Regija
BELOMANASTIRSKI GRADONAČELNIK TOMISLAV ROB:

Stadion će biti sagrađen, makar i na drugoj lokaciji
Objavljeno 14. rujna, 2017.

BELI MANASTIR

Jedno od posljednjih preostalih objekata koji se mogu nazvati gradskim ruglom zasigurno je gradski stadion. Nekada moderno zdanje, sagrađeno 50-ih godina prošlog stoljeća po uzoru na engleske stadione, sada predstavlja objekt opasan po život. Kako za igrače dvaju klubova (Baranja-Belje i Šparta) koji svakodnevno koriste prostorije ispod dotrajalih drvenih tribina, tako i za posjetitelje. Prije nekoliko godina ulaz na tribine bio je čak i zabranjen, ali je netko uklonio natpis zabrane pa ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu i nadalje dolaze na njih. O potrebi gradnje novog stadiona u jedinom baranjskom gradu napisani su već kilometri redaka. Da je stadion ruglo, utvrđeno je još prije više od deset godina, od kada i traje priča o njegovu rušenju te gradnji novog zdanja. Realizacija je bila na pomolu prije otprilike devet godina, kada je cijeli projekt stopirao tada novi belomanastirski gradonačelnik, Ivan Doboš, tvrdeći kako istovremeno ne može početi dvije velike investicije budući da je središnji trg već bio cijeli raskopan. Od tada pa sve do nedavno, stadion je silom prilika bio - status quo, sve dok nije stigla vijest kako je Beli Manastir uvršten u Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima te ga idućih godina sljeduje 20-ak milijuna eura, dakako za dobre projekte. Jedan od njih upravo je novi gradski stadion. Predstavnici sada već bivše vlasti najavljivali su raspisivanje javne nabave za gradnju stadiona za ovogodišnje ljeto, ali je sve ostalo samo na najavama. Uslijedila je promjena vlasti, a novi su gradski čelnici o stadionu prozborili tek tu i tamo. Bar javno. U kuloarima se čak počelo šuškati da je Grad odustao od gradnje, odnosno da stadion ne pripada u skupinu prioritetnih projekata Intervencijskog plana. A situacija sa stadionom postaj(ala)e sve gora. Propada strop, izbijaju osigurači i slično. Bio je to signal da se ipak nešto počne događati.

Čiji je stadion

Gradonačelnik Tomislav Rob demantira priče da je Grad odustao od gradnje novog stadiona te ističe kako će najprije poduzeti privremene mjere zbog sigurnosti igrača i gledatelja.

- Ovih dana krećemo s rušenjem nadstrešnice, točnije kompletnog drvenog dijela tribine, za što je novac osiguran. Nakon toga izradit ćemo privremenu hidroizolaciju. Na proljeće ćemo vidjeti kako stoje stvari s verifikacijom projekta i, ako sve bude u redu, krenuti s gradnjom - priča Rob, potvrđujući nagađanja kako mogu nastati problemi s imovinsko-pravnim odnosima. Tvrdi, naime, kako čelni ljudi belomanastirskog županijskog drugoligaša, NK Šparte, gradu osporavaju vlasništvo stadiona, dodajući kako su najavili mogućnost pokretanja sudskog spora.

- S predsjednikom Šparte susreo sam se samo neformalno. Do sada nisam dobio nikakav službeni dokument s njihove strane pa držim da je stadion u 100-postotnom gradskom vlasništvu (kako stoji i u zemljišnim knjigama, nap.a.) - kaže.

Neslužbeno saznajemo kako problem, ako postoji, može biti u datumu upisa stadiona u gradsko vlasništvo, odnosno činjenici da je vlasništvo u zemljišne knjige upisano nešto kasnije od zadanog roka. Događalo se to još nakon povratka u Baranju i njezine mirne reintegracije u ustavno-pravni poredak RH, ali se pitanje vlasništva nije povlačio proteklih 20 godina.

Čeka se HNS

Također, osporavanje vlasništva može biti i zbog darovnog ugovora koji predstavnici Šparte navodno imaju, a u kojem stoji kako je nekadašnji belomanastirski poduzetnik Lang 40-ih godina prošlog stoljeća zemljište na kojem je stadion darovao klubu. “Špartanci” su, stoga, stava kako im država (odnosno Grad) zemljište nije mogla oduzeti običnim dekretom… Sve skupa, kažu dobro obaviješteni, može predstavljati ne tako mali problem, posebice ako se ne postigne međusobni dogovor.

- Ako dođe do bilo kakvog spora, angažirat ćemo pravnika i pitanje stadiona postaviti na sjednici Gradskog vijeća. U konačnici, ostaje nam mogućnost dislokacije projekta u prigradsko naselje Šećerana, na mjesto postojećeg stadiona ili prostor sportsko-rekreacijskog centra Bazeni. No, volio bih da novi stadion bude na istom mjestu na kojem je već više od pola stoljeća - podvlači Rob.

Inače, projektni program za stadion postoji, kao i idejno arhitektonsko rješenje, a čeka se samo odobrenje Hrvatskog nogometnog saveza vezano uz njihove uvjete oko budućeg stadiona.

Ivica GETTO
Budući gradski sportski park

Prilikom naručivanja projektnog programa i arhitektonskog rješenja želja je bila dokinuti nepotrebne sadržaje, redizajnirati, osuvremeniti i učiniti održivim raniji projekt Gradskog stadiona te novi uskladiti s Pravilnikom o licenciranju HNS-a za natjecanja u III. ligi. Novi bi objekt, na neki način, trebao biti gradski sportski park s nizom sadržaja, prije svega održiv, školske, rekreacijske, natjecateljske i parkovne namjene. Izdvajamo samo neke od sadržaja. Glavno igralište s prirodnim travnjakom, automatskim natapanjem i drenažom trebalo bi biti veličine 105 x 68 metara, kao i pomoćno, na kojem će biti umjetna trava, a koje će se moći podijeliti na četiri malonogometna igrališta. Oko glavnog igrališta planirano je tartan atletsko borilište s četiri staze, šest staza za sprint dužine 140 metara, kao i ostali sadržaji za atletiku. Na mjestu današnjeg rukometnog igrališta planirano je multi-sportsko igralište, koje će poslužiti i kao klizalište. Južni dio budućeg zdanja namijenjen je za boćalište… Tribine su kapaciteta 700 osoba, dok će natkriveno biti 560 sjedalica. Projekt bi trebao koštati približno 18 milijuna kuna, a precizniji iznos bit će poznat nakon javne nabave.

700

osoba planirani je kapacitet tribina, a natkriveno će biti 560 sjedalica

rušenje

USKORO SE UKLANJA DRVENI DIO TRIBINE

Možda ste propustili...

ZAVRŠENA AKCIJA UDVDR-A SLATINA

Pedijatrijskoj ordinaciji uručen CRP analizator

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike