Regija
ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA POŽEŠKO-SLAVONSKA

Pakračka je bolnica
ponovno samostalna
Objavljeno 13. rujna, 2017.

POŽEGA

Veliku diskusiju na sjednici Županijske skupštine požeško-slavonske, iako je SDP odmah na početku rekao da će glasati “za”, donio je Prijedlog Odluke o podjeli Opće županijske bolnice Požega i osnivanju nove zdravstvene ustanove Opće županijske bolnice Pakrac, koja je dobila i status bolnice hrvatskih veterana.

Nakon spajanja pakračke s požeškom bolnicom sanacija je prekinuta, a prema riječima župana Tomaševića dugovi su veći nego prije spajanja. Požeška bolnica je i dalje pri vrhu hrvatskih županijskih bolnica, proglašena prije dvije godine i najboljom bolnicom. Zbog novog statusa Bolnice Pakrac, koja postaje i bolnica hrvatskih veterana, u njezino će se financiranje uključiti i Ministarstvo branitelja.

Dodatna sredstva

- Bolnica Pakrac stara je više od 130 godina, zapošljava 270 djelatnika, što je za Pakrac koji nema puno gospodarstva vrlo značajno, i taj kraj zaslužuje imati svoju bolnicu. Bolnica ne skrbi samo za pacijente s područja Pakraca i Lipika, već i onih iz obližnjih mjesta koja pripadaju Sisačko-moslavačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Tražit ćemo od Ministarstva zdravstva dodatna sredstva Bolnici Pakrac zbog tih pacijenata. Bolnica će pomoći braniteljima da dobiju kvalitetniju zdravstvenu brigu, za što će od Ministarstva branitelja dobiti sredstva. Budući da se u Pakrac ne dolazi baš rado živjeti i raditi, Grad Pakrac i gradonačelnica pripremit će niz mjera kako privući liječnike i medicinsko osoblje, a pomoći će i Županija, kako bismo pridobili što veći broj liječnika, pa i stipendista, da ostanu na ovom prostoru. Ovo je ujedno i ispunjenje obećanja dano stanovnicima Pakraca i Lipika - zaključio je župan Tomašević.

Odluku je podržao i posebno obrazložio i vijećnik Marijan Cesarik (SDP), koji je u vrijeme spajanja bolnica bio zamjenik ministra zdravlja. Tada je, ustvrdio je, spajanje tražio i Međunarodni monetarni fond i Europska unija kako bi se saniralo hrvatsko zdravstvo. S osam milijardi kuna duga hrvatskog zdravstva, kazao je, u dvije godine efekt je bio smanjenje duga na dvije milijarde, no od projekta se odustalo. Danas je dug hrvatskog zdravstva, ustvrdio je, ponovno u porastu.

Menadžment i štednja

Zamjenik župana Željko Jakopović smatra da će pozitivno poslovanje svakako ovisiti o dobrom menadžmentu, ali i cjelokupnom stanju države, koja će morati investirati u novu opremu i tehnologiju, te mjerama štednje.

Na sjednici je većinom glasova usvojen Polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna županije. Oporba - SDP, NL Za bolje sutra i Most - bili su protiv jer smatraju da je premala realizacija koja se odnosi na pomoć za gospodarstvo, subvencije kredita poduzetnicima, subvencije poljoprivredi i razvoj poljoprivrede, koje su u prvih šest mjeseci bile “0” kuna ili tek 10 do 20 posto predviđenih i planiranih sredstava.

Uz protivljenje oporbe usvojen i Prijedlog Odluke o pristupanju Požeško-slavonske županije trgovačkom društvu Centar za gospodarenje otpadom Brodsko-posavske županije d.o.o., kao i Prijedlog ugovora o Regionalnom centru za gospodarenje otpadom Šagulje d.o.o. Oporba je smatrala da će svi troškovi odvoza otpada u Šagulje ići na teret stanovnika županije te da bi bolje bilo formirati tvrtku koja bi od tog otpada radila nove sirovine i na tome zarađivala, a “ovako jedan od najboljih biznisa u svijetu dajemo drugoj županiji”. AGM Kruna

AKUMULACIJA I ZRINSKA ULICA

Da je dosta novih vijećnika vidi se i po tome što su na aktualnom satu postavljena samo dva pitanja. Na pitanje Ljerke Švajghart (SDP) što će biti s Akumulacijom Šumetlica, župan Alojz Tomašević ustvrdio je da se od projekta nije odustalo. Dvije godine čekalo se s izborom izvođača, bilo je žalbi, a izabrana tvrtka Viadukt otišla je u stečaj. “U dogovoru smo s Hrvatskim vodama, vidjet ćemo hoće li stečajni postupak dugo trajati ili će doći druga tvrtka”, kazao je Tomašević.

Kada će u rekonstrukciju Zrinska ulica, pitao je Bruno Horvat (SDP). Župan Tomašević napomenuo je da ta ulica nije pod ingerencijom ŽUC-a jer ima status državne ceste. “Uređenje državne ceste je u planu i ima prioritet. Kod Zvečeva će biti sagrađen i veliki i široki kružni tok, koji nastavlja prema Industrijskoj ulici jednim krakom te prema Osječkoj ulici i bolnici. Hrvatske ceste su ishodile sve dokumente i građevinsku dozvolu, a mi radimo pritisak da se krene u izgradnju”, kazao je župan.

RAVNATELJICA ŠNAJDER UMJESTO GALIĆA

Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o osnivanju Srednje škole Pleternica, koja predviđa razrješenje dosadašnjeg ravnatelja Hrvoja Galića, ujedno i ravnatelja OŠ fra Kaje Adžića, čije učionice privremeno i koristi Srednja škola Pleternica, prema očekivanju izazvao je podosta rasprave. To su kao političku odmazdu ocijenili vijećnici Nezavisne liste Za bolje sutra, čiji je Hrvoje Galić član. Župan Tomašević kazao je da je Srednja škola narasla na sedam odjela, da se nalazi pred projektima EU i poslovanjem poput sve druge srednje škole pa da je normalno da joj ravnatelj bude, ponovno privremeni, ravnatelj neke od srednjih škola, ovaj put ravnateljica Obrtničke škole Iva Šnajder. Odluka je donesena većinom glasova vijećnika koalicije HDZ-HDSSB-HSU-HSLS i HSS-a.

Možda ste propustili...

UZ ŽIDOVSKO GROBLJE NEMA GRADNJE

Groblje se širi sa suprotne strane

U VPŽ-U CAP PROGRAM PROVODI U TRI ŠKOLE I JEDNOJ UDRUZI

Prava i interes djece najvažniji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PONUDA DRVA OGRANIČENA

Kako do ogrjeva: U šumi 137, kod kirijaša 360 kn

2

LADANJSKA KUĆA MIRJANE I TIHOMIRA MARASA

Turistima iznajmljuju cijelo imanje i nude delicije

3

RADOVI U BELOM MANASTIRU OBAVLJAJU SE U PUNOM INTENZITETU

Ruše Astru, krenuo i kružni tok