Regija
SLADORANA ĆE PRERADITI 470 TISUĆA TONA REPE

Očekuju se prosječni prinosi i iznadprosječna digestija
Objavljeno 14. rujna, 2017.

ŽUPANJA

U županjskoj Sladorani počela je 71. kampanja šećerne repe, u kojoj će se do početka prosinca preraditi 470 tisuća tona slatkog korijena. Pretkampanjske analize bile su u skladu s očekivanjima s obzirom na vremenske (ne)prilike proteklih mjeseci.

- Ova će godina biti zapamćena kao ekstremna po oborinama i lokacijama gdje je nedostatak oborina bio izražen, što se odražava i na prinose i na sadržaj šećera u repi. Što se tiče digestije, analize koje smo napravili upućuju na to da će godina sigurno biti iznadprosječna. Očekujemo da će prosječna digestija biti bliže 17 nego 16. Time ćemo vjerojatno kompenzirati dio nedostatka prinosa koji smo očekivali. A proizvodnja šećera po hektaru na nekim bi mjestima mogla biti i veća nego što je bila prošle godine - kaže Ivo Rešić, član Uprave Sladorane i Vira tvornice šećera.

Samo domaća repa

Prema prinosima očekuje prosječnu godinu, iako će biti i lokacija s ispodprosječnim prinosima, primjerice, u Cvelferiji, gdje je nedostatak oborina bio najizraženiji. Na sirovinskom području Sladorane proljetos je slatkim korijenom zasijano 7800 hektara.

- U usporedbi s preostale dvije šećerane, Sladorana ima 100 posto hrvatsku, domaću, repu, a kada govorimo o strukturi same proizvodnje, županjska je šećerana poznata po tome da se proizvodnja repe pretežno odvija na OPG-ovima - ističe Rešić.

Za dobre rezultate proizvodnje jako je važno i to što je tehnologija ove godine na više od 90 posto površina odlično odrađena, od samog početka sjetve, što jako utječe na kvalitetu proizvodnje, gnojidba je bila prilagođena tehnologiji, proizvođači su imali odličnu zaštitu od cerkospore, drugih bolesti, štetnika i korova. Rešić je pohvalio partnerski odnos i izvrsnu suradnju s kooperantima. Ustvrdio je da su proizvođači jamstvo opstojnosti tvornice, ovise jedni o drugima jer uspjesi u proizvodnje repe izravno utječu na uspjeh proizvodnje šećera. Proizvođači su prošle godine pokazali da mogu proizvesti 80, 90 pa i više tona repe po hektaru, s visokom digestijom, od 17, 18, 19, što nije problem uz pravu tehnologiju, samo im je potrebna sigurnost proizvodnje i uvjeti bez temperaturnih i oborinskih odskakanja.

Nova tržišta

Krajem ovog mjeseca ukidaju se kvote i od 1. listopada više nema nikakvih ograničenja za proizvodnju šećera, što je najveća promjena u šećernoj industriji u posljednjih 50 godina. Rešić napominje da se velika većina razvijenih zemalja kvalitetno pripremila, sagradila tvornice velikih kapaciteta, digla tehnologiju proizvodnje, uložila u sustave navodnjavanja… U tijeku je trend pada cijene šećera, ali nitko još sa sigurnošću ne može reći kako će se ta promjena u konačnici odraziti na samo tržište.

- S jedne strane otvara se mogućnost neograničene proizvodnje, ali se i otvaraju granice za izvoz prema državama u kojima do sada nismo mogli biti prisutni, primjerice, u BiH i Makedoniji. Na nama je da proizvedemo što jeftiniji i što kvalitetniji šećer, a onda ćemo, ovisno o situaciji na tržištu, vidjeti gdje ćemo moći konkurirati velikim zemljama. Dobro je što smo dio velike kompanije, francuskog Cristal Uniona, jedne od četiri najveće u Europi, i tu imamo određenu sigurnost i podršku i u samoj prodaji šećera i svim drugim logističkim stvarima - kaže Rešić.

U Sladorani je privedena kraju velika i vrlo zahtjevna investicija - izgradnja pročišćivača otpadnih voda, puno se ulaže i u investicijsko održavanje pogona, otklanjanje uskih grla i modernizaciju tvornice s ciljem povećanja kapaciteta prerade i smanjenja troškova, što u konačnici pojeftinjuje samu proizvodnju šećera.

U kampanji repe angažirano je oko 110 sezonaca, i više od optimalnog broja. Uprava tvornice, kaže Rešić, i tu pokazuje socijalnu osjetljivost i uvijek nastoji primiti što veći broj ljudi, jer je svjesna teške situacije i velike nezaposlenosti.

- Jako sam žalostan što je dosta kvalitetnih radnika koji su radili na sezonskim poslovima za koje su već bili osposobljeni otišlo izvan Hrvatske, ali trudit ćemo se da politikom zapošljavanja pokušamo sačuvati što više ljudi, ne samo na tri mjeseca, koliko traje kampanja - zaključuje Rešić. Marija Lešić Omerović

S Tolušićem o potpori proizvođačima

Uprava Sladorane i Vira o unaprjeđivanju proizvodnje šećerne repe razgovarala je i s resornim ministrom Tomislavom Tolušićem.

- Osnova svega onoga što Ministarstvo poljoprivrede i država mogu napraviti prema šećeranama jest pomoći proizvođačima u obliku dodatnih poticaja (vraćanje 20 posto smanjenja iznosa za šećernu repu), edukacija, raznih programa dizanja tehnologije. Ono što mi stalno potenciramo jest pronalaženje modela financiranja sustava za navodnjavanje i svega onoga što je vezano uz smanjenje rizika od ekstremnih suša i ovakvih situacija - kaže Rešić.

7800

hektara zasijano je repom na sirovinskom području Sladorane

110

sezonaca angažirano je u kampanji šećerne repe

Možda ste propustili...

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

Najčitanije iz rubrike