surađivao je u programu radiopostaje, a uređivao je i lokalno Slatinsko zrcalo. Za svoje djelovanje i medijsku promociju nagrađen je Srebrnom plaketom Općine Zdenci 2011. godine.

– Uvijek sam nastojao pozitivno djelovati i savjesno obaviti svaki posao koji sam prihvatio. Zato mi je neobično drago što dobivena priznanja potvrđuju da ljudi prepoznaju takav rad. A kao posebno priznanje doživio sam svojevremeno i mail gospođe koja je u potpisima tekstova objavljenih u Glasu Slavonije prepoznala ime svoga nastavnika hrvatskoga jezika iz osnovne škole. Sjećala se detalja s mojih satova lektire, koji su u njoj razvili ljubav prema tom predmetu i prema školi. Eto, i takva priznanja meni mnogo znače - kaže Petar Žarković.

U izdanju Matice hrvatske Orahovica Petar Žarković objavio je knjigu pjesama pod nazivom Bijeli dolazak (1998.), u izdanju Udruge roditelja poginulih branitelja Slatina knjigu sjećanja na poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu pod naslovom Pismo ratniku (2000.), u biblioteci Kult knjigu dokumentarnih tekstova Smjena tisućljeća (2005.), a u istoj biblioteci objavljuje i zbirku pjesma U pitomoj divljini (2012.). Pjesmama je zastupljen u nekoliko zbirki (Pjesnička darovnica osječke HVIDR-e Sinovima oluja, 1997., Zbirka pjesama slatinskih pjesnika Grade moj, 2002., Spomenica poginulim braniteljima Domovinskog rata Heroji ne umiru, 2009., Slavonsko ratno pismo Poetika buke, 2011.).

Inicijator novina

Zamisao i stihove Žarkovićeve Pjesme Orahovici glazbeno je obradio Viktor Čelant i ta pjesma danas je službena himna Grada Orahovice, a nekoliko njegovih pjesama uglazbila je i skladateljica Andreja Grbl (Dani provedeni s tobom, Molitva, Radost novog dana, Slavonska zemljo, Svježi kruh još miriše).

Prigodom proslave 700. obljetnice prvoga pisanog spomena grada Slatine (1997.) na središnjemu gradskom trgu izveden je njegov glazbeno-scenski recital Vrijeme prolazi – Slatina ostaje, a taj Petrov slogan uklesan je i na postolju gradskog sata, koji je kardinal Franjo Kuharić blagoslovio neposredno uoči izvedbe recitala. Kao srednjoškolski ravnatelj pokrenuo je Slatinski amaterski filmski festival SLAFF i izdavanje godišnje Spomenice škole, a uspješno je vodio i sa školskim timom i Razvojnom agencijom VIDRA proveo prvi veliki IPA projekt s predfinanciranjem na području županije.

– Da, vrijeme doista prolazi, a ja mislim da bismo upravo zato svi morali nastojati iza sebe ostaviti nekakav trag, svatko prema svojim mogućnostima i afinitetima. Meni je vjerojatno bilo zapisano da moram više puta odlaziti, ali uvijek sam odlazio ostavljajući otvorena vrata, i nastojeći ostaviti pozitivne tragove za sobom - kaže Žarković. D. Stanić-Rešicki

Životni put

Petar Žarković rođen je 1951. godine u mjestu Dinjevcu, Općina Pitomača, a djetinjstvo i mladenačke dane proveo je u Osijeku. Diplomirao je na osječkoj Pedagoškoj akademiji engleski i hrvatski jezik te na Pedagoškom fakultetu u Osijeku engleski jezik. Kao nastavnik radio je u Drenju kod Đakova, u Orahovici, Čepinu i Bedekovčini, a radio je i u bankarstvu. Poslije višestranačkih izbora 1990. godine bio je prvi predsjednik Skupštine općine Orahovica u samostalnoj Hrvatskoj, a početkom Domovinskog rata obavljao je funkciju predsjednika i člana općinskoga Kriznog štaba te organizirao obranu općinskog područja od srbočetničke agresije. Bio je ravnatelj Pučkog sveučilišta u Orahovici, a kao profesor engleskoga jezika u Srednjoj školi Marka Marulića u Slatini radio je od 1995. do kraja 2008. godine, kada je izabran za ravnatelja te ustanove. Na mjestu srednjoškolskog ravnatelja ostaje do umirovljenja 2014. godine. Hrvatski je branitelj dragovoljac, dobitnik Spomenice Domovinskog rata i Reda hrvatskog pletera.

Možda ste propustili...

OD LIPNJA NOVI JAVNI RADOVI

Posao na šest mjeseci za 44 osobe

NOVI REKORD PARK-ŠUME JANKOVAC

Stigao 10 000. posjetitelj

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana